Premier Energy Group, jucător important pe piața de energie din Europa de Sud-Est, listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București, raportează o creștere a operațiunilor sale în 2024, rezultatele preliminare indicând venituri normalizate de 1.263 de milioane de euro, o creștere de 45% față de anul anterior.
EBITDA normalizată a fost de 103 milioane de euro, cu 14% peste nivelul din 2023.
Performanța din trimestrul al patrulea a fost și mai robustă, cu venituri normalizate de 422 de milioane de euro, în creștere cu 65% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, și o EBITDA normalizată de 30 de milioane de euro, mai mare cu 25%, reflectând expansiunea continuă a companiei în segmentele de energie regenerabilă, furnizare de energie electrică și distribuție de gaze naturale.
José Garza, CEO al Premier Energy Group: „Încheiem 2024 mulțumiți de rezultatele noastre, având în vedere provocările pieței de energie de anul trecut. În ciuda volatilității prețurilor, costurilor de echilibrare mai mari decât cele din anii anteriori și condițiilor de reglementare în schimbare, operațiunile noastre diversificate și integrate vertical ne-au permis să traversăm acest mediu complex, menținând totodată o creștere solidă.
Am crescut producția proprie de energie regenerabilă cu 63%, ne-am extins afacerile de furnizare și ne-am consolidat rețeaua de infrastructură. Integrarea cu succes a Premier Energy Furnizare ne-a întărit poziția ca unul dintre principalii furnizori de energie din România, iar achizițiile noastre din domeniul eolian, însumând aproximativ 100 MW, au sporit portofoliul nostru de energie regenerabilă.
Aceste realizări subliniază reziliența și angajamentul nostru de a furniza soluții energetice fiabile, competitive și sustenabile pentru cei aproape 2,4 milioane de clienți din România și Republica Moldova.”
Pe parcursul anului 2024, Premier Energy a continuat să își extindă portofoliul de energie regenerabilă, crescând producția proprie cu 63% față de anul precedent, datorită achizițiilor realizate.
În luna aprilie, compania a achiziționat un parc eolian de 18 MW în Drânceni, România, urmat în luna iulie de parcul eolian Mihai Viteazu de 80 MW. Totuși, în ciuda expansiunii, profitabilitatea acestui segment a fost afectată de costurile de echilibrare ridicate persistente, în special în lunile mai și iunie, când costurile au fost de trei până la cinci ori mai mari decât nivelurile din 2023.
Aceste presiuni au continuat de-a lungul anului, amplificate de volatilitatea crescută a prețurilor intrazilnice, ceea ce a dus la o scădere de 38% a EBITDA normalizată pentru segmentul energiei regenerabile comparativ cu anul anterior.
Cel mai mare impact a fost înregistrat în prima jumătate a anului, în timp ce în a doua jumătate EBITDA s-a stabilizat, înregistrând o scădere mai moderată, de 4%, față de aceeași perioadă a anului precedent, iar în T4 2024, EBITDA aferentă acestui segment a crescut cu 14%.
Un alt factor determinant al creșterii din 2024 a fost integrarea Premier Energy Furnizare, fosta CEZ Vânzare, achiziționată în luna aprilie. Tranzacția a adus sub umbrela Grupului încă 1,3 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale, consolidându-i poziția ca unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică din România.
Din momentul achiziției până la sfârșitul anului, Premier Energy Furnizare a generat venituri de 279 de milioane de euro și o EBITDA de 7 milioane de euro, în ciuda constrângerilor legate de reglementare, precum plafonarea prețurilor și limitările privind remunerarea costurilor de echilibrare.
Segmentul de furnizare a energiei electrice a continuat să se extindă, Premier Energy înregistrând o creștere de 74% a volumului de energie electrică furnizată în comparație cu anul precedent.
Divizia de gaze naturale a avut, de asemenea, o performanță solidă, înregistrând o majorare cu 42% a volumelor furnizate la nivel comparabil (excluzând impactul Premier Energy Furnizare), susținută de vânzări puternice pe piața internă din România și de o expansiune a afacerii de tranzacționare angro în afara țării.
Baza de clienți a crescut cu 6%, sprijinită de investițiile continue în infrastructură. Divizia a înregistrat venituri de 363 de milioane de euro, o creștere de 19% față de anul anterior.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).