20.1 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Energie – VIDEO Datele-cheie ale exploatării gazelor din Neptun Deep. Veniturile la buget, estimate la 20 miliarde euro. Producția va acoperi de 30 de ori cererea internă. „Pe drept cuvânt, atenția întregii lumi se va îndrepta către noi!” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Veniturile estimate ale statului român, în urma exploatării gazelor naturale de către OMV Petrom și Romgaz în perimetrul Neptun, sunt de 20 miliarde euro, a anunțat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă.

Proiectul, care va dura timp de două decenii, ar urma să facă din România în 2027, la momentul livrării primelor cantități, cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, în cadrul evenimentului de la Palatul Victoria organizat cu prilejul anunțului companiilor OMV Petrom și Romgaz de a dezvolta Neptun Deep, că România face pasul decisiv spre independența sa energetică.

Veniturile estimate ale statului român, în urma exploatării gazelor naturale de către OMV Petrom și Romgaz în perimetrul Neptun, sunt de 20 miliarde euro, a anunțat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. Astfel, producția estimată este de aproximativ de 30 de ori peste cererea anuală, care acoperă 4,5 milioane de gospodării.

Proiectul, care va dura timp de două decenii, ar urma să facă din România în 2027, la momentul livrării primelor cantități, cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, în cadrul evenimentului de la Palatul Victoria organizat cu prilejul anunțului companiilor OMV Petrom și Romgaz de a dezvolta Neptun Deep, că România face pasul decisiv spre independența sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic, spune acesta.

Șeful Executivului a mai spus că este esențial ca lucrările de extracție la zăcământul din Marea Neagră să înceapă cât mai curând.

”Acest proiect va demonstra că suntem capabili și pregătiți să ne controlăm propriul destin energetic, să ne stabilim propriul curs! Pe drept cuvânt, atenția întregii lumi se va îndrepta către noi și o spun ferm: suntem pregătiți să ne asumăm acest rol! Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil și substanțial de securitate energetică! Vom fi un pilon de stabilitate și dezvoltare regională într-o realitate geopolitică nouă și provocatoare! Știu că provocările nu s-au oprit. Dimpotrivă, vor fi tot mai mari. Dar este esențial ca lucrările de extracție la zăcământul din Marea Neagră să înceapă cât mai curând. Vă asigur că vom face tot ce ține de statul român pentru a susține proiectul!”, a transmis Ciolacu.

Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 miliarde metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, adoptat de cele 2 companii, este înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

OMV Petrom anticipează că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei în 2030.

Infrastructură necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreagă infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței noastre de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrică și reducerea emisiilor.

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%):

· Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. EUR, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026

· Prima producție este așteptată în 2027

· Producția de platou este estimată la aproximativ 140 mii bep/zi timp de aproape 10 ani

· Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (700 mil. bep)

· Costul unitar de producție, care exclude redevențele, taxarea suplimentară, deprecierea și cheltuielile de explorare, este estimat la o medie de 3 $/bep (1,76 $/MWh) pentru durata de viață a zăcământului

· HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referință a industriei (la producția de platou, amprenta de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia și expertiză de ultima generație urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiții de siguranță și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător.

Cu mai puțin de o săptămână înainte, pe 16 iunie, s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podișor, prin care vor fi transportate gazele ce vor fi extrase din Neptun Deep.

Potrivit documentației proiectului, se estimează că, la capacitate maximă, perimetrul Neptun Deep va produce în medie 19 milioane metri cubi de gaze pe zi, adică aproape 7 miliarde metri cubi pe an, în condițiile în care, anul trecut, România a produs în total cam 9 miliarde metri cubi.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!