Schema în cuantum de 20.000.000 euro/beneficiar care va fi prelungită de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Florin Barbu a anunțat că beneficiarii care se încadrează pentru investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare vor putea depune cereri până la 15 ianuarie.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că sesiunea de proiecte pentru energie verde în ferme va fi prelungită până la 15 ianuarie 2024. Termenul inițial pentru închiderea perioadei de depunere a proiectelor era 15 decembrie 2023, ora 23.59.
Florin Barbu, MADR: Vom prelungi această schemă până pe data de 15 ianuarie
Ministrul Agriculturii a menționat că Schema pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare va fi prelungită cu o lună.
”Deja am primit și o solicitare din partea organizațiilor de udători care sunt beneficiari. Vom prelungi această schemă până pe data de 15 ianuarie, ca fermierii, organizațiile de udători și procesatorii să aibă timp să-și facă proiectele, să fie depuse și să beneficieze de aceste măsuri foarte bune pentru fermele din România”, a spus ministrul Agriculturii la Agrotv. Acesta a menționat că termenul inițial pentru închiderea perioadei de depunere a proiectelor era 15 decembrie 2023.
Alocare de 150 de milioane de euro pentru beneficiari
Sesiunea pentru energie verde în ferme a fost lansată la 20 noiembrie și urma să se încheie la 15 decembrie. Alocarea stabilită pentru 2023 este de 150 de milioane de euro, aceasta fiind în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii:
- 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană și 90 de milioane de euro pentru energie solară;
- 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană 10 milioane de euro, iar pentru energie solară de 40 milioane de euro, pentru capacități instalate mai mari de 1MW alocarea totală.
Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă, iar potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.
Solicitările de finanțare prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare se pot depune pe .
Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare se finanțează din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administratorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Conform MADR, pentru energie eoliană, finanțarea este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maximum 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW.
Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de până la 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, societățile agricole, precum și organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).