FacebookTwitterLinkedIn

OMV Petrom (simbol bursier SNP), operator al Neptun Deep, unic producător de petrol și gaze împreună cu Romgaz (simbol bursier SNG), producător și furnizor de gaze naturale, au anunţat la Bursa de Valori București semnarea unui contract cu societatea italiană Saipem şi Saipem România SRL, pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, din Marea Neagră.

Romgaz a anunţat că planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze Domino și Pelican Sud a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Contractul în valoare de 1,6 miliarde de euro include testarea şi punerea în funcţiune a staţiei de măsurare a gazelor naturale şi a secţiunilor de lângă ţărm şi de pe uscat ale conductei de producţie a gazelor naturale, care vor fi construite de alţi constructori.

Cele 1,6 miliarde de euro  se vor împărţi în mod egal între OMV Petrom şi Romgaz Black Sea Limited, parteneri în Acordul de Operare pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziţii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare şi punere în funcţiune pentru instalaţiile offshore din cadrul proiectului.

Contractul include și testarea şi punerea în funcţiune a staţiei de măsurare a gazelor naturale şi a secţiunilor de lângă ţărm şi de pe uscat ale conductei de producţie a gazelor naturale, care vor fi construite de alţi contractori.

Astfel, proiectul Neptun Deep intră in faza de dezvoltare, care include execuţia activităţilor de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracţia gazelor natural. Prima producţie este estimată pentru anul 2027.

“Confirmarea planurilor de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referinţă pentru proiectul Neptun Deep. Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul Romgaz cât şi al asigurării şi consolidării securităţii energetice a României”, spune Răzvan Popescu, director general Romgaz.

Romgaz este asociatul unic al Romgaz Black Sea Limited, care deţine 50% din participaţia în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (Neptun Deep), iar cealaltă cotă de 50% este deţinută de OMV Petrom, care este  şi operator al proiectului Neptun Deep.

Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului, conform Romgaz.

Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor de CO2.

Romgaz şi OMV Petrom vor investi până la patru miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, care va asigura un volum estimativ de gaze naturale de 100 miliarde metri cubi.