27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Energie – Se lansează programul dedicat instalării panourilor fotovoltaice pentru biserici – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a lansat, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru unități de cult, instituții și autorități publice din sistemul național de asistență socială, precum și entități juridice non-profit acreditate pentru furnizarea de servicii sociale.

„Astăzi am trimis la Monitorul Oficial ghidul de finanțare pentru acest program, prin care vom finanța sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 30 kW și maximă de 200 kW pentru biserici, entități din sistemul național de asistență socială...

Categoriile de solicitanți eligibili sunt: unitățile de cult care aparțin cultelor religioase recunoscute din România, instituțiile publice/autoritățile administrației publice centrale și/sau locale din sistemul național de asistență socială, entitățile juridice non-profit...

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a lansat, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru unități de cult, instituții și autorități publice din sistemul național de asistență socială, precum și entități juridice non-profit acreditate pentru furnizarea de servicii sociale.

Ministrul transmite că programul are un buget de 250 milioane lei, iar cuantumul finanțării este de maxim 1.000.000 lei și se acordă în procent de 100% din contravaloarea cheltuielilor eligibile.

„Astăzi am trimis la Monitorul Oficial ghidul de finanțare pentru acest program, prin care vom finanța sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 30 kW și maximă de 200 kW pentru biserici, entități din sistemul național de asistență socială, ONG-uri din domeniu. Benenficiul unui astfel de program nu înseamnă doar un aer mai curat, dar mai ales o valoare mai mică a facturilor fiscale pe care beneficiarii le platesc pentru utilități în fiecare lună și servicii  sociale mai bune pentru oamenii care beneficiază de aceste centre. Finanțarea este 100%, practic primăria sau centrul social nu trebuie să pună niciun ban. Așadar, nu pot decât să aștept ca un număr cât mai mare de primării, ong-uri din domeniul asistenței sociale, unități de cult să acceseze acest program. Vom avea o supracontractare de 100%, ceea ce înseamnă că vom primi proiecte în limita a 500 milioane de lei, chiar dacă bugetul inițial este de 250 milioane lei și sper ca cât mai multe UAT-uri să depună proiecte și să fie eligibile”, a punctat ministrul Mircea Fechet.

Categoriile de solicitanți eligibili sunt: unitățile de cult care aparțin cultelor religioase recunoscute din România, instituțiile publice/autoritățile administrației publice centrale și/sau locale din sistemul național de asistență socială, entitățile juridice non-profit, acreditate pentru furnizarea de servicii sociale, potrivit legii.

„Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele: cheltuielile cu achiziția, montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de minim 30 kW și o putere maximă instalată de 200 kW; cheltuielile cu consultanța, respectiv poziția 3.7 din conținutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare, eligibile în limita a 4% din contravaloarea cheltuielilor eligibile aferente investiției de bază; cheltuielile pentru proiectare, respectiv poziția 3.5 din conținutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, eligibile în limita a 6% din contravaloarea cheltuielilor eligibile aferente investiției de bază; cheltuieli aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț în cuantum de 50% din valoarea prevăzută la poziția 7 din conținutul cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare; TVA aferentă cheltuielilor eligibile”, transmite comunicatul de presă.

Înscrierea solicitantului în program se realizează prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM prin completarea unor câmpuri predefinite și încărcarea documentelor prevăzute în ghidul de finanțare.

Valoarea maximă acordată cu titlu de finanțare, de 1.000.000 lei, este cea corespunzătoare unei puteri maxime instalate de 200 kW.

Înscrierile în aplicație se realizează în limita a 200% din bugetul alocat programului. Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil. În cadrul unei sesiuni de înscriere poate fi aprobată o singură cerere de finanțare depusă de către un solicitant.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 18 luni de la semnarea contractului de finanțare, termen în care trebuie realizată instalația și obținut certificatul de racordare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!