28.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Energie – OMV Petrom a preluat participația Total și a devenit unic acționar în proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, care ar putea avea de peste 2 ori mai mult gaz decât Neptun Deep – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Guvernul bulgar a aprobat preluarea de OMV Petrom a pachetului de 57,14% deținut de gigantul francez TotalEnergies în zăcământul de petrol și gaze Han Asparuh din Marea Neagră și a prelungit autorizația de explorare pentru proiect.

În iulie anul trecut, directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff, a declarat că perimetrul offshore de hidrocarburi Han Asparuh are un potențial estimat de extracție de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în 2 blocuri.

Din blocul Vinekh, situat aproape de apele turcești, se estimează că se vor extrage circa 5 miliarde de metri cubi pe an între 2030 și 2040, după care câte 3 miliarde de metri cubi anual până în 2050, a spus managerul francez, citat de presa de la sud de Dunăre.

Guvernul bulgar a aprobat preluarea de OMV Petrom a pachetului de 57,14% deținut de gigantul francez TotalEnergies în zăcământul de petrol și gaze Han Asparuh din Marea Neagră și a prelungit autorizația de explorare pentru proiect.

Tranzacția a fost efectuată prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, parte a grupului românesc.

Evenimente

12 iunie – Profit News TV – Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie – Eveniment Profit.ro – Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie – Eveniment Profit.ro – Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

OMV Offshore Bulgaria este acum unicul proprietar al autorizației de explorare a petrolului și gazelor aferente proiectului, care a fost prelungită cu 23 de luni, susține guvernul de la Sofia, citat de presa bulgară.

Forța majoră acoperă perioada cuprinsă între februarie 2022 și ianuarie 2024 și a fost determinată de războiul din Ucraina și de ieșirea TotalEnergies din proiect.

Contractul de explorare offshore pentru blocul 1-21 Han Asparuh a fost atribuit inițial în septembrie 2012. În 2022, TotalEnergies și OMV Petrom au primit o prelungire cu doi ani a autorizației, valabilă până în acest an.

În iulie anul trecut, directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff, a declarat că perimetrul offshore de hidrocarburi Han Asparuh are un potențial estimat de extracție de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în 2 blocuri.

Din blocul Vinekh, situat aproape de apele turcești, se estimează că se vor extrage circa 5 miliarde de metri cubi pe an între 2030 și 2040, după care câte 3 miliarde de metri cubi anual până în 2050, a spus managerul francez, citat de presa de la sud de Dunăre. La rândul său, blocul Krum are un potențial estimat de producție de 8 miliarde metri cubi pe an între 2031 și 2044 și de 4 miliarde metri cubi pe an ulterior, până în 2050.

În total, din zăcământul bulgăresc offshore este așteptată o producție de 221 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care celor de la OMV Petrom le-ar reveni 42,86%, adică 94,7 miliarde metri cubi.

Prin comparație, la perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească și adiacent celui bulgăresc Han Asparuh, este așteptat un volum total de producție de circa 100 miliarde metri cubi, care urmează să fie împărțit în mod egal de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz. Cele două companii dețin fiecare câte 50% din concesiune, operator fiind OMV Petrom.

Chiar dacă nu a identificat încă parteneri în cele 2 concesiuni pe care le deține în Marea Neagră, pe lângă cea din România, Neptun Deep, unde este asociată cu Romgaz, cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom a decis să aplice strategii diferite: se retrage din Georgia, însă va rămâne cel puțin într-o primă etapă, concesionar unic, precum și operator al perimetrului offshore de hidrocarburi Han Asparuh din Bulgaria.

“În mod normal, este destul de comun să existe un partener în acest tip de activitate. Este o formă de reducere a riscului, iar noi nu am reușit să ne asigurăm un partener, așa că am ales să ieșim din această activitate (din Georgia – n.r.)”, spune CEO-ul companiei, Christina Verchere.

În ceea ce privește perimetrul offshore din Bulgaria, deși partenerul TotalEnergies a notificat OMV Petrom în trimestrul al patrulea aferent anului 2023, privind decizia de a se retrage din proiect, compania română a luat o decizie total opusă celei din Georgia.

“Pe de altă parte, când vorbim despre Bulgaria, poate ați văzut că suntem în proces de preluare a operării perimetrului Han Asparuh de la TotalEnergies și suntem în curs de a continua activitatea de explorare în această licență. Deci, continuăm să vedem un potențial semnificativ, în special în partea de vest a Mării Negre, și suntem dornici să dezvoltăm acest proiect”, susține Verchere.

Recent, ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, și reprezentanții OMV Petrom au discutat despre perspectivele explorării de petrol și gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 din Marea Neagră, după retragerea din proiect a firmei franceze Total, în urma discuțiilor reieșind că OMV Petrom se află în prezent în proces de căutare a unui nou acționar în consorțiu și are în vedere cooperarea cu o companie locală.

OMV Petrom a preluat participația Total și a devenit unic acționar în proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, care ar putea avea de peste 2 ori mai mult gaz decât Neptun Deep

 

Total deținea 57,14% din drepturile aferente concesiunii și statutul de operator al acesteia, iar OMV Petrom – restul de 42,86% din Han Asparuh. 

Pe de altă parte, anul trecut, TotalEnergies a convenit cu OMV AG să preia de la austrieci participația de 50% a acestora la producătorul de țiței și gaze Sapura din Malaezia, estimându-se că tranzacția va fi finalizată în până la jumătatea lui 2024. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!