21.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Fonduri Europene – Fonduri europene 2023: Granturi de 20.000-200.000 EUR pentru firme micro din județele Constanța, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vrancea. Proiect de ghid Regio Sud-Est – Sinteza

7 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Microîntreprinderile din cele 6 județe ale Regiunii de dezvoltare Sud-Est vor putea obține granturi de câte 20.000-200.000 de euro, printr-o viitoare linie de finanțare scoasă acum în consultare publică, în cadrul Programului Regional (Regio) Sud-Est 2021-2027.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est a lansat în consultare publică proiectul de Ghid al Solicitantului pentru apelul Acțiunea 1.6 Stimularea activităților inovatoare și creșterea competitivității IMM-urilor, Operațiunea A.1 Creșterea competitivității microîntreprinderilor (descarcă de AICI propunerea de ghid și anexele)...

Pe scurt, din acest program se vor acorda ajutoare de minimis firmelor cu 1-9 angajați, microîntreprinderi care au sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal în mediul urban, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, adică în județele: Sunt excluse de la acest apel de proiecte firmele din teritoriului acoperit de ITI Delta Dunării, care vor avea la dispoziție un apel distinct, cu buget separat.

Microîntreprinderile din cele 6 județe ale Regiunii de dezvoltare Sud-Est vor putea obține granturi de câte 20.000-200.000 de euro, printr-o viitoare linie de finanțare scoasă acum în consultare publică, în cadrul Programului Regional (Regio) Sud-Est 2021-2027.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est a lansat în consultare publică proiectul de Ghid al Solicitantului pentru apelul Acțiunea 1.6 Stimularea activităților inovatoare și creșterea competitivității IMM-urilor, Operațiunea A.1 Creșterea competitivității microîntreprinderilor (descarcă de AICI propunerea de ghid și anexele).

Pe scurt, din acest program se vor acorda ajutoare de minimis firmelor cu 1-9 angajați, microîntreprinderi care au sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal în mediul urban, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, adică în județele:

 • Brăila,
 • Buzău,
 • Constanța,
 • Galați,
 • Tulcea,
 • Vrancea.

Sunt excluse de la acest apel de proiecte firmele din teritoriului acoperit de ITI Delta Dunării, care vor avea la dispoziție un apel distinct, cu buget separat.

Bugetul apelului de proiecte pentru microîntreprindeirle din cele 6 județe menționate este de 43.362.593 EUR (din care 36.858.204 euro din fonduri UE  și 6.504.389 euro cofinanțarea națională).

Din acești bani, microîntreărinderile eligibile vor putea obține granturi de câte 20.000-200.000 de euro pentru investiții, la o intensitate de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Aceasta înseamnă că beneficiarii vor suporta din resurse proprii 10% din valoarea cheltuielilor eligibile plus toate cheltuielile neeligibile din proiectele lor.

Poți trimite și tu la ADR Sud-Est sugestii de îmbunătățire a ghidului, până pe 05.10.2023 (ora 24.00), la adresa de e-mail: consultare.prse@adrse.ro .

Ulterior, ADR Sud-Est va publica ghidul final și va putea deschide apelul de proiecte pentru înscrieri în sistemul electronic MySMIS2021. Apelul de tip competitiv cu depunere la termen a cererilor de finanțare are atribuit codul PRSE/1.6/A.1/1/2023.

Ajutoare pentru firme din Sud-Estul României: condiții de eligibilitate a microîntreprinderilor

Pe lângă condițiile de mai sus, firmele solicitante vor trebui să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate cumulate, începând cu data depunerii cererii de finanţare, pe tot parcursul procesului de evaluare, selecție și contractare, în perioada de implementare, precum și pe perioada de durabilitate a contractelor de finanțare.

Dintre aceste condiții, menționăm:

 1. Să fie societăți constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale sau societăți cooperative constituite în baza Legii nr. 1/2005 privind organizara și funcționarea cooperației sau asociaţii şi fundaţii, care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
 2. Solicitantul se încadrează în categoria microîntreprinderilor conform prevederilor Anexei I la Regulamentul (UE) nr. 2014/651. Microîntreprinderea este o întreprindere care are mai puțin de 10 angajați și a cărei cifră de afaceri anuală și/sau al cărei bilanț anual total nu depășește 2 milioane EUR. Calitatea trebuie să existe atât la data depunerii aplicației de proiect, cât și la data semnării contractului de finanțare (pe parcursul întregii perioade de verificare și contractare).
 3. Beneficiarul a înregistrat un număr mediu de salariaţi de cel puţin 1 în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare şi menţine numărul mediu de salariaţi cel puţin la nivelul înregistrat în exerciţiul financiar anterior depunerii cererii de finanţare pe tot parcursul perioadelor de evaluare, selecţie, contractare, implementare, precum şi pe perioada de sustenabilitate a investiţiei, respectiv 3 ani de la plata finală în cadrul contractului de finanţare.
 4. Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare.
 5. O întreprindere care depune aplicația de finanţare în cursul anului 2023 trebuie să fi fost înființată cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022);
 6. Solicitantul a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (Profitexploatare>0).
 7. Solicitantul NU desfășoară activități cu produse/servicii cu caracter erotic sau obscen, activități din domeniul jocurilor de noroc (producție, construcție, distribuție, prelucrare, comerț sau software conex), precum și cele care contravin ordinii publice și/sau prevederilor legale în vigoare;
 8. Și firmele care desfășoară activități de jocuri de noroc/ comerț sexual sunt excluse de la finanțare chiar dacă solicită sprijin pentru un alt cod CAEN și asigură o separare a activităților respective, de exemplu printr-o evidență contabilită separată.
 9. Solicitantul va declara la depunerea cererii de finanțare și va demonstra respectarea obligaţiilor pentru implementarea principiului „Do No Significant Harm” (DNSH) (A nu prejudicia în mod semnificativ mediul) pe toată perioada de implementare a proiectului.

Granturi pentru microîntreprinderi 2023: Coduri CAEN eligibile în Regio Sud-Est

Lista anexată la proiectul de ghid propune 150 de coduri CAEN eligibile la finanțarea micro în Regiunea Sud-Est, printre care afaceri în domeniul hoteleier, confecții, IT, cabinete medicale și veterinare etc.

Dintre cele 150 de coduri CAEN propuse la finanțare menționăm o mică parte:

 

 • 1071    Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
 • 1320    Producția de țesături
 • 1419    Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte și accesorii n.c.a.
 • 2041    Fabricarea săpunurilor, detergenților și a produselor de întreținere
 • 2512    Fabricarea de uși și ferestre din metal
 • 3101    Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine
 • 3102    Fabricarea de mobilă pentru bucătării
 • 3109    Fabricarea de mobilă n.c.a.
 • 4332    Lucrări de tâmplărie şi dulgherie
 • 5510    Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
 • 5520    Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
 • 5821    Activitati de editare a jocurilor de calculator
 • 5829    Activitati de editare a altor produse software
 • 6201    Activități de realizare a software-ului la comandă
 • 7500    Activitati veterinare
 • 8610    Activitati de asistenta spitaliceasca
 • 8621    Activități de asistență medicală generală
 • 8622    Activități de asistență medicală specializată
 • 8623    Activități de asistență stomatologică
 • 8690    Alte activități referitoare la sănătatea umană

Fonduri UE în Sud-Est: investiții eligibile pentru firmele micro:

 1.     Construirea/modernizarea/ extinderea de infrastructuri așa cum sunt definite în ghidul solicitantului, inclusiv asigurarea utilităților generale aferente, respectiv alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI;
 2.     Dotare cu active corporale, de exemplu: echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe
 3.     Dotare cu instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile, alternative de energie, în cazul în care acestea sunt destinate strict utilizării pentru investiția finanțată, de ex: stații de încărcare, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și/sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, etc.
 4.     Investiții în active necorporale, exclusiv legate de funcționarea mijloacelor fixe care se achiziționează în vederea desfășurării activității finanțate: programe informatice, utilizarea IT și a proprietății intelectuale: brevete, licențe, mărci comerciale, inclusiv elemente care conduc la digitalizarea exclusive a activității legată de codul CAEN pentru care se solicită finanțare.

–-

Citește și:

 • Fonduri UE 2023: Perioada de înscrieri la granturile de max. 1,5 milioane euro pentru startup-uri inovatoare din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj

 • Granturi IMM 2023: Perioadele de înscrieri la fondurile UE de câte 200.000-1,5 milioane EUR pentru firmele din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj

 • PRNV 1.3.1.B: Sfaturi practice pentru a obține până la 1,5 mil. euro finanțare, în septembrie, în Regiunea Nord-Vest [P]

 • Granturi IMM 2023: Sesiune de înscrieri la ajutoare de 500.000-3 milioane EUR pentru firme din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureș. Ghid REGIO Nord-Vest

 • Granturi IMM 2023: Perioada de înscrieri la fondurile de 250.000-1,5 milioane de euro pentru județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu. Ghidul oficial PR Centru

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!