Ponderea petrolului rusesc în importurile de petrol ale Cehiei a crescut în prima jumătate a acestui an, a informat luni compania MERO, operatorul rețelei de conducte petroliere din Cehia, în pofida planului autorităților de la Praga de a nu mai depinde de livrările de țiței rusesc, transmite Reuters.
Potrivit MERO, petrolul rusesc a reprezentat 65% din importurile totale de petrol ale Cehiei în prima jumătate a acestui an, față de 56% în întregul an 2022 și 49% în 2021, scrie Agerpres.
Cehia importă petrol prin oleoductul Drujba via Ucraina, precum și prin conducta IKL care face legătură cu oleoductul TAL din Germania.
„Ponderea importurilor de petrol din Rusia (via conducta Drujba) versus importurile din alte țări (via conducta IKL) a fost de 65,35% în prima jumătate a anului”, a informat MERO.
Principalul client al MERO este compania de rafinare ORLEN Unipetrol, o divizie a grupului polonez PKN ORLEN, care operează cele două rafinării din Cehia, amplasate la Litvinov și Kralupy.
Cehia poate importa petrol rusesc prin conducte, grație unei excepții de la sancțiunile introduse la finele anului trecut de Uniunea Europeană, pentru că această țară nu poate să își acopere în prezent totalitatea necesarului său de șapte milioane de tone de petrol pe an din rute alternative prin conductele IKL și TAL.
Compania de stat MERO a început lucrările la extinderea capacității de transport a oleoductului TAL, care ar urma să permită Cehiei să renunțe complet la livrările de petrol rusesc, începând de la mijlocul intervalului 2024/2025.
Compania de rafinare ORLEN Unipetrol nu a dorit să comenteze informațiile referitoare la creșterea ponderii petrolului rusesc în importuri, dar a precizat că operează în conformitate cu toate reglementările. De asemenea, ORLEN Unipetrol a informat că pregătește rafinăria sa de la Litvinov, care are o capacitate anuală de procesare de 5,4 milioane de tone de țiței și în prezent funcționează pe bază de petrol rusesc, să facă trecerea la alte tipuri de țiței și această tranziție ar urma să se finalizeze în același moment în care se va termina și modernizarea conductei TAL
„În luna octombrie vom derula teste timp de o lună la rafinăria Litvinov, perioadă în care vom testa o tehnologie de producție care vizează procesarea de țiței non-rusesc”, a informat ORLEN Unipetrol, adăugând că va folosi diferite tipuri de țiței din Orientul Mijociu, America de Sud și Marea Nordului.
Cehia are nevoie de aproximativ 7-8 milioane de tone de petrol anual, necesar care până acum a fost împărțit între livrările care au venit prin TAL și cele prin conducta Drujba, care pornește din Rusia.
Guvernul ceh vrea să elimine complet dependența de petrolul rusesc în următorii ani și astfel să pună capăt excepției de care beneficiază de la embargoul introdus anul trecut de Uniunea Europeană, cu privire la importurile de petrol din Rusia.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).