Politehnica București urmează să atragă o finanțare de peste 65 de milioane de euro, din fonduri europene, dar și de la bugetul de stat, pentru a dezvolta viitorul HUB Român de Inteligență Artificială (HRIA), proiect de cercetare și transfer tehnologic către piață în care sunt implicate și 7 firme IT românești.
Un total de 169,25 milioane EUR urmează să fie investite în 2 proiecte în domeniul tehnologiilor avansate și crearea de hub-uri de inovare și transfer tehnologic în domenii considerate prioritare. Banii provin din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027. Trei sferturi sunt fonduri europene și un sfert de la bugetul de stat.
- Cel mai mare proiect dintre cele două se numește ALFRED – „Infrastructura europeană – demonstrator cu tehnologie a reactoarelor rapide răcite cu plumb”. Acesta urmează să primească fonduri nerambursabile de până la 104.000.000 Euro și este derulat de Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
- Al doilea proiect, mai mic, este HUB Român de Inteligență Artificială (HRIA) și urmează să primească fonduri nerambursabile de până la 65,25 milioane euro. Asupra acestuia ne vom apleca, având în vedere interesul suscitat în societate de domeniul inteligenței artificiale.
Activitățile finanțate în proiectul hub-ului HRIA
Proiectul HRIA este derulat de Universitatea Politehnică București, în parteneriat cu alte instituții de cerectare și educație, precum și cu un număr de 7 firme mici și mijlocii (IMM) românești, din sectorul tehnologiei.
Acest hub românesc de AI intră acum într-o fază avansată: începând de marți, 24 septembrie și până pe 23 decembrie 2024, Politehnica trebuie să-și depună, prin sistemul MySMIS2021, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, proiectul de finanțare, pentru a obține fondurile de max. 65,25 milioane EUR, de la UE și de la buegtul de stat.
Teoretic, proiectul are banii asigurați, pentru că apelul de proiecte este unul necompetitiv. Sprijinul public eligibil se încadrează într-un procent de 100%.
Politehnica și celelalte organizații de cercetare implicate în proiect vor derula lucrări de construire/ modernizare/ consolidare clădiri și spații destinate activităților de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic.
La rândul lor, firmele tech partenere, alături de organizațiile de cercetare, vor avea activități de cercetare, dezvoltare și inovare, activități de transfer tehnologic de cunoștințe, precum și achiziții de echipamente/ tehnologii/ utilaje necesare activităților de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic.
Separat, firmele tech partenere în proiect vor desfășura și activități pentru introducerea rezultatelor cercetării, inovării și transferului tehnologic în producție.
Cine sunt partenerii Politehnicii București în proiectul hubului de AI
În cadrul proictului acestui HUB Român de Inteligență Artificială, Politehnica București are ca partenere alte 6 universități mari ale României:
- Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (UTCN)
- Universitatea de Vest Timișoara (UVT)
- Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași (UTGAI)
- Universitatea Politehnică Timișoara (UPT)
- Universitatea București (UB)
- Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj
Pe lângă acestea, în proiect au fost selectate și 7 firme partenere:
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).