Primăria Municipiului București (PMB) a lansat o procedură de achiziție prin care vrea să contracteze un împrumut bancar de 500 milioane lei pentru a-și plăti datoriile către Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală pe care îl controlează, în vederea asigurării funcționării sistemului de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat în sezonul rece 2022-2023.
Instituția estimează că se va împrumuta la un cost de circa 80,7 milioane lei plus TVA.
Primăria condusă de Nicușor Dan vrea un credit pe 3 ani, cu perioadă de tragere de 3 luni (cu posibilitate de prelungire), cu dobândă calculată la indicele ROBOR la 3 luni plus marjă și fără comisioane. Data limită de depunere a ofertelor este 14 decembrie.
În documentația de atribuire este menționată ″situația dificilă a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în Municipiul București, ca urmare a evoluției defavorabile a unor factori interdependenți, de natură tehnică și economică″.
Inițiativa a devenit posibilă după ce Guvernul a majorat cu jumătate de miliard de lei plafonul legal de împrumuturi posibil a fi contractate de către PMB anul acesta, prin cea mai recentă OUG de rectificare bugetară.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 15 noiembrie că nu sunt bani la buget pentru a-i da lui Nicușor Dan ca să plătească datoriile Termoenergetica, iar primarul general trebuia să rezolve până acum problema termiei în București.
„Este o problema a autorității locale. Primăria are în responsabiltate să rezolve această problemă. Eu am chemat de anul trecut primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor, apoi l-am invitat pe dl primar să prezinte un plan concret pentru a rezolva această problemă de sistem. Până în momentul de față soluțiile sunt fie să ridicăm plafonul de îndatorare, fie să dăm bani de la buget. Banii de la buget să-i dăm unei autorități locale care putea să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea. Sunt și alte localități într-o situație mult mai dificilă. Soluția este din punctul meu de vedere ridicarea plafonului (de îndatorare – n.r.) și să-și rezolve problemele”. a spus atunci șeful Guvernului.
Anterior, pe 9 noiembrie, edilul Capitalei a cerut Guvernului să aloce banii necesari pentru ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica din cauză că prețul la populație și subvenția nu au fost majorate imediat ce ANRE a crescut tariful la gigacalorie, dar și pentru pierderile din rețea. Nicușor Dan a explicat că este vorba despre 600 milioane lei, datorii acumulate în perioada 2020-2022, precizând că a plătit subvenția la zi, dar nu mai are bani să plătească și datoria de 600 milioane lei.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).