2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Energie – ULTIMA ORĂ Pot începe lucrările de pregătire a exploatării celui mai mare zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră românească. OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde euro – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

EXCLUSIV Consiliul Concurenței nu a văzut, deocamdată, decât o reducere a prețurilor la alimente de cel mult 10%, deși Ciolacu se arăta mai optimist.

Banca Angliei majorează dobânzile la maximul ultimilor 15 ani și avertizează că politica va rămâne restrictivă.

CITEȘTE ȘI Banca Angliei majorează dobânzile la maximul ultimilor 15 ani și avertizează că politica va rămâne restrictivă.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a confirmat planul de dezvoltare a celor două zăcăminte comerciale, Domino și Pelican Sud, de pe Neptun Deep, cel mai mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, concesionat de OMV Petrom (care este și operator al concesiunii) și Romgaz.

Planul fusese depus la Agenție pe 21 iunie.

″Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale și presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale″, a transmis Romgaz.

Potrivit OMV Petrom, odată cu confirmarea venită de la ANRM, proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât și executarea activităților de foraj și construire a infrastructurii necesare pentru extracția gazelor naturale.

Cele două companii amintesc că vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Începerea producției este estimată pentru anul 2027.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Platforma offshore, sondele si zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și minimizarea emisiilor.

Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român, reprezentat de ANRM, legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră prevăzut de legislația românească.

CEO-ul companiei controlate de austriecii de la OMV, Cristina Verchere, a declarat în iunie că litigiul nu afectează dezvoltarea Neptun Deep. Ea a explicat că OMV Petrom a cerut în repetate rânduri clarificări statului român în legătură cu diferențele dintre prevederile Legii offshore și cele ale acordului petrolier de concesiune pentru Neptun Deep, pe care încă nu le-a primit, și că atunci când le va primi în mod satisfăcător, ar urma să își retragă plângerea.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!