23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Energie – Proprietarul Veranda Mall vrea stocare de energie și la Tușnad – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

O firmă la care este asociat și Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall, pregătește construcția unei instalații de stocare a energiei de 20,64 MW în extravilanul localității Tușnad (județul Harghita), pentru care vrea să obțină și finanțare prin PNRR, o investiție totală de peste 40 milioane lei.

Pentru proiectul de la Tușnad, dezvoltatorul este firma Panda Investment SRL, la care cei mai mari asociați sunt antreprenorul Andrei Pogonaru (34% din capital), proprietarul Veranda Mall, și compania de inginerie, automatizări și digitalizare în domeniu Enevo Energie SA (tot 34%), deținută de Daniel Pârvulescu și Radu Brașoveanu.

Dezvoltatorul a depus proiectul pentru finanțare nerambursabilă europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), solicitând un grant de circa 4,87 milioane lei, restul de bani urmând a fi asigurat din surse proprii și bancare.

O firmă la care este asociat și Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall, pregătește construcția unei instalații de stocare a energiei de 20,64 MW în extravilanul localității Tușnad (județul Harghita), pentru care vrea să obțină și finanțare prin PNRR, o investiție totală de peste 40 milioane lei. Aceiași parteneri au un proiect similar și la Doicești în Dâmbovița, după cum a relatat Profit.ro.

Pentru proiectul de la Tușnad, dezvoltatorul este firma Panda Investment SRL, la care cei mai mari asociați sunt antreprenorul Andrei Pogonaru (34% din capital), proprietarul Veranda Mall, și compania de inginerie, automatizări și digitalizare în domeniu Enevo Energie SA (tot 34%), deținută de Daniel Pârvulescu și Radu Brașoveanu. Participații de câte 16% la firmă mai au Diana și Filip Radu.

Valoarea totală a investiției, pentru care a fost realizat deja studiul de fezabilitate, este estimată la 40,17 milioane lei cu tot cu TVA, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

Dezvoltatorul a depus proiectul pentru finanțare nerambursabilă europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), solicitând un grant de circa 4,87 milioane lei, restul de bani urmând a fi asigurat din surse proprii și bancare.

Instalația de stocare va fi construită pe un teren din extravilanul Tușnadului.

Andrei Pogonaru, fiul omului de afaceri Florin Pogonaru,  a fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, în perioada 2013-2015, și s-a ocupat de prima emisiune de obligațiuni a companiei de stat.

Andrei Pogonaru anunța anterior, la Profit News TV, că, pentru a reduce dependența de energie și costurile, vrea să monteze panouri fotovoltaice pe centrul comercial. Dacă prețurile la energie continuă să crească, iar situația legislativă nu se clarifică, acesta anticipează chiar întreruperi de electricitate în lunile de iarnă în cadrul mall-ului.

„Noi avem un avantaj în sensul că mall-ul este construit foarte eficient. Parte semnificativă din suprafața noastră comercială este construită în subteran. Astfel, costurile cu energia sunt relativ mai mici. Dar, nici noi, ca centru comercial, nu am reușit să securizăm contracte pe termen lung pentru furnizarea electricități, fie ele la orice preț. În momentul de față, după luna decembrie, există o imprevizibilitate completă în piață și acest lucru ne îngrijorează”, spune, la PROFIT NEWS TV, Andrei Pogonaru, adăugând că majoritatea furnizorilor de energie în momentul actual nu ofertează.

„Chiar acum lucrăm pentru a pune panouri fotovoltaice pe centrul comercial. Există acea limitare în care peste 0,4 MW trebuie obținută licență de furnizor. E mult mai complicat birocratic. Dar, pentru acei 0,4 MW, care acoperă cam 20-30% din necesarul centrului comercial, o să facem panouri fotovoltaice în așa fel încât să ne putem auto-susține o parte din consum. Investiția poate ajunge chiar la 800.000 de euro pentru un astfel de proiect.

La nivel general, nu știu vreunul dintre centrele comerciale care nu intenționează să facă același lucru sau nu l-a făcut deja. Toți retailerii și proprietarii de centre comerciale lucrează pentru a-și acoperi măcar o parte din consumul de energie”, adauga atunci acesta el.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!