31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Energie – SUA vor să facă un experiment în domeniul energiei nucleare folosind uraniu îmbogățit la calitatea unei bombe. Foști oficiali trag un semnal de alarmă – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Departamentul pentru Energie a declarat că este nevoie de uraniu puternic îmbogățit (HEU) pentru a menține dimensiunea redusă a reactorului experimental.

Dacă s-ar folosi uraniu cu o puritate de doar 20%, miezul reactorului ar trebui să fie de aproximativ trei ori mai înalt, de trei ori mai lat și să conțină un volum de 40 de ori mai mare de sare de combustibil...

TerraPower a precizat că un reactor dezvoltat în laboratorul său din statul Washington, numit Molten Chloride Fast Reactor, va folosi un combustibil mult mai puțin pur, de până la 20% uraniu îmbogățit, ceea ce ar reprezenta un risc mult mai mic de proliferare.

Foști oficiali ai Departamentului de Stat și ai autorității de reglementare în domeniul nuclear din SUA au îndemnat marți Departamentul american al Energiei să reconsidere un plan de utilizare a uraniului îmbogățit până la calitatea unei bombe într-un experiment în domeniul energiei nucleare, afirmând că utilizarea acestuia ar putea încuraja astfel de teste în alte țări, relatează Reuters.

Departamentul Energiei și două companii își propun să împartă costurile pentru experimentul reactorului cu clorură topită (MCRE) de la Laboratorul Național din Idaho și să utilizeze peste 600 kg de combustibil care conține uraniu îmbogățit în proporție de 93%, scrie News.ro.

Compania TerraPower LLC, susținută de Bill Gates, compania de utilități Southern Co (SO.N) și Departamentul Energiei speră ca experimentul de șase luni să ducă la descoperiri în domeniul reactoarelor care ar putea contribui la reducerea poluării legate de schimbările climatice.

Însă un grup de foști membri ai Comisiei de reglementare nucleară, inclusiv fosta președintă Allison Macfarlane, precum și secretari de stat adjuncți ai SUA responsabili pentru neproliferare, au declarat că MCRE ar putea oferi altor țări o scuză, în căutarea unor noi reactoare, pentru a îmbogăți uraniu la un nivel ce ar permite folosirea lui și pentru bombe.

„Daunele aduse securității naționale ar putea depăși orice beneficiu potențial al acestei tehnologii energetice extrem de speculative”, au declarat experții într-o scrisoare adresată oficialilor din Departamentul pentru Energie. Semnatarii se tem că înmulțirea acestor experimente sporește riscurile ca militanții care doresc să creeze o armă nucleară să pună mâna pe uraniu.

„Este șocant faptul că Departamentul Energiei, fără ca măcar să informeze publicul, subminează o politică americană bipartizană veche de zeci de ani pentru a preveni răspândirea armelor nucleare”, a declarat Alan Kuperman, profesor la LBJ School of Public Affairs de la Universitatea din Texas, care a inițiat scrisoarea.

Proiectul MCRE ar putea fi convertit pentru a funcționa cu uraniu slab îmbogățit, ceea ce ar implica o întârziere și o creștere a unor costuri, dar alte costuri ar putea fi economisite în materie de securitate, se arată în scrisoare.

Departamentul pentru Energie a declarat că este nevoie de uraniu puternic îmbogățit (HEU) pentru a menține dimensiunea redusă a reactorului experimental. Dacă s-ar folosi uraniu cu o puritate de doar 20%, miezul reactorului ar trebui să fie de aproximativ trei ori mai înalt, de trei ori mai lat și să conțină un volum de 40 de ori mai mare de sare de combustibil, a precizat acesta. După încheierea experimentului, reactorul va fi dezactivat și îndepărtat, a precizat Departamentul.

Un purtător de cuvânt al TerraPower a declarat că MCRE va fi efectuat într-o instalație securizată care manipulează deja uraniu îmbogățit la calitate de bombă. TerraPower a precizat că un reactor dezvoltat în laboratorul său din statul Washington, numit Molten Chloride Fast Reactor, va folosi un combustibil mult mai puțin pur, de până la 20% uraniu îmbogățit, ceea ce ar reprezenta un risc mult mai mic de proliferare.

„Nu va exista niciodată un produs comercial de la TerraPower care să funcționeze cu HEU”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

Compania Southern a refuzat să comenteze.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!