FacebookTwitterLinkedIn

Noi capacităţi de producere a energiei electrice, de 1.373 MW, urmează să fie puse în funcţiune anul acesta. În 2024 vom avea încă 1.700 MW în sistem, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât în 2023 şi de 30 de ori mai mult decât în 2022, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, alumn Forbes 30 sub 30 România.

” În 2024, până acum, s-au pus în funcţiune 292 de MW, solar 228, stocare, au început să apară primele capacităţi de stocare în baterii, 36 de MW, biogaz 3 MW şi hidrocarburi, o centrală pe gaz, antreprenor privat, de 25 de MW. Până la finalul acestui an, ne aşteptăm să putem pune în funcţiune alte capacităţi, care însumează încă 1.373 de MW. Deci, dacă totul decurge conform planului, la final de 2024 vom avea încă 1.700 de MW în sistem, ceea ce este cam de trei ori mai mult decât anul trecut şi de vreo 30 de ori mai mult decât cu doi ani înainte. Asta înseamnă că în sectorul energetic românesc toate investiţiile, programele europene pe care noi le-am pus în funcţiune dau roade. Încep să se vadă aceste noi capacităţi”, a explicat Burduja.

Printre proiectele importante, el a menţionat Grupul 5 de la Rovinari, “o investiţie aşteptată de peste 10 ani”, care, conform evaluăriia re şanse să fie pus în funcţiune până la finalul acestei luni.

“Înseamnă 330 de megawaţi pentru Sistemul Energetic Naţional, o contribuţie deosebit de importantă”, a spus ministrul.

Pe zona de hidrocarburi, ministrul a vorbit despre “mult aşteptata” investiţie de la Iernut, pentru care există un grafic de la antreprenorul Duro Felguera şi, în acest moment, proiectul are şanse să fie pus, cel puţin parţial, în funcţiune anul acesta.

“Faţă de graficul iniţial asumat de antreprenori, sunt anumite întârzieri. Obiectivul nostru în acest moment este de a pune în funcţiune cel puţin jumătate din termocentrala de la Iernut anul acesta”, a subliniat ministrul Energiei.

Sursa citată a reamintit o altă investiţie importantă, din Fondul româno-kazah, şi anume centrala în cogenerare de la Midia, unde lucrările sunt finalizate în proporție de aproape de 95%. Acolo vor fi până la 70 de MW, “un grup pe gaz, flexibil și foarte necesar”,a mai spus ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a semnalat că se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, de unde se aşteaptă încă 683 de MW până la finalul acestui an, la care se adaugă cei 228 deja puşi în funcţiune.

” Înseamnă aproape 1.000 de MW solari nou-nouţi de anul acesta. Eolian, ceva mai puţin, 76 de MW până la finalul anului şi, foarte important, încă 84 de MW stocare. Sunt proiecte avansate, ceea ce înseamnă că la finalul acestui an avem toate şansele să avem undeva la 110 MW stocare capacităţi puse în funcţiune anul acesta. Stocare în baterii”, a punctat ministrul Energiei.

Burduja a adăugat că ministerul se află în ultima fază de evaluare cu apelul din PNRR de 80 de milioane de euro pentru stocarea în baterii şi că, din analiza făcută, proiectele care se vor califica la faza de contractare însumează 1.500 de MWh.

“Puteţi împărţi la doi, dacă vreţi să vedeţi aproximativ puterea instalată. Deci, vom avea, iată, într-un an, un an şi jumătate, încă 750-800 de MW în baterii în România, ceea ce este într-adevăr cea mai mare nevoie a sistemului”, a spus Sebastian Burduja.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.