23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Energie – OMV Petrom virează spre mașinile electrice – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Până în 2030 compania își propune să dețină 5.000 de puncte de încărcare a mașinilor electrice și proiecte de energie regenerabilă de 2,5 GW.

Vom investi 1,7 miliarde de euro pe an până în 2026 și, în următorii patru ani, câte un miliard de euro pe an.

Investițiile totale vor fi de 11 miliarde de euro până în 2030”, a spus Alina Popa, directorul financiar al companiei, într-o conferință de presă.

OMV Petrom se transformă din cea mai mare companie petrolieră din România în cel mai mare investitor privat în tranziția energetică. Până în 2030 compania își propune să dețină 5.000 de puncte de încărcare a mașinilor electrice și proiecte de energie regenerabilă de 2,5 GW.

Evenimente

25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie – Maraton Profit News TV – Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar

„Vom fi cel mai mare investitor privat din România în tranziția energetică. Vom investi 1,7 miliarde de euro pe an până în 2026 și, în următorii patru ani, câte un miliard de euro pe an. Investițiile totale vor fi de 11 miliarde de euro până în 2030”, a spus Alina Popa, directorul financiar al companiei, într-o conferință de presă.

OMV Petrom și-a revizuit strategia pentru anul 2030 și și-a accelerat planurile și țintele de energie regenerabilă, propunându-și circa 2,5 GW de capacitate brută până în 2030, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, și-a crescut obiectivul de mobilitate electrică de la 500 la 5.000 de puncte de încărcare electrică până în 2030.

Proiectele cu emisii de carbon reduse și zero vor reprezenta circa o treime din valoarea totală de 11 miliarde de euro a investițiilor, respectiv 3,7 miliarde de euro în perioada 2022-2030.

Cererea de carburanți clasici va scădea din 2030

Estimările companiei arată că, deși cererea de carburanți clasici va mai crește cu 5% până în 2030, din acel moment va începe să scadă cu 30% până în anul 2040, atât în ceea ce privește benzina, cât și motorina.

„După 2030 va exista o scădere a acestui consum pe fondul unui impact mai mare al electro-mobilității în transporturi”, a explicat Radu Căprău, director de rafinare și marketing.

Energie regenerabilă

Portofoliul actual de proiecte de energie solară și eoliană depășește ținta inițială propusă pentru 2030, de peste 1 GW.

Compania vizează acum o capacitate de 2,5 GW de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, inclusiv din parteneriate.

Aceasta se traduce într-o producție electrică netă anuală de 4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins până în 2030.

Biocombustibili

Compania a anunțat recent decizia finală de investiție pentru o nouă instalație de producție de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unități de producție de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producția de biocombustibili.

Pe baza capacității SAF/HVO de 250 mii tone/an, OMV Petrom urmează să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din regiune până în 2028.

Utilizând fonduri UE nerambursabile, OMV Petrom și-a accelerat proiectele de hidrogen verde în Petrobrazi, cu scopul de a ajunge la o capacitate de 100 MW până în 2030.

Electro-mobilitate

După achiziționarea rețelei de stații de încărcare a mașinilor electrice deținută de Renovatio, OMV Petrom va avea aproximativ 1.000 de puncte de încărcare până la sfârșitul anului, devenind cea mai mare rețea de stații electrice din România.

Compania își propune acum să aibă mai mult de 5.000 de puncte de încărcare până în 2030 și să devină, astfel, cel mai mare furnizor de servicii de electro-mobilitate în România.

Gaze naturale

Proiectul de exploatare a gazelor offshore Neptun Deep este în termen, spune compania, iar prima sondă va fi săpată anul viitor.

„Dezvoltarea Neptun Deep este importantă pentru asigurarea creșterii durabile a producției pe termen lung și pentru costuri de producție reduse, generând în același timp profituri semnificative. De la lansarea Strategiei 2030 în 2021, proiectul a înregistrat progrese semnificative, decizia finală de investiție fiind luată în 2023”, spune compania.

Toate contractele principale de execuție au fost atribuite. Proiectul progresează conform planului în vederea primei producții de gaze naturale în 2027, încadrându-se în bugetul total de până la 4 miliarde de euro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!