Profitul operațional EBITDA al Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel, a crescut cu 57% în primul semestru 2024, la 927 milioane euro, inclusiv grație activităților din România.
Analiștii de la Axia Ventures anticipau o majorare cu 53,4%, la 904,5 milioane euro.
Profitul net după deducerea drepturilor minoritare a scăzut cu circa 29%, la 124,9 milioane euro, mai puțin decât estimau analiștii (-36,7%, la 111,1 milioane euro). Profitul net ca atare a crescut ușor, cu 4,1%, la puțin peste 189 milioane euro.
Veniturile totale ale PPC au avansat cu peste 12% în primele 6 luni din 2024, la 4,025 miliarde euro.
″Investițiile totale au ajuns la 1,1 miliarde euro, inclusiv în România, cu o creștere semnificativă înregistrată în activitățile de distribuție de energie și producție de energie regenerabilă, în linie cu planul PPC de a majora ponderea electricității curate în mixul său de generare și de a întări și digitaliza rețelele de distribuție. Investițiile în regenerabile, distribuție și digitalizare au crescut cu 120%, la 800 milioane euro, cu tot cu contribuția activităților din România″, se arată în raportul semestrial al grupului elen.
La jumătatea anului, PPC deținea creanțe rezultate din împrumuturi acordate subsidiarelor românești în valoare totală de 515 milioane euro, plus dobânzi acumulate de 18,6 milioane euro.
Potrivit documentului citat, la 30 iunie 2024, furnizorii locali controlați de PPC aveau de încasat 475,7 milioane euro (peste 2,3 miliarde lei) de la bugetul de stat al României, reprezentând compensații datorate de autoritățile de la București pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție de energie și gaze din piețe ale furnizorilor și prețurile finale plafonate facturate clienților prin lege.
Grupul mai menționează că, în ultima parte a lunii iulie, s-a aprobat și în AGA societăților implicate ca PPC să rămână juridic cu câte o singură companie de furnizare și distribuție de energie electrică în România, prin fuziuni între firmele locale de profil – 2 furnizori, respectiv 3 distribuitori.
Tot astăzi, PPC a anunțat că a încheiat un acord de achiziție a portofoliului de generare de energie regenerabilă din România al grupului Evryo (ex-CEZ), de la australienii de la Macquarie. Activele includ parcul eolian Evryo, operat de companiile Tomis Team, MW Invest și Ovidiu Development, precum și sistemul hidroenergetic operat de TMK Hydroenergy Power.
Acordul are o valoare totală de aproximativ 700 de milioane de euro, iar potrivit părților implicate în tranzacție, evaluarea generală este în conformitate cu tranzacțiile anterioare de pe piață, suma totală fiind supusă ajustărilor obișnuite.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).