16 C
București
joi, mai 23, 2024

Energie – Tranzacția prin care OMV Petrom cumpără jumătate dintr-un dezvoltator de regenerabile cu proiecte de 1 GW, pe masa Concurenței – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Tranzacția prin care OMV Petrom cumpără jumătate din Electrocentrale Borzești, care deține proiecte de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, a intrat în analiza Consiliului Concurenței.

La începutul anului a fost anunțat că OMV Petrom cumpără integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, plus jumătate din Electrocentrale Borzești, care deține proiecte de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW.

″OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, va achiziționa de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.

Tranzacția prin care OMV Petrom cumpără jumătate din Electrocentrale Borzești, care deține proiecte de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, a intrat în analiza Consiliului Concurenței.

La începutul anului a fost anunțat că OMV Petrom cumpără integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, plus jumătate din Electrocentrale Borzești, care deține proiecte de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW.

″OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, va achiziționa de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic. Proiectele vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu RNV Infrastructure″, a anunțat compania controlată de austriecii de la OMV.

Mai mult, OMV Petrom va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de  puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom împreună cu Renovatio planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro.

Finalizarea tranzacțiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.

„Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei in sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

“Încă de la începuturile sale, Renovatio a țintit către un viitor mai curat și resurse utilizate eficient. Suntem încântați de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în Romania și pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte și valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum și a unui mediu mai sănătos pentru industrie și comunitate”, a spus Aurel Arion, directorul general al Renovatio.

Prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României.

Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

RNV Infrastructure, deocamdată asociatul unic al Electrocentrale Borzești, este controlat în proporție de 50,1% de entitatea juridică Onon Holding GmbH, înregistrată în Germania. Al doilea asociat al RNV Infrastructure ca pondere a deținerii este Aurel Florin Arion (12,51%), care în unele documente oficiale apare și ca reprezentant legal al Onon Holding GmbH. Ceilalți asociați ai RNV Infrastructure sunt Eduard Ciucu (9,38%), Gheorghe Doru Voicu (9,38%), Alexandru Ioan Teodorescu (6,25%), Bogdan Marinescu (4,69%), Ion Berciu (4,69%), Mihai Gabriel Dragomir (2,59%) și Ioana Ioan (0,5%), potrivit termene.ro. 

RNV Infrastructure a terminat anul 2022 cu profit net de 10,17 milioane lei, la venituri totale de aproape 12,5 milioane lei.

Odată cu achiziționarea a 100% din acțiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la rețeaua existentă. La sfârșitul anului 2023, rețeaua regionala OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate. Dezvoltarea rețelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România și în regiune.

Renovatio Asset Management a terminat anul 2022 cu profit net de peste 28 milioane lei, la venituri totale de 58,2 milioane lei, și este deținută indirect, în calitate de beneficiari, de entitatea juridică cipriotă Terravis Limited (70%), Aurel Florin Arion (21%) și Alexandru Ioan Teodorescu (9%), conform termene.ro.

Grupul Renovatio este proprietar de active de infrastructură, manager și dezvoltator in sectorul energiei regenerabile, care operează de peste 20 de ani de-a lungul întregului lanț valoric și ciclu de viață al proiectelor regenerabile, ocupându-se de dezvoltare, inginerie, achiziții și gestionare operațională de active eoliene și fotovoltaice.  Are un istoric solid de dezvoltare de proiecte de succes (+3.000 MW de proiecte eoliene și +800 MW de proiecte fotovoltaice) în România și pe alte piețe emergente. De asemenea, Renovatio a fost prima companie care a dezvoltat și este proprietarul celei mai mari rețele de stații de încărcare a vehiculelor electrice din România.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!