25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Energie – România este interesată să obțină o cotă de 10% din Platforma plutitoare de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupoli – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mai precis, această țară balcanică își propune să achiziționeze 10% din capitalul social al companiei care a dezvoltat și va opera noua unitate plutitoare de „primire” a navelor cu GNL, scrie Insider.gr preluat de Rador Radio România.

Poziția celor 5 acționari existenți este pozitivă față de perspectiva extinderii parteneriatului, ceea ce înseamnă că, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, formatul va fi extins, prin includerea unui al șaselea participant.

Se reamintește că ceilalți patru acționari ai Gastrade sunt Elmina Kopelouzou și companiile elene DESFA, DEPA Emporias și GasLog, fiecare deținând 20% din companie.

România urmărește să obțină o cotă din pachetul de acțiuni al Gastrade, consorțiul care administrează FSRU Alexandroupoli. Mai precis, această țară balcanică își propune să achiziționeze 10% din capitalul social al companiei care a dezvoltat și va opera noua unitate plutitoare de „primire” a navelor cu GNL, scrie Insider.gr preluat de Rador Radio România.

Scenariul cel mai probabil este ca participarea țării la FSRU să aibă loc prin intermediul companiei de stat Transgaz, care administrează sistemul de transport al gazelor naturale din România. Poziția celor 5 acționari existenți este pozitivă față de perspectiva extinderii parteneriatului, ceea ce înseamnă că, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, formatul va fi extins, prin includerea unui al șaselea participant.

Într-un astfel de caz, România va fi a doua țară balcanică – după Bulgaria prin Bulgartransgaz – care va participa cu capital la acest proiect, fapt care arată importanța noii unități plutitoare pentru asigurarea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale pentru întreaga Europă de Sud-Est.

Se reamintește că ceilalți patru acționari ai Gastrade sunt Elmina Kopelouzou și companiile elene DESFA, DEPA Emporias și GasLog, fiecare deținând 20% din companie. Dacă intrarea României va avea loc, atunci cota de 10% pe care această țară o va dobândi va proveni din reducerea în mod egal a pachetului de acțiuni deținut de actualii acționari.

Intrarea în funcțiune a platformei GNL

Infrastructura GNL de la Alexandroupoli va fi pusă în funcțiune în scop comercial la sfârșitul acestei luni. Ultimele lucrări de construcție au fost finalizate, astfel încât totul este pregătit pentru „debutul” comercial al proiectului. Se reamintește că testele de probă au început pe 16 februarie, odată cu sosirea primei cantități de GNL, livrată de către DEPA Emporias, care face parte din acționariatul Gastrade.

Conform declarațiilor recente ale unui director al Gastrade pentru site-ul LNG Prime, a fost programată prima navă încărcată cu GNL în vederea operării comerciale a platformei. GNL-ul va ajunge la mijlocul lunii mai, urmând a fi livrat apoi în sistemul grecesc de unde va fi transportat către beneficiari, după ce gazul natural va fi mai întâi regazificat.

Infrastructura constă dintr-o unitate plutitoare de stocare și regazificare a gazelor naturale, ancorată permanent la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupoli. Are o capacitate de stocare GNL de până la 170.000 de metri cubi și o capacitate de regazificare de 22,7 milioane de metri cubi pe zi (8,3 miliarde m.c. pe an).

Odată cu începerea funcționării, Grecia va dobândi o a doua „poartă de intrare” a gazului lichefiat, după terminalul de la Revythoussa, iar acest fapt va spori diversificarea surselor de energie și a furnizorilor de gaze naturale.

„Coridorul vertical” – pe masa discuțiilor

Perspectivele de export ale celor două terminale, dar și transformarea Greciei într-un hub de tranzit al gazelor către regiunea mai largă vor dobândi o dinamică și mai mare în cazul implementării „Coridorului Vertical”. Coridorul Vertical vizează crearea unei „rute de aprovizionare” cu gaze – pentru cantități de până la 10 miliarde de metri cubi (bcm) pe an – rută care va începe din Grecia și va ajunge în Slovacia (tronsonul vestic) și Ucraina (tronsonul estic).

Pe lângă cele trei țări mai sus menționate, la inițiativă participă și Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Moldova. De notat faptul că sistemul național de gaze al Greciei nu are nevoie de nicio modernizare, pentru a fi prima „veriga” din lanțul Coridorului Vertical.

În ceea ce privește restul țărilor implicate, chiar dacă în principiu vor valorifica de asemenea sistemele lor naționale, este nevoie de realizarea unor lucrări punctuale de modernizare pentru a ajunge la capacitatea de a transporta 10 bcm de gaze. În acest context, Testele de piață realizate periodic de cele opt țări pentru a înregistra interesul investitorilor față de realizarea investițiilor respective, vor fi efectuate în mod coordonat de această dată pe perioada verii.

Finanțare europeană

Scopul este ca un „jucător” de pe piață să poată depune oferte angajante pentru întregul traseu de care este interesat, astfel încât, de exemplu, să poată transporta în Slovacia gazul pe care îl va importa prin Grecia. Testele de piață coordonate vor fi depuse la Bruxelles, marți, 16 aprilie – în marja reuniunii informale a miniștrilor energiei – pentru a constata progresele care au fost înregistrate pentru pregătirea acestora.

Costul lucrărilor de modernizare necesare pentru tot „Coridorul Vertical” sunt estimate la 450 de milioane de euro. Dintre aceste fonduri, aproximativ 200 de milioane sunt necesare pentru proiecte în Bulgaria, în timp ce lucrări de modernizare vor fi necesare și pe tronsonul vestic (România, Ungaria, Slovacia).

Scopul este obținerea unei finanțări de 50% din fonduri europene, iar orizontul de timp stabilit pentru finalizarea acestora este de aproximativ un an.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!