Pacienții din zona Dobrogei vor putea beneficia din această primăvară de un nou centru de oncologie și radioterapie și de un centru de cardiologie intervențională și cardiovasculară, în cadrul spitalului privat Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Constanța. Investiția se ridică la 28 de milioane de euro și completează alte 11 milioane de euro alocate dezvoltării OCH, de la deschiderea sa din 2014 și până în prezent.
Dr. Nicolae Ciufu, șef lucrări la Facultatea de Medicină „Ovidius” din Constanța, medic primar chirurgie generală și unul dintre fondatorii Ovidius Clinical Hospital, declară pentru Forbes că însumând, de-a lungul celor nouă ani de existență, s-a ajuns „la o investiție totală de 38 de milioane de euro, cea mai mare investiție privată în sănătate din această zonă geografică a țării, din 1989 și până azi.”
Ovidius Clinical Hospital este primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României. Investiția inițială a fost de 6 milioane de euro, pentru o suprafață de 4.600 mp și 54 de paturi. Dr. Ciufu amintește că, în 2019, „în chiar inima Constanței, am deschis Policlinica OCH, un centru medical cu servicii complete de diagnostic și tratament, o extensie a serviciilor de ambulator ale spitalului, printr-o investiție de peste 1 milion de euro.” Mai apoi, la începutul lui 2020, s-a crescut capacitatea de spitalizare cu alte 15 paturi, printr-o investiție de circa 800.000 de euro, iar în 2022, Policlinica OCH Constanța s-a extins cu un Centru de Medicină Maritimă. „În plus, am făcut din nou investiții în aparatură – alte peste două milioane de euro”, spune dr. Ciufu.
În primăvara acestui an se va inagura noua clădire a spitalului, o construcție de 6.500 mp, care va cuprinde și două buncăre de radioterapie, bloc operator cu sală de chirurgie cardiacă și laborator de radiologie intervențională, ATI cu 10 paturi (nivel maxim de competență), laborator de imagistică medicală dotat cu RM 3T, CT 128 slice-uri.
Perioada de planificare, proiectare și autorizare a noului spital a durat un an și jumătate, la care s-a adăugat încă pe atât pentru construcție, dotare și amenajare. De proiectarea Ovidius Clinical Hospital (atât primul, cât și cel de-al doilea spital) s-a ocupat echipa arhitectei Monica Trașcă, iar „antreprenorul general este același care în urmă cu 10 ani s-a ocupat și de prima clădire a spitalului nostru”, explică cofondatorul spitalului.
Aici, pacienții vor beneficia de tratamente în cadrul clinicii de oncologie, inclusiv radioterapie și cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară. „Realitatea dobrogeană este aliniată cu cea a întregii Românii: bolile cardiovasculare și oncologice sunt pe primele locuri în incidența și creșterea numărului de cazuri. Chiar noi am constatat, din propria experiență, o tendință ascendentă a cazurilor în aceste arii, respectiv cu 45% în oncologie și cu 30% în cardiologie”, punctează dr. Ciufu, argumentând astfel nevoia de extindere a activității.
În forma sa nouă, OCH va avea spitalizare de zi și ambulatoriu, compartiment de terapie intensivă coronarieni, compartiment USTACC pentru pacienții cardiaci critici, laboratoare de radioterapie, angiografie și genetică medicală, compartiment de bronhoscopie diagnostică și terapeutică, de îngrijiri paliative și terapia durerii, specialități chirurgicale și medicale noi. În total, OCH va avea 154 de paturi, din care 19 pentru spitalizare de zi.
După cum punctează reprezentantul spitalului, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a reprezentat 20% din veniturile anului 2021, iar OCH lucrează și cu asiguratorii privați, în jur de 6% din totalul veniturilor venind din asigurări private.
„Dar cred că e important de precizat că serviciile de chimioterapie și monitorizare imagistică pentru pacienții oncologici sunt deja decontate prin CNAS, iar serviciile de radioterapie vor intra la decontare încă de la deschiderea Centrului de Oncologie și Radioterapie OCH”, explică dr. Nicolae Ciufu.
Spitalul are, în medie, 70.000 de pacienți pe an și până în 2024 se țintește dublarea acestui număr. „Sunt anumite proceduri chirurgicale, de exemplu pe urologie, pe care doar colegii mei din OCH le practică în această parte a țării”, punctează el.
În ceea ce privește atragerea și retenția de personal, reprezentantul OCH crede că „spitalul este după chipul și asemănarea acelora care și l-au imaginat și apoi l-au făcut să devină realitate.” Pe lângă echipa proprie, există și colaborări cu medici din zonă, dar și din centre de medicină din țară, precum București sau Târgu Mureș. În plus, Constanța are Facultate de Medicină Generală, ceea ce permite o selecție a studenților și rezidenților, și s-a reușit chiar ofertarea cu succes a unor foști absolvenți ai Universității „Ovidius”, care dobândiseră experiență în vestul Europei.
„Esențial pentru pacient este ca parteneriatul public-privat să funcționeze în avantajul lui, atunci când are nevoie. Pacientul este principala grijă a unui medic, iar pacientul român nu trebuie să sufere lipsuri în diagnosticare ori tratament sau la capitolul îngrijire medicală aproape de casă”, adaugă dr. Nicolae Ciufu.
Nevoia de dezvoltare a serviciilor medicale private din România este demonstrată de faptul că piața s-a dublat în cinci ani, ajungând la 3,1 miliarde euro în 2020 (echivalent cu 1,4% din produsul intern brut), arată un studiu realizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
Iar oglinda avântului pe care l-a luat dezvoltarea pieței este tocmai multitudinea de proiecte noi, greenfield, de extinderi și dinamismul fuziunilor și achizițiilor din sistemul de sănătate privată. Astfel, companiile din domeniul serviciilor medicale private aveau circa 78.000 de angajați în 2020 și în jur de 80.000 de angajați în 2021. Numărul de unități medicale din sectorul privat este de circa 56.000 și continuă să crească.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).