37.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Energie – TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 0,2 lei/l în urma scumpirilor din ultimele 2 săptămâni – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 20 de bani/l, după ce diesel-ul s-a scumpit cu 17 bani pe litru numai în ultima săptămână, în timp ce prețul benzinei a rămas neschimbat...

Marți, liderul pieței, OMV Petrom, a efectuat cea de-a opta majorare a prețului motorinei din ultimele 2 săptămâni, perioadă în care diesel-ul s-a scumpit cu 43 de bani/l, iar benzina cu 25 bani/l.

În urma scumpirilor de marți, prețul unui litru de motorină a ajuns la 7,07-7,10 lei în stațiile Petrom și la 7,15-7,18 lei în cele OMV, în timp ce prețul benzinei a rămas neschimbat, fiind identic cu cel de la începutul lunii august, 6,88-6,94 lei, respectiv 6,99-7,03 lei.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 20 de bani/l, după ce diesel-ul s-a scumpit cu 17 bani pe litru numai în ultima săptămână, în timp ce prețul benzinei a rămas neschimbat. Marți, liderul pieței, OMV Petrom, a efectuat cea de-a opta majorare a prețului motorinei din ultimele 2 săptămâni, perioadă în care diesel-ul s-a scumpit cu 43 de bani/l, iar benzina cu 25 bani/l. Un „plin” de 50 de litri de motorină este în prezent cu 30 de lei, iar unul de benzină cu 20 de lei, mai scump decât la începutul verii.

În urma scumpirilor de marți, prețul unui litru de motorină a ajuns la 7,07-7,10 lei în stațiile Petrom și la 7,15-7,18 lei în cele OMV, în timp ce prețul benzinei a rămas neschimbat, fiind identic cu cel de la începutul lunii august, 6,88-6,94 lei, respectiv 6,99-7,03 lei.

De altfel, nu numai OMV Petrom, ci și companiile concurente, Lukoil, Mol sau Rompetrol, practică același preț la benzină ca cel de la începutul lunii august în timp ce cel al diesel-ului a fost majorat ce peste 10 bani/l în ultima săptămână.

Iar în următoarele ore, așa cum ne-au obișnuit, Lukoil, Mol și Rompetrol vor efectua probabil mișcări de prețuri similare cu cele ale liderului pieței. motorina urmând a se scumpi și în stațiile acestora.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

La începutul verii, pe 30 mai, prețul motorinei era mai mic cu 61 de banil, iar cel al benzinei cu 39 bani/l decât cele din prezent, un plin de 40 de litri de motorină costând cu 30 de lei mai puțin la acea dată, iar unul de benzină fiind cu 20 lei mai ieftin.

În această perioadă, cotațiile internaționale ale țițeiului Brent au crescut de la 72 dolari/baril la aproximativ 85 dolari/baril, în regiune creșterea fiind și mai accentuată ca urmare a amenințării Rusiei de a ataca inclusiv vasele comerciale din Marea Neagră, ceea ce a condus la o scumpire a costurilor de transport și de asigurare. Iar cotațiile internaționale ale motorinei s-au majorat într-un ritm mult mai accelerat decât cele ale benzinei, cu 20 dolari pe tonă în fiecare zi în perioada 25 iulie-1 august.

Un alt element care poate explica evoluția prețurilor vine de pe partea de cerere, care în această perioadă înregistrează o creștere sezonieră, multă lume plecând în vacanțe cu mașinile.

În plus, creșterea de carburanți a crescut, potrivit datelor OMV Petrom, cu 3% în prima jumătate a anului comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Și oferta internă a avut de suferit în ultima săptămână, rafinăria OMV Petrom de la Brazi fiind în revizie programată în cel de-al doilea trimestru al anului, în timp ce Petromidia, a celor de la Rompetrol, nu a funcționat la capacitate maximă ca urmare a unui incident apărut în a doua parte a lunii iunie.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau deja la un preț mediu de peste 7,10 lei/l. În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l.

Ca și în cazul gazului natural, și în cel al motorinei, Uniunea Europeană, inclusiv România, era dependentă de Rusia, fiind importator net. În ultima parte a anului trecut, anticipând embargoul impus de UE importului de țiței rusesc, pe 5 decembrie, și apoi celui de produse rafinate rusești, pe 5 februarie, toate companiile distribuitoare de carburanți europene au importat masiv motorină, date fiind atât structura consumului, majoritar de diesel, cât și cea deficitară a producției.

Presiunea venită pe partea de cerere a dezechilibrat raportul de prețuri dintre motorină și benzină din partea a doua a anului trecut, care s-a reflectat în cotațiile internaționale ale celor două tipuri de produse, raport care, apoi, ca urmare a stocurilor de motorină realizate, trece printr-un fenomen contrar.

În prezent, stocurile realizate sunt pe cale de epuizare, ceea ce face ca raportul dintre prețul benzinei și motorinei să revină la situația din 2022.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!