FacebookTwitterLinkedIn

Noua investiție face parte din Complexul Energetic Doicești, care va include Centrala SMR și Parcul Fotovoltaic Doicești. Centrala SMR este prima centrală cu reactoare modulare mici din Europa și a doua după SUA.

Complexul energetic de la Doicești va demonstra complementaritatea celor două surse curate de energie – nucleară și regenerabilă – și va reprezenta o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția și o nouă viziune asupra surselor de generare pentru Sistemul Energetic Național al viitorului.

Complexul energetic de la Doicești este soluția sustenabilă care repune deja în circuit o suprafață extinsă din depozitele de cenușă rezultate din exploatarea fostei centrale electrice pe cărbune de la Doicești, prin utilizarea acestora pentru parcul fotovoltaic. În viitor, întreg amplasamentul va fi reutilizat pentru funcționarea centralei cu reactoare modulare mici. Este un exemplu pentru reintroducerea în sistem și reutilizarea pentru producția de energie, de data aceasta curată, a fostelor centrale pe cărbune.

Noul parc produce energie verde prin intermediul a peste 123.000 de panouri bifaciale monocristaline, cu o durată de viață de 25 de ani, fiind construit pe o suprafață de peste 115 hectare, cu o capacitate instalată de 80 MW. Parcul fotovoltaic este racordat la Sistemul Energetic Național, prin cele două stații de transformare 110/20 kV Șotânga și Doicești.

Energia produsă în centralele fotovoltaice va asigura puterea necesară echipamentelor și utilajelor folosite în execuția viitoarei Centrale SMR de la Doicești, precum și energia necesară asigurării serviciilor interne ale Centralei SMR, după punerea acesteia în funcțiune.

Pentru amplasamentul parcului, au fost realizate lucrări de stabilizare a depozitelor de cenușă, rezultate din exploatarea cărbunelui. În proces s-au respectat standardele de izolare a fostelor depozite, folosindu-se geotextile biodegradabile și un strat de pământ, pentru a împiedica contactul resturilor de cenușă cu mediul înconjurător.

Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România.  

“Complexul Energetic nuclear – fotovoltaic de la Doicești marchează încă o bornă din parcursul planificat al proiectului care, pe lângă asigurarea de energie verde și siguranța în alimentarea șantierului, aduce și mai multă încredere investitorilor acestui proiect. ”, a declarat Teofil Mureșan, CEO E-INFRA.

Proiectul Complexului Energetic de la Doicești este un exemplu de colaborare națională și internațională în vederea dezvoltării unui model de viitor pentru generarea de energie curată, sustenabilă, care să ofere multiple beneficii pentru comunitate și pentru mediul economic-industrial. Noul complex energetic va demonstra nu numai complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară și fotovoltaică, dar va aduce și multiple beneficii socio-economice în zonă. Prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă și eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doicești un adevarat hub industrial, cu potențialul de a atrage noi investitori în zona. România are aproape 27 ani de experiență în operare sigură în domeniul nuclear, suntem pe locurile 1 și 3 în privința factorului de capacitate, din peste 440 de reactoare în operare, la nivel global, avem un reglementator experimentat și o industrie pregătită să contribuie la dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici. Avem toate atuurile să dezvoltam un proiect sigur, eficient, care să pună România, și implicit Doicești, pe harta mondială a proiectelor energetice ale viitorulu,” a declarat Cosmin Ghiță, Director General S.N. Nuclearelectrica SA.

Energia astfel produsă va contribui la reducerea emisiilor de CO2.

“Colaborăm strâns cu autoritățile și comunitatea locală pentru a asigura o dezvoltare transparentă și durabilă a amplasamentului de la Doicești, din dorința de a transforma zona într-un hub energetic cu valoare adăugată pentru comunitate. Energia produsă în centralele fotovoltaice va contribui, alături de energia produsă de viitoarea Centrală SMR de la Doicești, la dezvoltarea socio-economică a zonei, la bunăstarea populației, precum și la creșterea securității energetice a României și la reducerea emisiilor de CO2.”, a declarat Marius Dănilă, CEO RoPower.