12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Fonduri Europene – Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fermele mari, cooperativele și primăriile care încheie parteneriate cu acestea vor putea cere bani de la stat pentru investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd, potrivit unui anunț al Ministerului Mediului care a publicat astăzi, vineri – 19 aprilie în dezbatere publică Ghidul de finanțare.

Va obține un punctaj maxim (70 de puncte) oferta care va avea cea mai mică valoare a ajutorului solicitat per KW instalat și 0 puncte oferta care va avea cea mai mare valoare a ajutorului solicitat per KW instalat, cu descreșterea liniară a punctajului pentru valorile intermediare ale ajutorului solicitat...

Fermele mari și cooperativele pot obține un nou ajutor pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ministerul Mediului a publicat astăzi în consultare publică ghidul de finanțare pentru investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 3,74 milioane de euro, iar fondurile sunt acoperite din PNRR in procent de 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

Fermele mari, cooperativele și primăriile care încheie parteneriate cu acestea vor putea cere bani de la stat pentru investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd, potrivit unui anunț al Ministerului Mediului care a publicat astăzi, vineri – 19 aprilie în dezbatere publică Ghidul de finanțare.

Investiția este realizată prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3- Managementul deșeurilor și vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.

Obiectivul acestei investiții este gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați și dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.

Fonduri din PNRR pentru stație de biogaz

Conform ghidului de finanțare printre beneficiarii ajutorului se află și fermele mari, cooperativele sau primăriile care încheie parteneriate cu acestea.

Potrivit ghidului de finanțare, beneficiarii pot fi:

– fermele mari;
– cooperativele agricole;
– parteneriatele între acestea, parteneriatele între ferme/cooperative agricole și UAT-uri;
– parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) și întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole/UAT-uri și întreprinderi.

”Iată că vom avea în România soluții performante pentru producerea energiei din surse regenerabile, cum este biogazul pe bază de gunoi de grajd. Această investiție reprezintă un sprijin important pentru fermele mari sau cooperativele agricole, care vor putea înființa astfel de sisteme care să-i ajute la reducerea facturilor la energie prin reciclarea gunoiului de grajd. Totodată, rezolvăm problema gunoiului de grajd, care altfel ajunge pe câmpuri, dar și problema emisiilor de metan”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Finanțare pentru stații de biogaz

Finanțarea va fi utilizată pentru realizarea a cel puțin 5 sisteme de biogaz pentru comunități cu ferme foarte mari (cu capacități electrice de cel puțin 300 KWh și capacități de încălzire de cel puțin 300 KWh până la maximum 1 MWh electric și 1MWh termici.

Decontarea cheltuielilor pentru înființarea sistemelor de biogaz vizează: lucrări privind amenajarea terenului și asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, în interiorul amplasamentului; lucrări privind organizarea de șantier; investiția de bază, constând in construcții și instalații, dotări, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale (vehiculele/utilajele achiziționate în cadrul acestei măsuri vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă, din punct de vedere al respectării mediului); probe tehnologice și teste; cheltuieli de supervizare; cheltuieli cu brevete, licențe si patente. De asemenea, vor fi decontate cheltuielile privind informarea și publicitatea, cu respectarea prevederilor manualului de identitate vizuală (MIV) al PNRR.

Alocarea financiară totală este de 20,77 milioane de euro, echivalentul a 102,68 milioane de lei. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 3,74 milioane de euro, echivalentul a 18,48 milioane de lei, fără TVA.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, restul de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile reprezentând contribuție proprie a beneficiarului.

Ghidul poate fi descărcat integral .

Cum se va face selecția proiectelor

Procesul de selecție a potențialilor beneficiari în cadrul unor proceduri de licitație concurențiale va avea la bază acordarea de punctaje pentru o categorie de criterii aferente factorului „tehnic”, cu o pondere de 30% și factorului de evaluare „economic”, cu o pondere de 70%. Punctarea aplicațiilor potențialilor beneficiari după factorul economic se va realiza utilizând ca și criteriu de selecție valoarea ajutorului per KW instalat.

Vor fi prioritizate proiectele cu cel mai mic raport dintre valoarea sprijinului public și KW instalat.

Va obține un punctaj maxim (70 de puncte) oferta care va avea cea mai mică valoare a ajutorului solicitat per KW instalat și 0 puncte oferta care va avea cea mai mare valoare a ajutorului solicitat per KW instalat, cu descreșterea liniară a punctajului pentru valorile intermediare ale ajutorului solicitat.

Punctajul criteriului economic se va acorda conform tabelului de mai jos:

Punctajul criteriului economic

Punctarea aplicațiilor potențialilor beneficiari după principiul „impactul pozitiv de mediu raportat la costul public al investiției”, respectiv factorul tehnic, se va realiza pe baza următoarelor criterii de selecție, fiecare având o pondere egală:

Punctarea aplicațiilor potențialilor beneficiari

Va obține un punctaj maxim (7,5 puncte) oferta care va avea cea mai mică valoare a ajutorului solicitat per Kg Azot (N) și 0 puncte oferta care va avea cea mai mare valoare a ajutorului solicitat per Kg Azot (N), cu descreșterea liniară a punctajului pentru valorile intermediare ale ajutorului solicitat.

Pentru stabilirea punctajului aferent criteriului de selecție referitor la concentrația de nitrați din apele subterane din corpul de apă subteran aferent UAT-ului pe raza căruia se construiește instalația și criteriului privind gradul de eutrofizare a apelor de suprafață din bazinul hidrografic în care se situează UAT-ul pe raza căruia se construiește instalația se vor utiliza datele furnizate de ANAR – conform anexelor ghidului specific.

Va obține un punctaj maxim (30 de puncte) oferta care vizează zonele cu poluarea cea mai mare și cu valoarea cea mai mică a ajutorului per kg din azot din gunoiul de grajd utilizat, precum și proiectele cu grad ridicat de maturitate.

În urma evaluării tehnico-economice, oferta va primi un punctaj între 0 și 100 puncte.

Ofertele vor fi ordonate în funcție de punctajul obținut și înscrise pe lista pentru finanțare începând de la cele cu punctajul cel mai mare, până la acoperirea bugetului alocat.

 Selecția la finanțare se va realiza în două etape, astfel:

  • Se realizează un raport intermediar de selecție în baza bugetului alocat din care se reține valoarea bugetelor proiectelor pentru care s-au depus contestații;
  • Se realizează un raport final de selecție în baza sumei reținute menționate mai sus, prin reîntregirea listei de finanțare prin includerea rezultatelor obținute de proiectele care au depus contestații, după soluționarea acestora.

Pentru a nu se denatura rezultatul procesului de selecție sunt excluse ajustările ex-post ale rezultatului procedurii de ofertare (selecție a beneficiarilor).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!