FacebookTwitterLinkedIn

La mai puțin de o săptămână de la respingerea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, mai mulți antreprenori români din domeniul agricol și industria alimentară au decis să protesteze prin încetarea colaborării pe care o aveau cu unele companii austriece.

Joia trecută, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen cu două voturi împotrivă. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei.

Spre deosebire de Olanda, Austria și-a menținut poziția și a blocat aderarea României la Schengen. Motivul respingerii a fost numărul de emigranţi care trec „ruta balcanică” prin Bulgaria şi România. În acest context, mai mulți antreprenori din mediul de afaceri local au decis să-și încheie parteneriatele pe care le aveau în derulare cu unele companii austriece, ca formă de protest față de această decizie.

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din vestul țării și unul dintre cei mai importanți fermieri, arădeanul Dimitrie Muscă, a dispus, joi după-amiază, imediat după aflarea „verdictului”, închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece.

„Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici și Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 și 1.500 de tone de motorină”, a explicat fermierul.

Dimitrie Muscă conduce Combinatul Agroindustrial Curtici, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole și 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne și lactate.

La rândul său, Voicu Vuscan, administratorul producătorului de mezeluri Elit (parte a grupului Smithfield), a replicat pe pagina sa de Facebook cancelarului Austriei care a declarat ieri că „boicotul anunțat de români ar dăuna economiei românești, pentru că grupurile austriece ar muta locurile de muncă înapoi în Austria”. „ Câte păduri aveți de tăiat în Austria? Câte rezerve de petrol și gaze aveți de extras în Austria? Câte mașini aveți de asigurat în Austria? Câte firme și persoane fizice aveți de creditat în Austria? După ce aveți aceste răspunsuri, vedeți cam câte locuri de muncă puteți muta din România în Austria. Dacă intrați în primul bar care vă iese în cale în Austria, nu veți găsi un austriac la muncă acolo, pe imigranți sunteți supărat, cine o să mai meargă la muncă? Din păcate pentru dvs., românii cunosc realitatea, atât în România, cât și în Austria!”

De cealaltă parte, Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante româneşti, „La Mama”, consideră că boicotul în ceea ce privește produsele și serviciile austriece își va face simțite efectele numai dacă se va desfășura pe o perioadă mai lungă de timp.  

„Înțeleg faptul că Austria nu vrut să intrăm în Schengen, dar, sincer, nu înțeleg de ce a mers atât de departe făcându-ne de râs, nu înțeleg care a fost motivația. Această reacție a Austriei de denigrare a României nu are sens. Iar boicotul privind produsele și serviciile austriece va ajunge să aibă efecte concrete numai dacă îl vom menține cel puțin o săptămână, două, poate chiar o lună”, a completat pentru Forbes România Cătălin Mahu.

Nici antreprenorii din segmentul de street-food nu s-au lăsat mai prejos în ceea ce privește adoptarea acestui tip de protest. Laurențiu Mâță, Co-Owner & Manager de Dezvoltare la Cubano Food Truck, Owner & Manager de Dezvoltare la Mr. Cannoli și Chicken Mafia și director de Comunicare si Evenimente la Asociatia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism – România, a anunțat pe pagina sa de Facebook: „este bun și dușul ăsta rece! Avem o flotă de patru food truck-uri si o dubă cu marfă care umblă prin toată țara la evenimente. De mâine (n.red. – 9 decembrie 2022), soferii noștri vor avea interzis, pe timp nelimitat, să alimenteze de la OMV / OMV Petrom. Vom alimenta de la Rompetrol, unde statul român deține 44% din acțiuni”.

O formă de protest inedită vine însă din zona HoReCa, unde un restaurant din București a decis să-și schimbe numele în „Schengen”, pentru ca orice român să poată intra în râvnitul teritoriu european fără frontiere.

La inițiativa fondatorului său, Marius Tudosiei, „Băcănia Veche” și-a schimbat temporar denumirea în „Schengen – Delicatessen und Garten”.

„Austria nu ne vrea în Schengen. Asta e! Noi facem ce știu românii mai bine. Ne adaptăm și facem haz de necaz. Schimbăm temporar numele restaurantului nostru în „Schengen”, pentru ca orice român să poată intra în Schengen. Simplu”, a anunțat antreprenorul pe pagina restaurantului său de Facebook.

În acest protest, acestor antreprenori li s-au alăturat și avocați români, asociații precum Romanian Business Chamber (RBC), Asociația Militarilor Veterani și chiar echipe de fotbal – Universitatea Craiova.

Conform statisticilor companiei de consultanță financiară Frames oferite Forbes România, per ansamblu, anul trecut, companiile austriece au raportat o cifră de afaceri provizorie de 84,1 miliarde de lei, față de 34,8 miliarde de lei în 2010. Asta în timp ce profitul net al acestora a ajuns la 7,3 miliarde de lei în 2021 față de 2,78 miliarde de lei în 2010.