25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Energie – Pakistanul a plătit primul său import de țiței rusesc cu discount în monedă chineză – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Profit Piața de Capital.forum. Bogdan Drăgoi, Lion Capital: Pierdem investitori la doar 5 milioane dolari lichiditate zilnică pe bursă.

Pakistanul a plătit pentru primul său import de la guvern la guvern de țiței rusesc la preț redus în moneda chineză, a declarat ministrul Petrolului din această țară, o schimbare semnificativă în politica sa de plăți la export...

Prima cantitate de țiței rusesc la preț redus, aranjată în baza unui acord încheiat între Islamabad și Moscova la începutul acestui an, a sosit duminică la Karachi.

Pakistanul a plătit pentru primul său import de la guvern la guvern de țiței rusesc la preț redus în moneda chineză, a declarat ministrul Petrolului din această țară, o schimbare semnificativă în politica sa de plăți la export, dominată de dolarul americani, transmite Reuters.

Țițeiul la preț redus oferă guvernului un răgaz, în timp ce Pakistanul se confruntă cu o criză economică cu o problemă acută a balanței de plăți, riscând să nu își plătească datoria externă, scrie News.ro.

Rezervele valutare deținute de banca centrală nu sunt suficiente pentru a acoperi o lună de importuri controlate.

Prima cantitate de țiței rusesc la preț redus, aranjată în baza unui acord încheiat între Islamabad și Moscova la începutul acestui an, a sosit duminică la Karachi.

În prezent, petrolul este descărcat în portul din orașul sudic Karachi.

Ministrul Petrolului, Musadik Malik, vorbind cu Reuters prin telefon, nu a dezvăluit detaliile comerciale ale tranzacției, inclusiv prețul sau discountul primit de Pakistan, dar a spus că ”plata a fost făcută în RMB (yuani chinezești)”.

El a spus că achiziția, primul acord de la guvern la guvern (G2G) al Pakistanului cu Rusia, a constat în 100.000 de tone, dintre care 45.000 de tone au acostat în portul Karachi, iar restul erau pe drum.

Pakistanul a făcut achiziția în aprilie.

El a spus că petrolul este gradul Urals, adăugând că acesta este unul dintre țițeiurile mai ușoare disponibile.

Achiziția Pakistanului oferă Moscovei o nouă piață de desfacere, pe care să o adauge la creșterea vânzărilor către India și China, în timp ce redirecționează petrolul de pe piețele occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

În ciuda faptului că este un aliat occidental de lungă durată și arhi-rivalul Indiei vecine, care din punct de vedere istoric este mai aproape de Moscova, analiștii spun că acordul pentru petrol prezintă și o nouă cale pentru Pakistan într-un moment în care nevoile sale de finanțare sunt mari.

La începutul acestei luni, Islamabadul a subliniat, de asemenea, un proces de deschidere a comerțului de barter cu Rusia, Afganistan și Iran, un alt semn că economia din Asia de Sud caută căi de a cumpăra și vinde mărfuri fără a tranzacționa în dolari, despre care analiștii spun că ar putea fi o schimbare de la vest la est.

Pakistan’s Refinery Limited (PRL) va rafina inițial țițeiul rusesc, a spus ministrul.

El se referise mai devreme la achiziționarea transportului ca pe o procedură de probă, pentru a evalua fezabilitatea financiară și tehnică, dar a spus luni că toate testele au fost făcute, care au constatat că țițeiul rusesc este apt pentru a fi rafinat și comercializat la nivel local.

El a minimizat preocupările legate de viabilitatea financiară și capacitatea rafinăriilor locale de a procesa țițeiul rusesc, având în vedere importul istoric de produse petroliere din Orientul Mijlociu de către Pakistan.

”Am efectuat iterații ale diferitelor mixuri de produse și în niciun scenariu rafinarea acestui țiței nu va produce o pierdere”, a spus Malik, adăugând: ”Suntem foarte siguri că va fi viabil din punct de vedere comercial”.

Acesta va fi amestecat cu aproximativ 60-70% țiței ușor arab pentru rafinare, a spus el, adăugând: ”Nu au fost necesare ajustări la rafinărie pentru a rafina țițeiul rusesc”.

Malik nu a spus cât de multă diferență va avea țițeiul la prețul benzinăriei de pe piața locală, spunând: ”Cu siguranță va face diferența”.

Importurile de energie reprezintă majoritatea plăților externe ale Pakistanului.

Islamabadul a importat 154.000 bpd de petrol în 2022, aproximativ la fel ca în anul precedent, au arătat datele firmei de analiză Kpler.

”Căutăm să țintim o treime din importurile noastre totale de petrol către țițeiul rusesc”, a spus ministrul.

Țițeiul către Pakistan a fost furnizat în principal de Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial, urmată de Emiratele Arabe Unite.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!