21.7 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Energie – TABEL Săptămâna scumpirilor. Benzina și motorina standard au sărit de 7 lei în mai multe stații din capitală. Prețuri mai mari cu 40 bani/l decât la începutul verii – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Prețul carburanților standard a sărit de 7 lei pe litru în mai multe stații OMV, în urma celei de 5-a scumpiri efectuată în ultima săptămână, după o lună de acalmie, de liderul pieței, OMV Petrom.

Explicația: Evoluția cotațiilor internaționale, situația tensionată din Marea Negară care scumpește costurile de transport și asigurarea mărfurilor, creșterea sezonieră a cererii și producția redusă a rafinăriilor autohtone sunt motivele acestor majorări de prețuri...

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a majorat marți prețul carburanților cu 8 bani/l, după ce cu o zi înainte îi scumpise cu 5 bani/l.

Prețul carburanților standard a sărit de 7 lei pe litru în mai multe stații OMV, în urma celei de 5-a scumpiri efectuată în ultima săptămână, după o lună de acalmie, de liderul pieței, OMV Petrom. Prețurile sunt în prezent cu 40 de bani pe litru peste cele de la începutul verii.

Explicația: Evoluția cotațiilor internaționale, situația tensionată din Marea Negară care scumpește costurile de transport și asigurarea mărfurilor, creșterea sezonieră a cererii și producția redusă a rafinăriilor autohtone sunt motivele acestor majorări de prețuri.

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a majorat marți prețul carburanților cu 8 bani/l, după ce cu o zi înainte îi scumpise cu 5 bani/l.

În ultima săptămână, începând cu 25 iulie, compania, urmată și de firmele concurente, Lukoil, Rompetrol sau Mol, a efectuat nu mai puțin de 5 creșteri de prețuri.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

În urma acestor mișcări, prețul unui litru de benzină standard a urcat la 6,88-6,94 lei/l în stațiile Petrom și la 6,99-7,03 lei/l în cele OMV, iar cel al motorinei standard, la 6,90-6,93 lei/l ăn stațiile Petrom și la 6,99-7,03 lei/l în cele OMV.

Benzina standard a depășit pragul de 7 lei/l, pentru prima dată din luna aprilie, în 17 stații OMV, iar motorina standard în 12 stații OMV.

Foarte probabil, cele 2 produse vor sări de 7 lei/l și în mai multe stații Mol și Rompetrol, benzinăriile acestor 2 companii fiind concurente pe segmentul stațiilor premium cu cele OMV.

În următoarele ore, așa cum ne-au obișnuit, Lukoil, Mol și Rompetrol vor efectua probabil mișcări de prețuri similare cu cele ale liderului pieței.

La începutul verii, pe 30 mai, prețul motorinei era mai mic cu 39 de banil, iar cel al benzinei cu 44 bani/l decât cele din prezent.

Evoluția cotațiilor Brent din ultimele 3 luni

Evoluția cotațiilor Brent din ultimele 3 luni

În această perioadă, cotațiile internaționale ale țițeiului Brent au crescut de la 72 dolari/baril la aproximativ 85 dolari/baril, în regiune creșterea fiind și mai accentuată ca urmare a amenințării Rusiei de a ataca inclusiv vasele comerciale din Marea Neagră, ceea ce a condus la o scumpire a costurilor de transport și de asigurare.

Un alt element care poate explica evoluția prețurilor vine de pe partea de cerere, care în această perioadă înregistrează o creștere sezonieră, multă lume plecând în vacanțe cu mașinile.

În plus, creșterea de carburanți a crescut, potrivit datelor OMV Petrom, cu 3% în prima jumătate a anului comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Și oferta internă a avut de suferit în ultima săptămână, rafinăria OMV Petrom de la Brazi fiind în revizie programată în cel de-al doilea trimestru al anului, în timp ce Petromidia, a celor de la Rompetrol, nu a funcționat la capacitate maximă ca urmare a unui incident apărut în a doua parte a lunii iunie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!