27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Energie – Prețurile petrolului au urcat cu 1%, după ce unele petroliere au evitat Marea Roșie – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Vinul zilei: un Tempranillo cotat cu 92 puncte Robert Parker, care dezvăluie arome proaspete de fructe negre bine coapte, lemn dulce, cuișoare și ceva accente minerale.

”În timp ce cererea și oferta de țiței se apropiau de echilibru, cu prețuri apropiate de 70 de dolari pe baril, escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu are acum prioritate și ar putea plasa o primă de 5-7 dolari pe baril pentru contractele futures pe țiței pe termen scurt” a declarat Dennis Kissler...

”Dacă o mare parte a fluxurilor din Strâmtoarea Ormuz ar fi oprită, ar prezenta de până la trei ori impactul șocurilor prețului petrolului din anii 1970 și ar fi peste dublu impactului războiului din Ucraina asupra piețelor de gaze...

Prețurile petrolului au urcat cu 1% vineri, după ce unele petroliere au deviat cursul de la Marea Roșie în urma loviturilor aeriene și maritime din timpul nopții ale Statelor Unite și Marii Britanii asupra țintelor Houthi din Yemen, ca reacție la atacurile rebelilor din Yemen asupra transportului maritim. 

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 90 de cenți, sau cu 1,13%, la 78,31 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate, de referință în SUA, au urcat cu 88 de cenți, sau cu 1,15%, la 72,85 dolari pe baril, relatează News.ro.

Ambele contracte de referință au consemnat scădere ped ansamblul acestei săptămâni, ca urmare a reducerilor drastice de prețuri de către Arabia Saudită și a creșterii surprinzătoare a stocurilor de petrol din SUA.

”În timp ce cererea și oferta de țiței se apropiau de echilibru, cu prețuri apropiate de 70 de dolari pe baril, escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu are acum prioritate și ar putea plasa o primă de 5-7 dolari pe baril pentru contractele futures pe țiței pe termen scurt” a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior de tranzacționare la BOK Financial.

Companiile care operează tancuri petroliere Stena Bulk, Hafnia și Torm au spus că au decis să oprească toate navele care se îndreaptau spre Marea Roșie.

Atacurile SUA și Marea Britanie împotriva rebelilor Houthi vin ca răzbunare pentru atacurile acestora efectuate din octombrie asupra navelor comerciale din Marea Roșie, concentrate pe strâmtoarea Bab al-Mandab, la sud-vestul Peninsulei Arabe, într-o demonstrație de sprijin pentru grupul militant palestinian Hamas în lupta sa împotriva lui Israel.

Escaladarea a alimentat îngrijorările pieței cu privire la extinderea războiului Israel-Hamas într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, care să afecteze livrările de petrol din regiune.

Aceasta include importanta strâmtoare Ormuz, de pe partea opusă a Peninsulei Arabe, între Oman și Iran.

Iranul a confiscat joi un tanc care transporta țiței irakian, la sud de strâmtoare, destinată Turciei.

”Dacă o mare parte a fluxurilor din Strâmtoarea Ormuz ar fi oprită, ar prezenta de până la trei ori impactul șocurilor prețului petrolului din anii 1970 și ar fi peste dublu impactului războiului din Ucraina asupra piețelor de gaze, asupra lanțurilor de aprovizionare și stocurilor deja fragile”, a spus Saul Kavonic, analist energetic la MST Marquee.

Deturnarea tancurilor în jurul Africii de Sud va crește, de asemenea, tarifele transporturilor de marfă, deoarece navele parcurg rute mai lungi, mărind costurile de transport și petrol.

Președintele american Joe Biden a spus că ”atacurile direcționate” din Yemen sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii săi nu vor tolera atacurile asupra personalului său  și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea navigației”.

Un purtător de cuvânt al Houthi a declarat că grupul va continua să vizeze transportul maritim îndreptat spre Israel.

Arabia Saudită, un exportator de petrol de top și o putere regională, a cerut reținere și ”evitarea escaladării” și a spus că monitorizează situația cu mare îngrijorare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!