-3.2 C
București
joi, februarie 9, 2023

Energie – Nicușor Dan cere jumătate de miliard de lei de la bănci pentru căldura bucureștenilor la iarnă – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Primăria Municipiului București (PMB) a lansat o procedură de achiziție prin care vrea să contracteze un împrumut bancar de 500 milioane lei pentru a-și plăti datoriile către Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală pe care îl controlează...

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 15 noiembrie că nu sunt bani la buget pentru a-i da lui Nicușor Dan ca să plătească datoriile Termoenergetica, iar primarul general trebuia să rezolve până acum problema termiei în București.

Primăria Municipiului București (PMB) a lansat o procedură de achiziție prin care vrea să contracteze un împrumut bancar de 500 milioane lei pentru a-și plăti datoriile către Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală pe care îl controlează, în vederea asigurării funcționării sistemului de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat în sezonul rece 2022-2023.

Instituția estimează că se va împrumuta la un cost de circa 80,7 milioane lei plus TVA.

Primăria condusă de Nicușor Dan vrea un credit pe 3 ani, cu perioadă de tragere de 3 luni (cu posibilitate de prelungire), cu dobândă calculată la indicele ROBOR la 3 luni plus marjă și fără comisioane. Data limită de depunere a ofertelor este 14 decembrie.

În documentația de atribuire este menționată ″situația dificilă a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în Municipiul București, ca urmare a evoluției defavorabile a unor factori interdependenți, de natură tehnică și economică″.

Inițiativa a devenit posibilă după ce Guvernul a majorat cu jumătate de miliard de lei plafonul legal de împrumuturi posibil a fi contractate de către PMB anul acesta, prin cea mai recentă OUG de rectificare bugetară.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 15 noiembrie că nu sunt bani la buget pentru a-i da lui Nicușor Dan ca să plătească datoriile Termoenergetica, iar primarul general trebuia să rezolve până acum problema termiei în București.

„Este o problema a autorității locale. Primăria are în responsabiltate să rezolve această problemă. Eu am chemat de anul trecut primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor, apoi l-am invitat pe dl primar să prezinte un plan concret pentru a rezolva această problemă de sistem. Până în momentul de față soluțiile sunt fie să ridicăm plafonul de îndatorare, fie să dăm bani de la buget. Banii de la buget să-i dăm unei autorități locale care putea să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea. Sunt și alte localități într-o situație mult mai dificilă. Soluția este din punctul meu de vedere ridicarea plafonului (de îndatorare – n.r.) și să-și rezolve problemele”. a spus atunci șeful Guvernului.

Anterior, pe 9 noiembrie, edilul Capitalei a cerut Guvernului să aloce banii necesari pentru ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica din cauză că prețul la populație și subvenția nu au fost majorate imediat ce ANRE a crescut tariful la gigacalorie, dar și pentru pierderile din rețea. Nicușor Dan a explicat că este vorba despre 600 milioane lei, datorii acumulate în perioada 2020-2022, precizând că a plătit subvenția la zi, dar nu mai are bani să plătească și datoria de 600 milioane lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!