FacebookTwitterLinkedIn

Rețele Electrice România, operatorul de distribuție a energiei electrice parte din grupul PPC în România, a investit în 2024 aproximativ 1,2 miliarde de lei, din care 950 milioane lei din fonduri proprii și diferența din alte surse, în proiecte de modernizare, cu scopul de a crește reziliența rețelei de distribuție.

Proiectele-cheie au fost implementate în regiunile Muntenia Sud, Banat și Dobrogea și au presupus modernizarea și construcția de noi stații de transformare, alături de lucrări pentru modernizarea și extinderea liniilor electrice subterane și aeriene

Investițiile au impact direct asupra creșterii calității și siguranței serviciilor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor, extinderea capacităților de racordare a noilor consumatori și digitalizarea infrastructurii pentru gestionarea eficientă a întreruperilor neplanificate.

„Derulăm proiecte de amploare în întreaga infrastructură de distribuție a energiei electrice, cu investiții care anul trecut au depășit pragul de 1,2 miliarde de lei, investind cu 27% mai mult decât în anul precedent. Proiectele desfășurate pe parcursul anului 2024 au vizat investiții  în infrastructura rețelelor de înaltă, medie și joasă tensiune, cu scopul de a aduce beneficii clienților noștri pe termen lung. Continuăm să facem pași relevanți spre a construi rețele inteligente, reziliente, care să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluții adaptate la noile realități ale tranziției energetice”, a declarat Mihai Pește, Director General al Rețele Electrice România. 

Aanul 2024 a însemnat o stație nou construită, 5 stații modernizate, 4 linii de înaltă tensiune nou construite, 14 linii de înaltă tensiune modernizate, 92 de linii de medie tensiune noi, 408 linii de medie tensiune modernizate, 18 posturi de transformare noi, 18 posturi modernizate, 15 linii noi de joasă tensiune, 326 linii de joasă tensiune modernizate. În procesul de digitalizare al rețelei au fost adăugate 84 de puncte de telecontrol noi. În 2024 au fost instalate 260.000 de contoare inteligente în urma unei investiții în valoare de 67,6 milioane de lei, astfel, numărul total de contoare inteligente instalate de Rețele Electrice România a ajuns la aproximativ 1,7 milioane, cel mai mare volum atins în sistemul de distribuție de energie electrică din România. 

În municipiul București, cele mai importante proiecte au avut în vedere modernizarea stațiilor electrice de transformare 110/20/10 kV Filaret și Obor, ceea ce va duce la creșterea siguranței în alimentare și a capacității de racordare în zonă, și modernizarea rețelelor electrice de medie și joasă tensiune din zonele Scărlătescu și Caracas, precum și înlocuirea cablurilor subterane din zona stațiilor Filaret și Vulcan, cu valori care se ridică la peste 82 milioane lei. 

Rețele Electrice România continuă planul de investiții în 2025 pentru aria sa de responsabilitate, cu obiectivul de a construi o rețea de distribuție a energiei electrice modernă, digitalizată și pregătită să răspundă consumatorilor săi cu soluții adaptate la noile realități ale tranziției energetice. În 2025 vor fi demarate proiecte cu finanțare atrasă din programele POIM și Fondul pentru Modernizare în cele trei zone, Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, care se vor finaliza în perioada 2026-2029 în valoare de 1.4 miliarde lei, din care aprox. 340 milioane lei vor fi suportate din fonduri proprii.

Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.