21.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Fonduri Europene – Granturi IMM 2023: Peste 600 milioane EUR pentru firme, în 6 județe. Ghidurile propuse și domeniile CAEN eligibile în Programul Tranziție Justă – Sinteza

8 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Firmele mici și mijlocii (IMM) din diverse domenii, de la restaurate și hoteluri până la service auto, confecții și IT, vor putea obține noi granturi pentru investiții în 6 județe, prin două linii de finanțare în valoare totală de 620 de milioane de euro, susținute din fonduri europene, prin Programul Tranziție Justă (PTJ), pentru care, joi, s-au lansat proiectele de ghiduri.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat joi ghidurile solicitantului pentru 2 linii de finanțare, care vor oferi granturi de câte 200.000 - 5 milioane de euro, destinate IMM: PTJ: Ghidul Solicitantului – Acțiunea Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului – Proiecte cu finanțare nerambursabilă mai mică de 2 milioane euro în județele Gorj...

PTJ: Ghidul Solicitantului – Acțiunea Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului –Proiecte cu finanțare nerambursabilă între 2 – 5 milioane euro în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Firmele mici și mijlocii (IMM) din diverse domenii, de la restaurate și hoteluri până la service auto, confecții și IT, vor putea obține noi granturi pentru investiții în 6 județe, prin două linii de finanțare în valoare totală de 620 de milioane de euro, susținute din fonduri europene, prin Programul Tranziție Justă (PTJ), pentru care, joi, s-au lansat proiectele de ghiduri.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat joi ghidurile solicitantului pentru 2 linii de finanțare, care vor oferi granturi de câte 200.000 – 5 milioane de euro, destinate IMM:

 1. PTJ: Ghidul Solicitantului – Acțiunea Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului – Proiecte cu finanțare nerambursabilă mai mică de 2 milioane euro în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.
 2. PTJ: Ghidul Solicitantului – Acțiunea Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului –Proiecte cu finanțare nerambursabilă între 2 – 5 milioane euro în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Cele 6 județe menționate sunt cele cuprinse în Programul de Tranziție Justă, prin care se urmărește atenuarea efectelor negative în plan social și economic, ca urmare a reducerii și închiderii unor activități industriale poluante.

Condițiile de finanțare sunt aproape similare la ambele scheme, diferența constând în bugetele disponibile, valoarea fiecărui grant acordat și numărul de locuri de muncă pe care antreprenorul trebuie să le creeze.

După terminarea perioadei de consultare publică, Autoritatea de management (AM) a  PTJ, din subordinea MIPE, va publica forma finală a ghidurilor de finanțare și va anunța cînd va deschide sesiunile de depunere a proiectelor.

Proiectele se vor depune online, în sistemul MYSMIS2021, aflat încă în lucru.

Între timp, poți contribui și tu cu sugestii și propuneri la ghiduri, la adresele de mail:  contact.por@mfe.gov.ro și secretariat.dgdrtj@mfe.gov.ro . Perioada de consultare publică ține 2 luni începând cu data de 27 aprilie 2023.

Pe scurt, acestea vor fi alocările pe cele două linii de finanțare pentru antreprenori, în cadrul PTJ:

 • 1. Granturi IMM sub 2 milioane EUR- cofinanțare și alte condiții

Pentru Acțiunea Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului – Proiecte cu finanțare nerambursabilă mai mică de 2 milioane euro în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, va fi un buget disponibil de 330 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Acest buget va fi împărțit astfel, pe județe:

 • Gorj: 78,9 milioane EUR
 • Hunedoara: 77,2 milioane EUR (include și suma alocată instrumentului ITI Valea Jiului, pentru care se va lansa un apel separat)
 • Dolj: 58,3 milioane EUR
 • Galați: 36,1 milioane EUR
 • Prahova: 44,6 milioane EUR
 • Mureș: 35,8 milioane EUR

Din acești bani, firmele mici și mijlocii vor putea obține granturi cu valoare minimă de 200.000 EUR și valoare maximă de 1.999.999 EUR, sub formă de ajutor de minimis și ajutor regional de stat.

Partea de ajutor de minimis este de maximum 200.000 de euro, iar intensitatea sprijinului este de 90%. Aceasta înseamnă că beneficiarul trebuie să pună și el 10% din cheltuielile eligibile aferente ajutorului de minimis.

Pe partea de ajutor regional de stat, intensitatea variază între 60% și 75% în funcție de județ și de dimensiunea firmei. Restul de 25%-40% din cheltuielile eligibile aferente ajutorului regional trebuie acoperit de beneficiar.

De asemenea, firmele beneficiare au obligația să creeze noi locuri de muncă, iar suma maximă solicitată depinde de numărul de joburi create, astfel:

 • pentru un ajutor de cel puțin 200.000 de euro, dar mai mic de 500.000 de euro, trebuie să creezi min. 1 loc de muncă nou,
 • pentru 500.000 EUR până imediat sub 1 milion EUR, trebuie să creezi min. 2 joburi,
 • pentru 1 milion EUR până imediat sub 1,5 milioane EUR, trebuie să creezi min. 3 joburi,
 • pentru 1,5 milioane EUR până imediat sub 2 milioane EUR, trebuie să creezi min. 4 joburi.

Practic, avantajul acestei linii de finanțare, comparativ cu cealaltă, constă în faptul că permite și firmelor mici, cu resurse reduse pentru cofinanțare și creare de locuri de muncă noi, să ia bani europeni.

 • 2. Granturi IMM de câte 2-5 milioane EUR- cofinanțare și alte condiții

Pentru Acțiunea Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului –Proiecte cu finanțare nerambursabilă între 2 – 5 milioane euro în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș s-a prevăzut un  buget total de aproape 290 milioane de euro pentru investiții în cele 6 județe eligibile.

Acest buget este împărțit pe județe, astfel:

 • Gorj: 69 milioane EUR
 • Hunedoara: 67,5 milioane EUR
 • Dolj: 51 milioane EUR
 • Galați: 31,5 milioane EUR
 • Prahova: 39 milioane EUR
 • Mureș: 31,3 milioane EUR

Din acești bani, firmele mici și mijlocii vor putea accesa granturi de câte 2-5 milioane de euro pe proiect, sub formă de ajutor de minimis și ajutor regional de stat.

Partea de ajutor de minimis este de maximum 200.000 de euro, iar intensitatea sprijinului este de 90%. Aceasta înseamnă că beneficiarul trebuie să pună și el 10% din cheltuielile eligibile aferente ajutorului de minimis.

Pe partea de ajutor regional de stat, intensitatea variază între 60% și 75% în funcție de județ și de dimensiunea firmei. Restul de 25%-40% din cheltuielile eligibile aferente ajutorului regional trebuie acoperit de beneficiar.

Suma maximă pe care o va putea obține o firmă beneficiară va depinde, și în acest caz, de numărul de locuri de muncă noi pe care le va crea:

 • Pentru un ajutor de cel puțin 2 milioane de euro, dar sub 2,5 milioane de euro, trebuie să creezi 5 locuri de muncă noi.
 • Pentru un ajutor de la 2,5 milioane de euro până la mai puțin de 3 milioane de euro, trebuie să creezi 6 locuri de muncă noi.
 • Pentru un ajutor de la 3 milioane de euro până la mai puțin de 3,5 milioane de euro, trebuie să creezi 7 locuri de muncă noi.
 • Pentru un ajutor de la 3,5 milioane de euro până la mai puțin de 4 milioane de euro, trebuie să creezi 8 locuri de muncă noi.
 • Pentru un ajutor de la 4 milioane de euro până la mai puțin de 4,5 milioane de euro, trebuie să creezi min. 9 locuri de muncă noi.
 • Pentru un ajutor de 4,5 milioane – 5 milioane de euro, trebuie să creezi min. 10 locuri de muncă noi.

Așa cum se observă, avantajul acestei linii de finanțare constă în valoarea mare a granturilor care vor putea fi luate. Firmele mai mici sunt, însă, dezavantajate aici, pentru că valoarea minimă a grantului este totuși mare și atunci necesită și cofinanțare mare din partea antreprenorului. De asemenea, beneficiarul trebuie să creeze cel puțin 5 locuri de muncă noi pentru a avea vreo șansă la finanțare.

Fonduri UE pentru antreprenori: condițiile de eligibilitate a solicitanților POTJ

Pentru ambele linii de finanțare PTJ, firmele beneficiare trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulative, printre care:

 • Solicitanul este o societate constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile (SRL, SA etc.) sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcționarea cooperaţiei (cooperative).
 • Societatea a fost înființată cel târziu la data de 31 decembrie 2021 și nu a avut activitatea suspendată temporar în anul curent depunerii cererii de finanțare (2023) și în anul fiscal anterior (2022).
 • Societatea a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (2022). Profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a societății (i.e. indiferent de domeniul de activitate vizat de investiție).
 • Solicitantul este întreprindere mică (10-49 salariați) sau mijlocie (50-249 salariați). NU sunt eligibile microîntreprinderile (0-9 angajați) și nici sucursalele, agențiile, reprezentanţele sau alte unităţi fără personalitate juridică.
 • Unitatea de producție/ prestare servicii finanțată trebuie să fie localizată într-unul dintre cele 6 județe eligibile.

Lista domeniilor CAEN eligibile la granturile UE PTJ 2023: de la restaurante și spălătorii auto până la fabrici de confecții sau firme IT

La ambele scheme de granturi IMM, lista domeniilor eligibile pentru investiții cuprinde circa 280 de coduri CAEN de producție și servicii, printre care:

 • 1011 Prelucrarea şi conservarea cărnii
 • 1032 Fabricarea sucurilor de fructe şi legume
 • 1051 Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor
 • 1061 Fabricarea produselor de morărit
 • 1413 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)
 • 1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
 • 3109 Fabricarea de mobilă n.c.a
 • 5510 Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare
 • 5520 Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată
 • 5530 Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
 • 5610 Restaurante
 • 9313 Activităţi ale centrelor de fitness
 • 6201 Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
 • 7420 Activităţi fotografice
 • 4520 Întreţinerea şi repararea autovehiculelor
 • 4322 Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat
 • 4329 Alte lucrări de instalaţii pentru construcţii
 • 4334 Lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri
 • 7500 Activităţi veterinare
 • 8621 Activităţi de asistenţă medicală generală
 • 8622 Activităţi de asistenţă medicală specializată
 • 8623 Activităţi de asistenţă stomatolog

Finanțări UE pentru antreprenorii IMM: Cheltuieli eligibile în PTJ

În cadrul celor două linii de finanțare IMM din cadrul Programului Operațional Tranziție Justă vor fi eligibile o serie întreagă de cheltuieli corporale și necorporale, de la construcții și instalații până la achiziții de bunuri și servicii, printre care:

– Cheltuieli pentru amenajarea terenului (finanțabile prin ajutor de stat regional)
– Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului (finanțabile prin ajutor de stat regional)
– Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică (finanțabile prin ajutor de minimis):

 • Studii de teren
 • Obţinere avize, acorduri, autorizaţii
 • Comisioane, cote si taxe
 • Proiectare şi inginerie
 • Asistenţă tehnică

– Cheltuieli pentru investiţia de bază (finanțabile prin ajutor de stat regional):

 • Construcţii şi instalaţii
 • Dotări (utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu si fara montaj, dotări).

– Cheltuieli cu achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare.
– Cheltuieli cu Certificarea / recertificarea produselor, serviciilor, proceselor, de către un organism de certificare acreditat;
– Cheltuieli cu Certificarea / recertificarea sistemelor de management al calității (ISO 9001), al mediului (ISO 14001), al siguranței alimentelor (ISO 22000), al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (ISO 45001), al securității informaţiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calității pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilității sociale (SA 8000), simple sau integrate
– Cheltuieli cu privind activităţi de formare profesională (finanțabile prin ajutor de minimis) – calificare, recalificare, formare continuă – perfecționare sau specializare, pentru activitatea de producţie, comercializare şi internaţionalizare, dezvoltare de competenţe privind managementul afacerii şi tehnologice pentru angajați, cu condiția ca ele să se concretizeze prin cursuri acreditate și prin care să se ofere participanţilor diplome recunoscute naţional şi în Uniunea Europeană.
– Cheltuieli cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului (finanțabile prin ajutor de minimis) – sunt eligibile în conformitate cu prevederile contractului de finanțare, în limita a 5000 lei fără TVA.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!