27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Energie – Spaniolii de la Iberdrola își anunță planul după ce au părăsit România – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea activelor sale din sector la 17 miliarde de euro, le-a spus acționarilor Ignacio Sanchez Galan, președintele executiv al celei mai mari companii europene de utilități, transmite Reuters.

Iberdrola, prezentă și în România, face eforturi pentru a rămâne unul dintre liderii globali în domeniul energiei regenerabile, într-un moment în care companiile de utilități se confruntă cu tranziția dificilă de la combustibilii fosili, accelerată de necesitatea reducerii dependenței energetice de Rusia.

Luna trecută, grupul Premier Energy, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a preluat parcul eolian Mihai Viteazu, cu o capacitate de 80 de MW, situat în județul Constanța.

Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea activelor sale din sector la 17 miliarde de euro, le-a spus acționarilor Ignacio Sanchez Galan, președintele executiv al celei mai mari companii europene de utilități, transmite Reuters.

Evenimente

20 mai – Eveniment News.ro “Energy Road – Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai – Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie – Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie – Maratonul Energiei
13 iunie – Eveniment Profit: Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În ultimii ani, grupul energetic spaniol s-a concentrat pe modernizarea și extinderea rețelelor de electricitate, având o abordare mai selectivă a proiectelor de energie regenerabilă, arată Agerpres.

Energia eoliană offshore va primi mai mult de 50% din investițiile de 15,5 miliarde de euro planificate în regenerabile până în 2026, conform noului plan prezentat în martie.

În prezent compania are în derulare un proiect în Germania și două în Marea Britanie, inclusiv un parteneriat cu grupul danez Orsted. Valoarea investițiilor în aceste proiecte, inclusiv parteneriatul cu Orsted, se ridică la aproximativ șase miliarde de euro.

Iberdrola construiește acum proiecte în Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania.

„Odată finalizate proiectele, vor fi active de 17 miliarde de euro în acest sector, care are de asemenea veniturile garantate”, deoarece producția este deja vândută prin contracte pe termen lung, a declarat Galan.

Acesta a adăugat: „Angajamentul nostru față de energie eoliană offshore va continua”.

Galan a anunța că Iberdrola participă la licitațiile pentru noi ferme eoliene offshore în Statele Unite și Marea Britanie.

„Recent am câștigat un nou proiect în Japonia și unul în Australia. Perspectivele pentru tehnologie sunt excelente”, a declarat oficialul spaniol.

Iberdrola, prezentă și în România, face eforturi pentru a rămâne unul dintre liderii globali în domeniul energiei regenerabile, într-un moment în care companiile de utilități se confruntă cu tranziția dificilă de la combustibilii fosili, accelerată de necesitatea reducerii dependenței energetice de Rusia.

Investițiile suplimentare în rețelele de electricitate sunt necesare pentru a întări sistemul, ținând cont de rolul sporit al producerii intermitente de energie din regenerabile.

De asemenea, gigantul spaniol va investi în hidrogen verde și în proiecte de energie solară.

Luna trecută, grupul Premier Energy, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a preluat parcul eolian Mihai Viteazu, cu o capacitate de 80 de MW, situat în județul Constanța. Este vorba de parcul deținut de compania spaniolă Iberdrola, care se retrage astfel de pe piața locală. Tranzacția, în valoare de 88 de milioane de euro, este supusă aprobărilor de reglementare standard pentru acest tip de tranzacție în România.

În 2021, Profit.ro a anunțat că firma Eolica Dobrogea SRL, parteneră a gigantului spaniol Iberdrola la mai multe proiecte de parcuri eoliene din România și aflată de 7 ani în insolvență, are în plan obținerea autorizațiilor pentru construirea unui complex energetic integrat de 500 MW, format din unități de producție de energie din vânt și gaze naturale, plus instalație de hidroliză pentru generarea de hidrogen, chiar în „Mecca” industriei eoliene românești, comuna Cogealac din județul Constanța.

În 2008, gigantul spaniel Iberdrola anunța că a preluat 50 de proiecte de centrale eoliene din Dobrogea de la Eolica, cu o putere instalată totală de 1.600 MW. Dintre acestea, s-a concretizat însă numai cel al parcului eolian Mihai Viteazu din comuna constănțeană omonimă, cu capacitate de 80 MW.

„Această achiziție strategică întărește în continuare angajamentul Premier Energy pentru leadership în producția de energie durabilă și își dublează practic amprenta în activul operativ de energie eoliană. Parcul eolian are o producție netă estimată de 165 GWh pe an”, este mesajul companiei Premier Energy.

Valoarea tranzacției este de 88 de milioane de euro și include aproximativ 520.000 de certificate verzi.

Grupul Premier Energy, împreună cu subsidiara sa Alive Capital, este unul dintre cei mai mari jucători din segmentul energiei regenerabile, cu o capacitate instalată de peste 900 MW în proprietate, gestionare și dezvoltare în România.

Înainte de achiziție, parcul eolian era gestionat de Alive Capital.

Această tranziție asigură o continuitate operațională fără probleme și subliniază dedicarea Premier Energy pentru menținerea celor mai înalte standarde de eficiență și performanță, mai precizează compania.

Tranzacția este condiționată de aprobările de reglementare standard, inclusiv de aprobarea Consiliului Concurenței și se preconizează că va fi finalizată în acest an.

Premier Energy operează trei segmente de afaceri: producție, gestionare și furnizare de energie regenerabilă împreună cu subsidiara sa Alive Capital; producție, furnizare și distribuție de electricitate și furnizare și distribuție de gaze naturale.

Premier Energy a finalizat, în aprilie, achiziția CEZ Vânzare, acum Premier Energy Furnizare, consolidând portofoliul său regional la 2,4 milioane de clienți casnici și non-casnici.

Premier Energy este un distribuitor și furnizor de gaze naturale pentru consumatori rezidențiali și non-rezidențiali, operând o rețea de distribuție a gazelor de peste 3.600 km în mai multe județe din România.

Totodată, potrivit unui comunicat al Iberdrola, tranzacția cu Premier Energy marchează exitul de pe piața din România al companiei spaniole.

Iberdrola și-a dezvăluit în martie planul de a renunța la unele active din grup. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!