17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Energie – Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa ar putea înceta anul viitor – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Decizia Moscovei de a reduce furnizarea de gaz către Europa anul trecut a declanșat o criză energetică, alimentând inflația și crescând costul vieții pe continent.

Însă, în timp ce mai multe rute au fost închise, conducta ucraineană este una dintre cele două care au continuat să furnizeze gaz rusesc, deși la volume reduse.

Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță în domeniul energiei ICIS, Austria s-a bazat pe gazul rusesc care trece prin Ucraina pentru aproximativ jumătate din importurile sale de gaze în luna mai, în timp ce în Slovacia, conducta a adus 95% din importurile de gaze.

Rusia ar putea închide până la sfârșitul anului viitor una dintre ultimele conductele care transportă gaze rusești către Europa, întrucât contractul de furnizare al Ucrainei cu Gazprom va expira, a declarat într-un interviu pentru Financial Times ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko.

Șansele ca Ucraina și Rusia să ajungă la un acord pentru o reînnoire a contractului de tranzit pe cinci ani – care a fost semnat pentru prima dată în 2019 –  sunt slabe, chiar dacă ruta prin Ucraina reprezintă 5% din totalul importurilor de gaze ale Europei, scrie News.ro.

Întrebat dacă Ucraina ar fi pregătită să renegocieze acordul cu Moscova după invazia de anul trecut, Galușcenko a declarat pentru FT: „Chiar nu-mi pot imagina cum ar putea fi pe cale bilaterală”, adăugând că Ucraina își pregătește deja rețeaua pentru sistarea livrărilor.

Este prima recunoaștere din partea Kievului că, probabil, contractul care stă la baza fluxurilor rămase din Rusia spre Europa, care trec prin Ucraina, va fi lăsat să expire la sfârșitul anului viitor, notează FT.

Decizia Moscovei de a reduce furnizarea de gaz către Europa anul trecut a declanșat o criză energetică, alimentând inflația și crescând costul vieții pe continent. Însă, în timp ce mai multe rute au fost închise, conducta ucraineană este una dintre cele două care au continuat să furnizeze gaz rusesc, deși la volume reduse.

Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță în domeniul energiei ICIS, Austria s-a bazat pe gazul rusesc care trece prin Ucraina pentru aproximativ jumătate din importurile sale de gaze în luna mai, în timp ce în Slovacia, conducta a adus 95% din importurile de gaze.

Ministrul ucrainean al energiei spune că Europa ar fi relativ pregătită pentru o nouă încetinire a aprovizionării, după ce a trebuit să se adapteze în iarna anului trecut prin economisire și importuri alternative în special de gaz natural lichefiat (GNL).

Fără ruta de tranzit ucraineană, singura conductă din Rusia care mai livrează gaze în Europa ar fi TurkStream, ce alimentează țările din sud-estul continentului și care a adus puțin sub 3% din importurile de gaze ale Europei, în luna mai.

Deși Galușcenko a sugerat că politicienii europeni ar putea dori să renegocieze contractul – așa cum s-a întâmplat în 2019, când o delegație a UE a intermediat discuții trilaterale cu Rusia și Ucraina – analiștii spun că acest lucru este puțin probabil, având în vedere optica dificilă a discuțiilor cu Moscova.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze dacă va încerca să impulsioneze discuții cu Rusia privind reînnoirea contractului, notează FT.

Pierderea chiar și a unui mic procent din aprovizionări are potențialul de a crește prețurile pe întreg continentul, având în vedere caracterul tensionat al piețelor globale de gaze, deși se așteaptă ca livrările de GNL să crească rapid începând cu 2025, odată cu lansarea unor proiecte majore în Qatar și în SUA.

Actualul contract de tranzit de gaze a fost semnat în decembrie 2019, o înțelegere de ultimă oră care a venit cu doar 24 de ore înainte ca acordul anterior să expire, asigurând fluxurile de gaze rusești prin Ucraina până în 2024.

Conform înțelegerii, compania energetică de stat rusă Gazprom a fost de acord să trimită un minim de 65 de miliarde de metri cubi de gaz în 2020 și 40 de miliarde de metri cubi/an între 2021 și 2024, prin conducta ucraineană, ceea ce ar fi asigurat țării 7 miliarde de dolari din taxe de tranzit. Cu toate acestea, Rusia trimite în prezent doar volume de aproximativ 12 miliarde de metri cubi pe an, iar Kievul susține că Moscova nu a achitat tot, în ciuda obligației contractuale de a plăti taxa de tranzit integral, indiferent dacă se livrează sau nu volumele de gaz convenite.

OMV, una dintre cele mai mari companii energetice din Austria, a declarat că va fi „capabilă să își aprovizioneze clienții chiar și fără gaz rusesc”, după ce a făcut pregătiri încă de la invazia din Ucraina de anul trecut.

Anul trecut, Uniunea Europeană a investit masiv în importurile de GNL și a adoptat reglementări pentru a stimula stocarea și pentru a contracara orice penurie, după ce livrările de gaze rusești către Europa s-au redus în urma invaziei ruse din Ucraina.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!