15.2 C
București
luni, mai 27, 2024

Energie – Profit net de peste 100 milioane lei realizat de Transelectrica, în creștere cu aproape o treime – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania de stat Transelectrica, operatorul de transport și sistem al rețelei electrice a României, a înregistrat un profit net de 103 milioane lei în primul trimestru, în creștere cu aproape o treime față de cel realizat în aceeași perioadă a anului trecut...

Creșterea veniturilor operaționale (532 milioane lei în T1 2024 față de 499 milionane lei în T1 2023) a fost influențată în principal, de majorarea tarifului mediu aprobat de ANRE, fapt ce a condus la o creștere a veniturilor din tarif reglementat (+56 milioane le) în contextul creșterii cantității de energie electrică...

În primele 3 luni ale anului, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piața de energie electrică (13,23 TWh) a înregistrat o creștere de 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023 (diferența între cele două perioade fiind de 0,22 TWh)...

Compania de stat Transelectrica, operatorul de transport și sistem al rețelei electrice a României, a înregistrat un profit net de 103 milioane lei în primul trimestru, în creștere cu aproape o treime față de cel realizat în aceeași perioadă a anului trecut, de 80 milioane lei, pe fondul majorării veniturior operaționale cu 33 milioane lei și a cheltuielilor cu 29 milioane lei.

Evenimente

30 mai – Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie – Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie – Maratonul Energiei
13 iunie – Eveniment Profit: Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Creșterea veniturilor operaționale (532 milioane lei în T1 2024 față de 499 milionane lei în T1 2023) a fost influențată în principal, de majorarea tarifului mediu aprobat de ANRE, fapt ce a condus la o creștere a veniturilor din tarif reglementat (+56 milioane le) în contextul creșterii cantității de energie electrică, venituri mai mari din trazacții aferente consumului propriu tehnologic (CPT +15,7 milioane lei), precum și înregistrarea unor venituri din ajutoare de avarie în sumă de 3 milioane lei și din capitalizare CPT în sumă de 7 milioane lei (venit nemonetar).

În primele 3 luni ale anului, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piața de energie electrică (13,23 TWh) a înregistrat o creștere de 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023 (diferența între cele două perioade fiind de 0,22 TWh).

Veniturile din interconexiune au înregistrat o scădere de la 102 mil lei în T1 2023 la 45 milioane lei în 2024 corespunzătoare nivelului de utilizare a disponibilităților capacității de interconexiune de către traderii de pe piața de energie electrică. Piața de alocare a capacităților de interconexiune este fluctuantă, prețurile evoluând în funcție de cererea și necesitatea participanților pe piața de energie electrică de a achiziționa capacitate de interconexiune.

Cheltuielile operaționale (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creștere de 7% (423 milioane lei în T1 2024 față de 395 milioane lei T1 2023), în contextul în care costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic au fost în sumă de 143 milioane lei, mai mici cu 3% (-4 milioane lei) comparativ cu T1 2023, în principal ca urmare a prevederilor OUG nr. 153/2022. Transelectrica a achiziționat energie electrică pentru acoperirea a 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), la un preț de achiziție reglementat, iar prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU în perioada ianuarie – martie 2024 a fost semnificativ mai mic decât prețul din perioada similară a anului 2023.

Cheltuielile pentru investiții în T1 2024 au fost în sumă de 88,42 mil lei, cu 49% mai mari față de cheltuielile pentru investiții din T1 2023 (59,30 mil lei).

În trimestrul I 2024, s-a înregistrat o creștere cu un procent de 2% a consumului intern net și o scădere cu 1% a producției nete de energie. În luna ianuarie 2024 consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat o creștere de aproximativ 5%, celelalte două luni înregistrând scăderi ale acestuia, februarie (aprox 0,38%) și respectiv martie (aprox 1,55%).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!