Distribuitorul de produse din sectorul instalațiilor Uniprest Instal a bugetat investiții pe termen mediu și lung de cinci milioane de euro. La sfârșitul lunii noiembrie, compania și-a completat portofoliul cu sisteme fotovoltaice, pentru a susține cererea în creștere.
„Partea bună a contextului prezent este că această situație economică îndreaptă atenția spre o gamă de produse care, până acum, au fost marginalizate – acele produse/soluții care asigură eficientizarea energetică: pompele de căldură, sisteme fotovoltaice/panouri solare. De altfel, eficiența energetică este una dintre principalele noastre teme de lucru pentru anul care stă să înceapă”, a declarat Enikő Péter, managing director la Uniprest Instal, pentru Forbes România.
Anul acesta, compania și-a concentrat investițiile, care au totalizat aproximativ un milion de euro, pe zona de logistică și digitalizare a proceselor operaționale și și-a consolidat prezența în zona Banatului prin relocarea depozitului de la Timișoara.
Pe termen mediu și lung, compania a bugetat investiții de aproape cinci milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii, logisticii, a parcului auto, transparentizarea și digitalizarea proceselor.
Piața de construcții și instalații a continuat să crească în prima parte a acestui an, cu un ritm de 6,3% față de 2020, continuând tendința înregistrată anul trecut. Spre exemplu, construcțiile rezidențiale au crescut în prima jumătate a anului curent cu 16%.
Produsele care au înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor în ultima perioadă sunt pompele de căldură destinate segmentului rezidențial.
Odată cu începerea războiului din Ucraina, contextul economic s-a schimbat iar efectele au fost mai vizibile în ultima perioadă, manifestate prin noi provocări pe piața materiilor prime, creșterea prețurilor la energie și gaze, inflație, dificultăți legate de capacitatea de producție și un nivel foarte ridicat de impredictibilitate.
Unul dintre efectele rapide ale războiului a fost scăderea numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. În perioada ianuarie-octombrie 2022, scăderea este de 13% față de 2021, potrivit Uniprest Instal.
Din a doua jumătate a anului, piața este în scădere și se anunță o încetinire a dezvoltării construcțiilor în viitorul apropiat.
”Vânzările continuă trendul pozitiv, ca urmare a primelor luni din 2022, când evoluția a fost foarte bună. Situația are, însă, un risc crescut de alterare, pentru că investițiile s-au redus ca efect al scăderii numărului de autorizații de construire. Privind din această perspectivă, 2023 va fi un an plin de provocări”, a adăugat Péter.
Pentru a se proteja de fluctuațiile pieței, companiase axează pe optimizarea și dezvoltarea echipei și a infrastructurii, pentru a crește suprafața de depozitare. De asemenea, compania a crescut stocurile, pentru a asigura continuitatea livrărilor.
Péter estimează că perioada următoare va fi cel puțin la fel de provocatoare ca până acum, iar scăderile vor continua.
Pe termen mediu și lung, însă, se așteaptă ca piața construcțiilor și a instalațiilor să crească, pentru că în continuare există un deficit de locuințe, gospodării supra-aglomerate și stoc de locuințe vechi care în ultimii 30 de ani s-au reînnoit numai în proporție de 12%.
”Toate acestea vor determina o creștere a pieței și o revenire semnificativă”, a mai spus Péter.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).