FacebookTwitterLinkedIn

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei, preia 50% din acțiunile Electrocentralei Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic. Aceste proiecte vor fi dezvoltate și operate în colaborare cu RNV Infrastructure.

În plus, OMV Petrom va prelua integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare, având perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.

Prin această alianță, OMV Petrom și Renovatio plănuiesc să investească până în 2027 aproximativ 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Aportul OMV Petrom pentru achiziție și construcția acestor proiecte este estimat la 350 de milioane euro.

„Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei în sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, spune Christina Verchere, Director General OMV Petrom.

Prin această achiziție OMV Petrom își completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României. Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

„Suntem încântați de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în Romania și pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte și valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum și a unui mediu mai sănătos pentru industrie și comunitate”, a declarat Aurel Arion, Director General Renovatio.

De asemenea, OMV Petrom va deveni cel mai important jucător în domeniul mobilității electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare la rețeaua existentă. Aceste eforturi se alătură contribuțiilor companiei pentru decarbonarea transportului în România și în regiune.