Ministerul Agriculturii și agenția sa, AFIR, au publicat, miercuri, cu 8 zile înaintea deschiderii sesiunii de înscrieri, Ghidul solicitantului pentru finanțările de maximum 1 milion de euro pentru panouri solare și 1,4 milioane euro pentru generatoare eoliene de energeie elctrică destinate fermierilor și antreprenorilor din industtria alimentară.
E vorba despre Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, finanțată prin Fond de Modernizare, din bani europeni.
Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare se desfășoară în perioada 9 noiembrie 2023, ora 08:00 – 23 noiembrie, ora 23.59. Inițial, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunțase că va deschide apelul pe data de 5 noiembrie, dar a mai amânat 4 zile.
Ghidul solicitantului și modelul Cererii de finanțare pot fi descărcate de AICI, pe site-ul AFIR.
Cererile de finanțare se vor depune doar online, pe site-ul AFIR.
Documente necesare la depunerea Cererii de finanțare:
1. Trei oferte conforme (conțin toate elementele pentru care s-a solicitat ofertare) cu respectarea confidențialității privind datele comerciale, cu excepția indicatorilor de scorare;
2. Decizia de alegere a ofertei câștigătoare;
Planul de afaceri care să includă memoriu tehnic propus de ofertant și date privind:
- a. denumirea solicitantului şi dimensiunea întreprinderii;
- b. descrierea proiectului, inclusiv data începerii şi a finalizării acestuia;
- c. obiectivele proiectului și rezultatele așteptate;
- d. localizarea proiectului;
- e. bugetul proiectului;
- f. lista costurilor proiectului (eligibile și neeligibile);
- g. valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect, inclusiv grant euro/MW;
- h. analiza cost beneficiu.
3. Memoriu tehnic descrie soluția tehnică a capacității de producere a energiei electrice din surse regenerabile propusă de ofertant, respectiv descrierea componentelor capacității de producere a energie din RES și caracteristicile tehnice ale acestora.
4. Dovada consumurilor actuale, probată prin facturi și curbe de consum emise de furnizorul de energie pe parcursul ultimului an calendaristic, iar în cazul în care nu există facturi la momentul depunerii cererii de finanțare, consumul va fi estimat de către proiectant;
5. Certificatul constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerţului sau adeverință privind înscrierea în Registrul Național al Organizațiilor de Îmbunătățiri Funciare;
6. Actul constitutiv, Actul de înființare/Statutul sau documente echivalente, valabile la data depunerii documentelor însoţitoare ale cererii de finanțare;
7. Alte documente care demonstrează eligibilitatea solicitantului și a proiectului, documente aferente achiziției ofertei câștigătoare, astfel cum sunt descrise în Anexa la Cererea de Finanțare și în prezentul Ghid, în secțiunile specifice.
Alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 aferentă schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro. Sursa finanțării pentru Schema de energie o reprezintă Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane de euro este defalcată astfel: 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1MW (energie eoliană și solară) și 50 de milioane de euro capacități instalate mai mari de 1MW (energie eoliană și solară).
Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă și nu poate depăși 20 de milioane de euro pentru un beneficiar.
- Pentru energie eoliană, finanțarea este de maxim 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW.
- Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
Schema de ajutor de stat bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică pentru proiectele care vizează realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate. De asemenea, prin schemă se urmărește realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate.
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare (inclusiv SRL, PFA, II, IF) legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.
Prezenta schemă se aplică numai instalațiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu sau fără capacitate de stocare integrată.
–-
Citește și:
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).