16 C
București
joi, mai 23, 2024

Energie – Novatek va depăși Gazprom devenind principalul furnizor de gaze rusești al Europei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Conform calculelor Reuters, pe baza datelor de la Refinitiv Eikon, exporturile totale de LNG ale Gazprom și de gaze livrate prin conducte către Europa s-au situat la aproximativ 13,8 miliarde metri cubi (bcm) în perioada 1 ianuarie - 15 iulie.

"Probabil Gazprom și-a pierdut pentru totdeauna cota sa de piață record de 65%-75% în Europa", a apreciat Ronald Smith de la compania de brokeraj BCS.

Totuși, a adăugat acesta, va fi "foarte dificil" pentru Novatek să înlocuiască complet Gazprom în Europa, din cauza infrastructurii reduse de import GNL a clienților Gazprom.

Majorarea livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de la compania rusă Novatek va ajuta grupul să ajungă principalul furnizor de combustibil al Europei, depășind firma de stat Gazprom, arată calculele realizate de Reuters.

Evoluția Novatek spre prima poziție arată cât de mult a perturbat conflictul din Ucraina Rusia și industria energetică mondială, în condițiile în care Europa s-a aprovizionat cu GNL, renunțând la rețeaua de gazoducte a Gazprom, care a dominat aprovizionarea continentului timp de decenii, scrie Agerpres.

Spre deosebire de petrolul rusesc, gazele din Rusia nu sunt supuse sancțiunilor occidentale, deși Bruxelles-ul ia în considerare extinderea embargoului asupra combustibililor rusești.

Deja, UE a luat măsuri pentru a-și reduce dependența de livrările rusești și vrea să înlocuiască gazele cu energie regenerabilă, pentru reducerea emisiilor. Pe termen scurt, blocul comunitar majorează importurile de GNL.

Novatek, înființată în urmă cu aproape 29 de ani, are sprijinul statului rus pentru a se extinde pe piața GNL, după inaugurarea masivei uzine LNG Yamal LNG din Siberia, în 2017.

Conform calculelor Reuters, pe baza datelor de la Refinitiv Eikon, exporturile totale de LNG ale Gazprom și de gaze livrate prin conducte către Europa s-au situat la aproximativ 13,8 miliarde metri cubi (bcm) în perioada 1 ianuarie – 15 iulie. În aceeași perioadă, exporturile Novatek în regiune s-au ridicat la 12,34 bcm.

Reprezentanții Gazprom și Novatek nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informațiile.

„Probabil Gazprom și-a pierdut pentru totdeauna cota sa de piață record de 65%-75% în Europa”, a apreciat Ronald Smith de la compania de brokeraj BCS. Totuși, a adăugat acesta, va fi „foarte dificil” pentru Novatek să înlocuiască complet Gazprom în Europa, din cauza infrastructurii reduse de import GNL a clienților Gazprom.

Exporturile de gaze ale Gazprom, în principal spre Europa, aproape s-au înjumătățit anul trecut, din cauza crizei politice după invadarea Ucrainei și pagubele înregistrate la gazoductul Nord Stream, după explozia din septembrie.

Germania și Italia sunt printre cei mai mari clienți ai Gazprom din Europa.

Obiectivul Rusiei este de a-și asigura o cincime din piața globală de GNL până în 2035, de la aproximativ 8% în 2022, în timp ce exporturile prin gazoductele Gazprom sunt în declin semnificativ.

Pentru a-și apăra poziția, Gazprom în 2006 a impus o lege care îi permite să devină singurul exportator al Rusiei de gaze naturale prin conducte și GNL transportate pe mare.

Dar, de atunci, Rusia a liberalizat comerțul cu GNL pentru a sprijini proiectele Novatek, care va lansa noi proiecte în următorii ani, pentru majorarea producției de GNL. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!