10 C
București
luni, martie 27, 2023

Energie – Senatul îngroașă lista producătorilor de energie exceptați de la mecanismul centralizat de achiziție la preț reglementat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Hidrocentralele cu putere instalată mai mică de 10 MW, producătorii de energie electrică pe bază de huilă, precum și agenții economici care produc electricitate exclusiv pentru autoconsum vor fi exceptați de la obligația de a vinde curent electric către OPCOM la preț fix reglementat de 450 lei/MWh...

În prezent, forma în vigoare a OUG prin care a fost instituit mecanismul stipulează că sunt obligați să participe la acesta producătorii de energie electrică cu o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepția producătorilor de energie eoliană...

Astfel, Autoritatea a considerat că limita de 10 MW de la care intervine obligativitatea de participare la mecanism se aplică puterii instalate însumate a diferiților producători de energie hidro, nu pe fiecare hidrocentrală în parte, astfel că pe lista întocmită de ANRE cu producători participanți la mecanism apar și companii care au doar hidrocentrale cu puteri de sub 10 MW, care însă adunate depășesc pragul.

Hidrocentralele cu putere instalată mai mică de 10 MW, producătorii de energie electrică pe bază de huilă, precum și agenții economici care produc electricitate exclusiv pentru autoconsum vor fi exceptați de la obligația de a vinde curent electric către OPCOM la preț fix reglementat de 450 lei/MWh, în baza mecanismului de achiziție centralizată care va intra în funcțiune de anul viitor, potrivit comisiilor Senatului.

În prezent, forma în vigoare a OUG prin care a fost instituit mecanismul stipulează că sunt obligați să participe la acesta producătorii de energie electrică cu o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepția producătorilor de energie eoliană, solară, geotermală, din biomasă, biolichide, biogaz, gaz de fermentare a deșeurilor, a producătorilor de energie în hidrocentrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, a producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET și a capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a OUG au introdus mai multe amendamente în ordonanță, care vor fi ulterior supuse votului plenului Senatului, ce are calitatea de primă cameră sesizată.

Unul dintre ele aduce o precizare care corectează interpretarea greșită a unei prevederi a OUG de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Astfel, Autoritatea a considerat că limita de 10 MW de la care intervine obligativitatea de participare la mecanism se aplică puterii instalate însumate a diferiților producători de energie hidro, nu pe fiecare hidrocentrală în parte, astfel că pe lista întocmită de ANRE cu producători participanți la mecanism apar și companii care au doar hidrocentrale cu puteri de sub 10 MW, care însă adunate depășesc pragul.

În plus, pe listă apare și Agrana, cel mai mare producător de zahăr din România. Acesta deține două centrale în cogenerare pe gaze la unitățile sale de producție din Buzău și Roman, fiecare de 12 MW, însă potrivit datelor oficiale disponibile nu vinde deloc din energia produsă în sistemul energetic național, ci o utilizează exclusiv pentru consumul propriu.

Astfel, senatorii din comisii au clarificat că obligația de participare la mecanismul de achiziție centralizată se aplică doar pentru acele hidrocentrale a căror putere instalată/unitate este egală sau mai mare de 10 MW.

În plus, au fost scutiți de participarea la mecanism și autoproducătorii de energie precum Agrana, precum și producătorii pe bază de huilă, precum sucursala Electrocentrale Paroșeni a Complexului Energetic Hunedoara.

Mecanismul de achiziție centralizată se va aplica de la 1 ianuarie 2023 până pe 31 martie 2025. În baza sa, OPCOM va cumpăra energie de la unii producători, cu preț fix reglementat de 450 lei/MWh, și o va vinde la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorului de transport Transelectrica și operatorilor de distribuție.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!