12 C
București
luni, octombrie 14, 2024

Fonduri Europene – Granturi IMM de 500.000-3 milioane EUR pentru digitalizare 2023 : Modificări la calendar și condiții de finanțare (proiect ghid consolidat) – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, miercuri, proiectul consolidat al Ghidului solicitantului pentru așa-numita „mare digitalizare a IMM” - granturi de câte 500.000-3 milioane de euro pe proiect pentru parteneriate între firme non-IT și firme IT, iar în noul document apare un nou calendar orientativ al finanțării și condiții suplimentare pentru beneficiari.

Am mai scris pe StartupCafe, în februarie, despre prima formă a proiectului ghidului solicitantului pentru linia de fonduri PNRR „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate”, cu un buget total de 150 de milioane de euro.

Noul calendar propus este următorul: În noul Ghid consolidat, valoarea totală a apelului de proiecte rămâne 150 de milioane de euro, împărțită pe următoarele domenii de activitate considerate prioritare la nivel național: Din acest buget se vor acorda granturi de câte 500.000-3 milioane de euro pe proiect...

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, miercuri, proiectul consolidat al Ghidului solicitantului pentru așa-numita „mare digitalizare a IMM” – granturi de câte 500.000-3 milioane de euro pe proiect pentru parteneriate între firme non-IT și firme IT, iar în noul document apare un nou calendar orientativ al finanțării și condiții suplimentare pentru beneficiari.

Am mai scris pe StartupCafe, în februarie, despre prima formă a proiectului ghidului solicitantului pentru linia de fonduri PNRR „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate”, cu un buget total de 150 de milioane de euro. A NU se confunda cu Programul de Digitalizare IMM non-IT, cu buget de aproape 350 milioane EUR, aflat în plină sesiune de depunere a proiectelor.

Miercuri, 3 mai 2023, MIPE a publicat forma consolidată a draftului de ghid al solicitantului pentru așa-numitul program de „digitalizare mare”, pentru proiecte pe care le vor depune în parteneriat IMM-uri IT și non-IT. Acum, MIPE îi invită pe potențialii beneficiari să înceapă pregătirea proiectelor pe baza proiectului consolidat de ghid „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate”.

„Ghidul consolidat vine în sprijinul potențialilor aplicanți în vederea pregătirii cererilor de finanțare prin clarificarea criteriilor de eligibilitate și evaluare tehnico-financiară și integrează observațiile/recomandările rezultate din prima etapă de consultare publică” – spune ministerul.

Una dintre modificări se referă la calendarul orientativ al finanțării și implică prelungirea sesiunii de depunere a proiectelor cu 2 săptămâni.

Noul calendar propus este următorul:

  • 03.05.2023 -13.05.2023 – publicare ghid în consultare publică (etapa 2)
  • 24.05.2023 – publicare ghid final (termenul vechi era 15 mai)
  • 03.07.2023 –15.09.2023 – depunere proiecte (anterior, închiderea sesiunii era programată pe 31 august)
  • 18.09.2023 –15.01.2024 – evaluare proiecte
  • 16.01.2024 –15.03.2024 – încheiere contracte

În noul Ghid consolidat, valoarea totală a apelului de proiecte rămâne 150 de milioane de euro, împărțită pe următoarele domenii de activitate considerate prioritare la nivel național:

  • a)    industrie alimentară, industrie prelucrătoare, construcții: 75 milioane euro.
  • b)    industrie auto, transport și distribuție, servicii adresate populației, turism și alte activități/domenii eligibile: 75 milioane euro.

Din acest buget se vor acorda granturi de câte 500.000-3 milioane de euro pe proiect. Plafonul maxim al finanțării nerambursabile se va determina în funcție de categoria în care se încadrează liderul de proiect, astfel:

  • Microîntreprinderi – maxim  500.000 euro;
  • Întreprinderi mici – maxim 1.500.000 euro;
  • Întreprinderi mijlocii –maxim 3.000.000 euro.

Ajutorul NU va fi mai mare de 5 ori Cifra de Afaceri pe anul 2022 a liderului de proiect, conform noii forme propuse a ghidului (consolidat).

Grantul este compus din ajutor de minimis (max. 200.000 EUR pe proiect) și ajutor de stat. Partea de ajutor de stat are o intensitate de 35%-80% din cheltuielile eligibile aferente, astfel încât beneficiarii trebuie să participe și ei cu cofinanțare de 20%-65% din aceste cheltuieli, în funcție de dimensiunea firmelor, locul de implementare a proiectului, tipul de proiect.

Bucureștiul va fi exclus de la finanțare, iar din județul Ilfov doar anumite localități vor fi acceptate.

În noul document consultativ, MIPE a introdus o serie de modificări la condițiile de finanțare. Printre altele, s-a adăugat următoarea condiție:

Codul CAEN aferent proiectului de investiții trebuie să fie autorizat la 31.12.2022 pe firmă și la data depunerii Cererii de finanțare pentru locația de implementare a proiectului (sediu social sau punct de lucru al liderului de proiect); pe parcursul implementării proiectului, locația de implementare se poate modifica în cadrul aceleiași regiuni de dezvoltare (având în vedere caracterul ajutorului regional); liderul de proiect trebuie să fi desfășurat activitate aferentă codului CAEN pentru care depune proiectul în anul 2022.

Alte condiții, existente și în vechea formă a ghidului propus:

  • Firmele beneficiare sunt înființate cel târziu la data de 31.12.2021;
  • NU au avut activitatea întreruptă/suspendată în anul 2022;
  • NU au obligații de plată nete neachitate în termen, către bugetul de stat și respectiv bugetul local în ultimul an calendaristic și nu are fapte înscrise în cazierul fiscal.
  • au înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal 2022.

Alte modificări introduse față de versiunea inițială a ghidului:

  •     noi criterii de eligibilitate (atât lider cât și partener);
  •     noi elemente de buget și cheltuieli;
  •     introducerea unor criterii de evaluare financiară și pentru partener;
  •     detalierea criteriilor de evaluare calitativă a proiectului;
  •     introducerea Declarației unice și a modelului de Acord de parteneriat.
  •     introducerea OUG nr. 18/2023 în preambulul Ghidului specific;
  •     completarea capitolului 1. DEFINIȚII (partener bancar, cont de tranzit, cont special distinct);
  •     completarea capitolului 8. IMPLEMENTAREA PROIECTULUI, MONITORIZAREA ȘI CONTROLUL, cu prevederile OUG nr. 18/2023, privind Mecanismul financiar de implementare al proiectelor, fluxul financiar aferent operațiunilor, monitorizarea și raportarea.

Descarcă de AICI Proiectul consolidat de ghid al solicitantului „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate” – PNRR

Ghidul consolidat este supus consultării publice (etapa 2) timp de 10 zile calendaristice, începând cu data de 03.05.2023.

Observațiile și sugestiile pot fi trimise pe e-mail la: contact.implementarepnrr@mfe.gov.ro

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!