23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Energie – UE impune în premieră sancțiuni împotriva gazului rusesc, dar analiștii nu sunt impresionați – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Țările membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 14-lea, acesta urmând să vizeze în premieră exporturile de gaz rusesc, relatează Reuters.

Analiștii afirmă că noua măsură va avea un impact redus asupra exporturilor rusești de LNG deoarece doar în jur de 10% din cele cu destinația Asia tranzitează porturi ale țărilor membre UE.

Potrivit surselor diplomatice, guvernul de la Berlin s-a temut că anumite companii germane ar putea cădea sub regimul acestor noi sancțiuni din cauza activităților filialelor lor.

Țările membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 14-lea, acesta urmând să vizeze în premieră exporturile de gaz rusesc, relatează Reuters.

Evenimente

25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie – Maraton Profit News TV – Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar

Pachetul de măsuri va interzice reexportarea în apele UE de gaz natural lichefiat (LNG) produs de Rusia, fără însă a interzice de tot importurile, cum s-a întâmplat în vara lui 2022, când țările membre au ajuns la un acord privind interzicerea importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă, arată Hotnews.ro.

Analiștii afirmă că noua măsură va avea un impact redus asupra exporturilor rusești de LNG deoarece doar în jur de 10% din cele cu destinația Asia tranzitează porturi ale țărilor membre UE.

Unele țări ale blocului comunitar, cel mai notabil Ungaria, încă importă gaz rusesc prin gazoducte subterane. Sursele diplomatice ale jurnaliștilor de la Politico afirmă că, la fel ca în alte situații, guvernul lui Viktor Orban a amenințat timp de săptămâni de zile că va bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni.

Sancțiuni „diluate” adoptate de UE împotriva Moscovei

Însă de data aceasta și Germania a întârziat adoptarea noilor pentalități, temându-se de alte prevederi ale pachetului, cele menite să elimine portițele prin care Rusia a reușit să eludeze sancțiunile deja impuse împotriva sa.

Potrivit surselor diplomatice, guvernul de la Berlin s-a temut că anumite companii germane ar putea cădea sub regimul acestor noi sancțiuni din cauza activităților filialelor lor.

În ceea ce privește gazele naturale lichefiate produse de Rusia, noul pachet prevede sancțiuni împotriva a 3 proiecte rusești și include o clauză care să permită Suediei și Finlandei să denunțe contractele deja încheiate.

Mai devreme în cursul acestei luni Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania, a obținut la o curte de arbitraj internațional, dreptul de a anula ultimele contracte pe care le-a avut cu Gazprom, după ce gigantul energetic rusesc nu și-a mai onorat angajamentele începând cu a doua jumătate a lui 2022.

Unele dintre contractele semnate de Uniper cu Gazprom urmau să expire abia la jumătatea deceniului viitor.

Belgia, care exercită președinția rotativă a UE până pe 1 iulie, când ea urmează să fie preluată de Ungaria, a declarat într-un comunicat publicat pe Twitter că noul pachet de sancțiuni „maximinează impactul sancțiunilor deja existente prin închiderea portițelor”.

„Acest pachet (…) va împiedica și mai mult accesul Rusiei la tehnologii cheie. El va lăsa Rusia fără venituri suplimentare din energie. Și va viza flota fantomă a lui Putin și rețeaua de bănci fantome din străinătate”, a declarat și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

UE ia noi măsuri împotriva „flotei fantomă” a Rusiei

Țările membre ale UE au dezbătut noul pachet de măsuri timp de peste o lună, decizând în cele din urmă să dilueze una dintre propunerile cheie ale Comisiei, cea care a îngrijorat Germania.

Această măsură ar fi forțat filialele din terțe țări ale companiilor din UE să interzică prin contract reexportarea bunurilor lor în Rusia.

UE încearcă să oprească fluxul de tehnologii și bunuri duale, cele care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare, către Rusia.

Un diplomat al UE a declarat pentru Reuters că Germania a cerut o evaluare a impactului unei astfel de măsuri și că Berlinul nu exclude implementarea sa la o dată ulterioară.

După cum menționa și Ursula von der Leyen, noul pachet de sancțiuni înăsprește în schimb măsurile împotriva flotei rusești de nave pe care Moscova o folosește pentru a-și transporta petrolul cu ocolirea plafonului de preț stabilit de grupul G7 în septembrie 2022.

Per total, 47 de entități noi și 69 de indivizi au fost adăugate pe lista de sancțiuni a UE odată cu noile măsuri, numărul lor ajungând la 2.200. Diplomații afirmă că este așteptat ca măsurile să fie aprobate formal luni, când va avea loc o reuniune a miniștrilor de externe din țările membre.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!