Șapte hub-uri regionale, inițiate de universități private sau de stat, precum și de companii sau alte organizații, accează fonduri europene de 12,8 milioane de euro în total, pentru a oferi apoi consultanță în inovare și digitalizare unor microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din România.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a deschis, vineri, primul apel de proiecte aferent Acțiunii 2.4: Digitalizarea IMM-urilor realizată prin Hub-uri de Inovare Digitală Europene din România (EDIH), finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021 – 2027, cu un buget de 12,87 milioane euro.
Fondurile nerambursabile se împart astfel către cele 7 hub-uri:
- Transilvania Digital Innovation Hub – lider parteneriat: Asociația Transilvania IT – 2.522.948 euro.
- FIT EDIH – lider parteneriat: Iceberg Plus SRL – 2.111.941 euro.
- DIH4Society – lider de parteneriat: Asociația Cluj IT – 1.962.487 euro.
- CiTyInnoHub – lider de parteneriat: Universitatea Ovidius din Constanța – 1.580.628 euro.
- Digital Innovation Zone – lider de parteneriat: Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași – 1.854.694 euro.
- Wallachia eHub – lider parteneriat: Universitatea Spiru Haret – 1.586.131 euro.
- DIGIVEST – lider de parteneriat: Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest România – 1.255.057 euro.
Aceste organizații depun proiecte în sistemul electyronic MySMIS2021, într-o sesiune care se desfășoară în perioada 25.08.2023, ora 10:00:00 – 25.10.2023, ora 23:59:59. Apelul de proiecte este necompetitiv, cele 7 hub-uri fiind singurele eligibile.
Ulterior, după ce li se vor atribui banii în proiecte, cele 7 hub-uri vor deschide, pe site-urile lor, sesiuni de selectare a firmelor beneficiare finale, pe principiul primul venit-primul servit.
În implementare, hub-urile vor desfășura acțiuni de conștientizare și promovare a serviciilor pe care le vor furniza IMM-urilor și companiilor mari, inclusiv prin networking, business-to-business si matchmaking, pregătirea apelurilor de selecție, desfășurarea propriu-zisă a selecției beneficiarilor și contractarea serviciilor cu beneficiarii finali selectați.
Apoi, hub-urile vor furniza IMM-urilor și firmelor mari servicii de inovare și suport pentru inovare:
- integrarea beneficiarilor în comunitate în scopul dezvoltării ecosistemului,
- testarea de soluții, tehnologii și modele înainte de a investi,
- dezvoltarea și specializarea competențelor digitale,
- asistență în dezvoltarea de proiecte și atragerea de investiții,
- evaluarea maturității digitale,
- misiuni de audit digital.
În total, în cele 7 centre vor primi consultanță 462 de firme, care constituie grupul-țintă al proiectelor (beneficiari finali). Până acolo, însă, mai sunt etape de parcurs, iar sesiunea de înscrieri care s-a deschis vineri se adresează doar celor 7 hub-uri și nu implică IMM-urile ca beneficiari finali.
Ghidul solicitantului mai prevede:
- „În cadrul acestui apel de proiecte, EDIH va beneficia de finanțare în cadrul PoCIDIF, iar beneficiarii finali, IMM-urile, vor primi ajutor de stat (sub formă de servicii de consultanță în domeniul inovării și servicii de sprijinire a inovării prestate de către EDIH) în conformitate cu prevederile Schemei de ajutor de stat Finanțarea proiectelor pentru Digitalizarea IMM-urilor realizată prin Hub-uri de Inovare Digitala Europene.
- Ajutorul de stat (sub formă de servicii prestate) se acordă după ce subadministratorul va verifica, în Registrul ajutoarelor de stat (RegAS), în baza declarației pe propria răspundere a respectivului IMM, faptul că suma totală a ajutoarelor de stat pentru serviciile de consultanță în domeniul inovării și serviciile de sprijinire a inovării, pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal în curs, cumulate cu prevederile prezentei scheme de ajutor de stat, nu depășește echivalentul în lei a 220.000 euro, calculat la cursul infoeuro precizat în ghid (pentru luna august 2023)”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).