34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Energie – Nigerul îi retrage unei companii franceze autorizația de exploatare a unui zăcământ de uraniu – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Zăcământul de la Imouraren, în nordul Nigerului, este unul dintre cele mai mari din lume, cu rezerve estimate de circa 200.000 de uraniu.

Exploatarea acestuia ar fi trebuit să înceapă în 2015, dar compania Orano (fosta Areva) a amânat lansarea lucrărilor de pregătire a exploatării după ce catastrofa nucleară de la Fukushima (Japonia) a avut ca efect scăderea prețului uraniului...

Autoritățile din Niger, atât cele ale fostului președinte pro-occidental Mohamed Bazoum, înlăturat în iulie 2023 prin lovitură de stat, cât și cele instalate de atunci la putere, au somat de mai multe ori compania franceză să inițieze exploatarea.

Nigerul a retras autorizația de exploatare a unui zăcământ de uraniu de care beneficia compania franceză Orano, decizie ce survine în contextul tensiunilor între Franța și fosta sa colonie africană unde o juntă militară instalată la putere prin lovitură de stat a rupt legăturile cu Parisul și caută parteneri în afara lumii occidentale, dar și în urma unor neînțelegeri între respectiva companie și autoritățile locale.

Evenimente

25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie – Maraton Profit News TV – Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar

Compania Orano a transmis agenției France Presse un comunicat referitor la decizia luată de autoritățile din Niger, fără ca acestea din urmă să facă deocamdată vreun anunț public.

Zăcământul de la Imouraren, în nordul Nigerului, este unul dintre cele mai mari din lume, cu rezerve estimate de circa 200.000 de uraniu. Exploatarea acestuia ar fi trebuit să înceapă în 2015, dar compania Orano (fosta Areva) a amânat lansarea lucrărilor de pregătire a exploatării după ce catastrofa nucleară de la Fukushima (Japonia) a avut ca efect scăderea prețului uraniului, scrie Agerpres.

Autoritățile din Niger, atât cele ale fostului președinte pro-occidental Mohamed Bazoum, înlăturat în iulie 2023 prin lovitură de stat, cât și cele instalate de atunci la putere, au somat de mai multe ori compania franceză să inițieze exploatarea. În comunicatul emis joi, aceasta menționează că infrastructurile zăcământului au fost redeschise pe 4 iunie pentru lucrările de pregătire a exploatării, dar cu toate acestea autorizația i-a fost retrasă.

Compania Orano exploatează din anul 1971 uraniu în nordul Nigerului. Ministerul francez al Energiei a asigurat joi că securitatea aprovizionării Franței cu uraniu nu este amenințată, respectivul zăcământ din Niger nefiind deloc unul esențial.

În regiunea marcată de violențele grupărilor jihadiste, Nigerul a fost până la lovitura de stat din 26 iulie 2023 unul din ultimii aliați ai Parisului în regiunea Sahel. Această țară, importantă strategic și prin faptul că este al șaptelea producător mondial de uraniu, devenise pilonul operațiunilor antijihadiste americane și franceze în Sahel, mai ales după ce junte militare au preluat puterea în Burkina Faso și Mali. Între timp, regimul militar a obligat Franța să-și retragă trupele din Niger, țară care acum strânge legăturile cu Rusia și cu alte state din afara lumii occidentale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!