FacebookTwitterLinkedIn

Compania olandeză de tehnologie medicală Philips a obținut performanțe operaționale solide în primul trimestru al acestui an, pe măsură ce lanțul de aprovizionare se îmbunătățește. Vânzările grupului au crescut la 4,2 miliarde de euro, cu un plus de 6% comparativ cu perioada similară din 2022, arată cel mai recent raport al companiei. 

Venitul din exploatare a înregistrat însă o pierdere de 583 milioane de euro, în principal din cauza provizioanelor pentru restructurare accelerată și a litigiilor cauzate de neconformitatea dispozitivelor pentru apneea în somn. EBITA ajustat a crescut la 359 milioane de euro, sau 8,6% din vânzări, comparativ cu 243 milioane de euro, sau 6,2% din vânzări, în T1 2022. 

Vânzările Diviziei de Diagnostic și Tratament au crescut cu 15% în primul trimestru, cu un plus de două cifre pentru tehnologiile de ultrasunete și terapie ghidată de imagini și o creștere de o singură cifră în imagistica de diagnosticare. 

Segmentul îngrijirii somnului și afecțiunilor respiratorii a raportat o scădere de două cifre a vânzărilor. În octombrie anul trecut, compania se aștepta să piardă 1,3 miliarde de euro din cauza celor 5,5 milioane de dispozitive pentru apneea în somn care au fost readuse în fabrică pentru a fi înlocuite, ca urmare a problemelor de neconformitate.

Philips a anunțat că a redus efectivul de personal cu 5.400 de angajați, iar reducerea globală planificată este de 10.000 de persoane, în încercarea de a restabili profitabilitatea după rechemarea masivă a aparatelor defecte.

Firma din Amsterdam a dezvăluit că reducerile de locuri de muncă sunt „dificile, dar necesare”, deoarece a anunțat o pierdere de 1,6 miliarde de euro pentru 2022, în mare parte din cauza problemei de siguranță.

“Până în prezent, au fost produse peste 95% din noile dispozitive de înlocuire și kituri de reparații necesare. Marea majoritate a dispozitivelor de terapie a somnului au fost trimise pacienților și furnizorilor de îngrijire la domiciliu”, a mai anunțat compania în raport.