Schema de ajutoare de stat de maximum 1,2 miliarde de lei (250 de milioane de euro) în total, pentru producătorii de filme, se va muta de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) la Ministerul Culturii, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, care vizează deblocarea finanțării.
Este vorba de schema de ajutoare de stat pentru industria cinematografică, instituită din anul 2018, prin Hotărârea Guvernului 421/2018.
Inițial, schema era administrată de Comisia Națională de Prognoză, dar apoi a trecut la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, de unde a moștenit-o actualul Ministerul al Antreprenoriatului și Turismului.
Acum, MAT urmează să cedeze schema de finanțare în administrarea Ministerului Culturii, prin noul proiect de ordonanță de urgență lansat vineri, 17 martie, în consultare.
Potrivit MAT, ordonanța de urgență se justifică „în considerarea faptului că, în lipsa unor măsuri imediate care să deblocheze administrarea schemei de ajutor, o serie de proiecte de investiții și de producție de opere audiovizuale vor fi redirecționate către alte state, care oferă deja aceste facilități, iar fără intervenția legislativă imediată, România va continua să fie ocolită de investitorii în producția de opere audiovizuale, iar companiile naționale din industrie și din domeniile conexe nu vor beneficia de condiții de finanțare adecvate pentru a derula proiecte internaționale pe teritoriul României”.
Astfel, după ce Guvernul va aproba ordonanța, furnizorul schemei de ajutor de stat va fi Ministerul Culturii, iar administrator al schemei de ajutor de stat va fi desemnat Centrul Național al Cinematografiei, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul cinematografiei, aflat în subordinea Ministerului Culturii.
Schema de ajutor de stat are caracter multianual și se derulează până la data de 31 decembrie 2023, care reprezintă termenul limită până când se pot încheia acorduri de finanțare, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru această schemă.
Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2018 – 2025, acoperind maximum 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film efectuate pe teritoriul României, în baza acordurilor de finanțare încheiate, în limita creditelor bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru această schemă.
Bugetul maxim al schemei este de 1.200.000.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 250 milioane euro, defalcate astfel:
- a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018 – 2023;
- b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 – 2025.
Numărul total estimat de beneficiari ai schemei este de 150 de producători.
Ajutorul de stat acordat în baza schemei constă în:
- a) alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de producţia de film, precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului în România;
- b) alocări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste alocarea prevăzută la lit. a), cu condiţia ca producţia să promoveze o zonă geografică, un oraş sau România, destinaţiile şi obiectivele turistice româneşti din zona geografică sau oraşul promovat ori limba, tradiţiile şi obiceiurile româneşti în producţiile audiovizuale finanţate în cadrul aceleiaşi producţii cinematografice, iar desfăşurarea subiectului filmului să fie explicită vizual.
Sursa: startupcafe.ro
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).