31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Fonduri Europene – Fonduri UE 2023: Perioada de înscrieri la granturile de 70.000 EUR pentru tinerii fermieri. Descarcă Ghidul oficial de finanțare – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

S-a stabilit oficial perioada de depunere a proiectelor la intervenția DR-30 - Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri, prin care românii pot obține granturi de câte 70.000 de euro pentru afaceri agricole, Ghidul de finanțare oficial fiind disponibil...

Proiectele pentru fondurile europene DR 30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se vor depune online, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în perioada 2 noiembrie 2023, ora 09:00 - 31 ianuarie 2024, ora 16:00.

Linia de finanțare DR 30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri are un buget total de 250.691.764 Euro , împărțit astfel: Din acest buget, beneficiarii eligibili care vor fi selectați la finanțare vor primi un ajutor public nerambursabil, pentru o perioadă de maximum 3 ani, astfel: Folosește acest calculator online pentru a determina valoarea standard output (SO) a fermei.

S-a stabilit oficial perioada de depunere a proiectelor la intervenția DR-30 – Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri, prin care românii pot obține granturi de câte 70.000 de euro pentru afaceri agricole, Ghidul de finanțare oficial fiind disponibil, împreună cu anexele aferente.

Proiectele pentru fondurile europene DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se vor depune online, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR),  în perioada 2 noiembrie 2023, ora 09:00 – 31 ianuarie 2024, ora 16:00.

Pragurile de calitate lunare:

 • 85 de puncte (02.11.2023 – 30.11.2023)
 •  60 de puncte (01.12.2023 – 31.12.2023
 • 30 de puncte (01.01.2024 – 31.01.2024)

Pragul minim de selecție a proiectelor este de 30 puncte.

Ghidul solicitantului, Modelul de plan de afaceri și alte anexe relevante sunt disponibile pe site-ul AFIR, AICI.

Linia de finanțare DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri are un buget total de 250.691.764 Euro , împărțit astfel:

 •     componenta națională: 175.484.235 Euro
 •     componenta zona montană: 75.207.529 Euro.

Din acest buget, beneficiarii eligibili care vor fi selectați la finanțare vor primi un ajutor public nerambursabil, pentru o perioadă de maximum 3 ani, astfel:

 •     70 000 de euro pentru exploatațiile între 12 000 € SO și 100 000 € SO;
 •     70 000 de euro pentru exploatațiile din zona montană între 8 000 € SO și 100 000 € SO.

Folosește acest calculator online pentru a determina valoarea standard output (SO) a fermei.
 
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:

 •     75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
 •     25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole), de la semnarea contractului  de finanțare.

Beneficiari eligibili: Cine poate accesa fondurile europene pentru tineri fermieri

Beneficiarii acestei finanțări vor fi tinerii fermieri, definiți astfel:

„Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.

Prin urmare, sunt eligibili solicitanții care îndeplinesc cumulat următoarele condiții:

 1. au vârsta de cel puțin 18 ani împliniți și până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani), la data depunerii Cererii de finanțare
 2. au absolvit minimum 8 clase,
 3. dețin competențe și aptitudini profesionale pentru ramura agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt), îndeplinind cel puțin una dintre următoarele condiții:

sau

 • formare profesională prin studii/ curs de calificare conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională

sau

 •  competențe dobândite prin participarea la programe de instruire/iniţiere/specializare care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuți de către ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări) şi presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I2 de calificare profesională

sau

 •  evaluarea în cadrul unui centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, autorizat ANC a competențelor dobândite ca urmare a experienţei profesionale

sau

 •  experiență practică în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în,cadrul unei exploatații agricole.

sau

 • angajamentul de a dobândi competențele profesionale adecvate până la solicitarea celei de-a doua tranșe de plată, pentru a-i permite acestuia să se conformeze condițiilor referitoare la dobândirea competențelor profesionale specificate în programul de dezvoltare rurală.

Ca formă de organizare, beneficiarii eligibili ai intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri pot fi:

1. persoane fizice înregistrate şi autorizate în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/ 2008:

 •         individual şi independent, ca persoană fizică autorizată (PFA);
 •         ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
 •         ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF).

2. asociații unici și administratorii societăților cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/ 1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

3. asociații majoritari (majoritate absolută 50%+1) și administratorii societăților cu răspundere limitată – SRL, înfiinţate în baza Legii nr. 31/ 1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Tânărul care se instalează (cel care reprezintă societatea în relaţia cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de către asociaţi ca administrator al respectivei societăţi.

Tinerii fermieri care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii/ întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

 • să nu fi înscris o exploataţie agricolă IACS cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, indiferent de forma de organizare deţinută, ulterior se va verifica în baza de date RECOM dacă autorizarea de către solicitant, pentru prima dată a unui cod CAEN agricol în cadrul unei entităţi economice, a avut loc cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare.
 • solicitantul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 8.000 SOC pentru zona montană, respectiv 12.000 SOC și maximum 100.000 SOC, la momentul depunerii cererii de finanțare. Vezi AICI cum se calculează coeficienții de producție standard output.

Ca dimensiuni, exploatațiile pot fi la nivel de microîntreprindere (0-9 angajați) sau întreprindere mică (10-49 angajați).

Obiectivele urmărite de sprijinul DR 30 – Tineri Fermieri:

 •     instalarea tinerilor fermieri, ca şefi /manageri ai unei exploatații agricole  ce va îmbunătăți structura de vârstă a fermierilor, va contribui la înlocuirea generațiilor de fermieri, va promova aspectele privind protecția mediului, agricultura ecologică, asocierea și va contribui la consolidarea structurii socio-economice a zonelor rurale;
 •     încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural și în special din zona montană de a rămâne în mediul rural  ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general;
 •     încurajarea tinerilor care dețin un nivel de pregătire profesională și competențe adecvate care să asigure gestionarea eficientă a exploatației;
 •     adaptarea la o agricultură rezilientă și inovativă prin promovarea tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale și desfășurarea unei activități agricole competitive;
 •     creșterea numărului de tineri fermieri care desfășoară o activitate agricolă ca şefi /manageri de exploatație, îi va încuraja să devină competitivi, să își sporească gradul de orientare spre parteneriate și forme asociative.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!