17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Energie – Planul surpriză al Romgaz după decizia de investiție în cel mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, anunțată de Profit.ro: vrea să se împrumute pe piețe externe, dar și să cumpere acțiuni/active ale unor distribuitori – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ultima dată când au existat discuții pe această temă a fost în urmă cu peste 2 ani, dar la acel moment era indicată o singură societate - Vezi detalii mai jos.

Obținerea de finanțare externă este, probabil, necesară acoperirii investiției de 4 miliarde de euro care trebuie efectuată în următorii 3 ani pentru declanșarea producției din Neptun Deep în 2027, din care 2 miliarde euro este partea Romgaz.

Pe piața internă, Romgaz a contractat deja un împrumut important , de la BCR și Raiffeisen Bank, de 325 milioane de euro, în vederea achiziționării companiilor care dețineau participația gigantului Exxon în Neptun Deep.

Romgaz, companie care miercuri a anunțat, împreună cu partenerul său OMV Petrom, că a adoptat decizia de investiție în cel mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, Neptun Deep, operațiune anunțată anterior în exclusivitate de Profit.ro, intenționează să se împrumute pe piețele externe, probabil pentru finanțarea proiectului, dar și să achiziționeze participațiuni sau active ale unor societăți de distributie gaze naturale.

De ce este important: „Achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale” este o noutate. Ultima dată când au existat discuții pe această temă a fost în urmă cu peste 2 ani, dar la acel moment era indicată o singură societate – Vezi detalii mai jos.

Planul a fost avansat, acum, spre avizul acționarilor în aceeași zi în care a fost anunțată decizia de investiție în Neptun Deep.

În acest sens vor fi angajați avocați “în vederea încheierii și derulării unor contracte de rating, pentru obținerea de finanțare externă și pentru achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale”.

Obținerea de finanțare externă este, probabil, necesară acoperirii investiției de 4 miliarde de euro care trebuie efectuată în următorii 3 ani pentru declanșarea producției din Neptun Deep în 2027, din care 2 miliarde euro este partea Romgaz.

Acestă probabilitate este sugerată de o altă intenție a companiei, respectiv “aprobarea încheierii unui contract de împrumut între SNGN Romgaz SA și filiala Romgaz Black Sea Limited”, companie achiziționată de la Exxon și rebotezată, prin care compania este implicată la proiectul Neptun Deep.

Pe piața internă, Romgaz a contractat deja un împrumut important , de la BCR și Raiffeisen Bank, de 325 milioane de euro, în vederea achiziționării companiilor care dețineau participația gigantului Exxon în Neptun Deep.

Recent, compania și-a majorat de la 420 milioane lei la 630 milioane lei plafonul contractului de facilitate de credit încheiat cu BCR, parte a grupului austriac Erste, pentru a depune o garanție de 210 milioane lei ca urmare a încheierii cu succes a etapei angajante a procesului de capacitate incrementală organizată de Transgaz în vedere construcției conductei care urmează a introduce gazele din Neptun Deep în Sistemul Național de Transport (SNT).

Datoriile pe termen scurt ale companiei la finalul primului trimestru al acestui an au crescut cu o pătrime față de cele înregistrate la sfârșitul anului trecut, de la 2,5 miliarde lei la 3,17 miliarde lei, în timp ce datoriile pe termen lung s-au redus cu 4,7%, de la 1,74 miliarde lei la 1,66 miliarde lei.

Principala explicație a companiei: “În trimestrul 1 2023, Grupul nu a plătit impozitul pe profit aferent anului 2022, scadența plății acestuia fiind în 25 iunie 2023. În plus, în T1 2023 Grupul a înregistrat o contribuție de solidaritate aferentă acestei perioade de 537,50 milioane lei. Astfel, majorarea datoriei cu impozitul pe profit curent se datorează acestei contribuții și impozitului pe profitul curent aferent primului trimestru al anului 2023”.

În ceea ce privește “achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale”, aceasta este o noutate.

Ultima dată când au existat discuții pe această temă a fost în urmă cu peste 2 ani, în martie 2021, când fostul ministru al Energiei Virgil Popescu anunța: ”Promisiune îndeplinită! Anul trecut anunțam că se fac demersuri pentru ca extinderea rețelei de gaze naturale în Drobeta Turnu Severin să se realizeze într-un timp mai scurt. Astăzi suntem în acest punct: S.N.G.N. Romgaz, companie la care acționar majoritar este statul român, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, vrea să cumpere pachetul majoritar de acțiuni la SC Mehedinți Gaz SA, societate ce are ca pricipală activitate distribuția și comercializarea combustibililor gazoși în municipiul Drobeta Turnu Severin. Ne ținem de cuvânt . #DezvoltămMehedințiul”.

Interesant este că distribuitorul și furnizorul de profil Mehedinți Gaz, deținut indirect de către compania italiană Italtecna SpA din grupul de firme Dondi Construzioni, operează rețeaua de distribuție a gazelor din Drobeta Turnu Severin, municipiul de baștină al fostului ministru liberal, care era și șeful filialei Mehedinți a partidului, cu care firma a avut în trecut și un litigiu în instanță, finalizat pe cale amiabilă.

Numai că acum, în punctul de pe ordinea de zi a AGOA, Romgaz folosește nu singularul, ci pluralul (“participațiuni sau active ale unor societăți de distributie gaze naturale”).

Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!