12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Fonduri Europene – Ultima oră de la Bruxelles despre ajutorul de 280.000 de euro pe fermă! – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În cea mai recentă reuniune a sa desfășurată în perioada 21-22 martie 2024, Consiliul European a subliniat importanța unui sector agricol rezistent și durabil pentru securitatea alimentară și autonomia strategică a UE și a invitat Comisia să continue eforturile pentru atenuarea tensiunii financiare a fermierilor prin proiectarea mijloacelor de sprijin suplimentar...

Ca răspuns la un sondaj al Comisiei din 27 martie 2024 privind expirarea unor părți din TCTF, statele membre au subliniat că perturbările pieței ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei persistă și afectează în special sectorul agricol primar...

În acest context, Comisia consultă statele membre cu privire la o prelungire limitată pentru sectorul agricol primar a secțiunii TCTF , care permite în prezent statelor membre să acorde sume limitate de ajutor până la 30 iunie 2024.

Ultima oră de la Bruxelles despre ajutorul de 280.000 de euro pe fermă. Comisia Europeană ar putea prelungi termenul limită până la care se pot acorda ajutoarele de stat ”de criză” care se dau fermierilor pe cadrul temporar Ucraina. Conform unui comunicat oficial, CE a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere pentru o prelungire limitată a Cadrului temporar de tranziție și criză a ajutorului de stat („TCTF”) pentru a permite sprijinirea continuă pentru sectorul agricol primar, având în vedere perturbările persistente ale pieței.

Comisia statele membre cu privire la o prelungire limitată a cadrului temporar de criză și tranziție a ajutorului de stat pentru a sprijini în continuare sectorul agricol. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și efectele sale directe și indirecte au creat incertitudini economice semnificative. Acest lucru a perturbat, de asemenea, fluxurile comerciale și lanțurile de aprovizionare și, în fazele sale incipiente, a declanșat creșteri excepțional de mari și neașteptate ale prețurilor, în special la gazele naturale și la electricitate, dar și la numeroase alte materii prime și bunuri primare.

Comisia consultă statele membre cu privire la o prelungire limitată a cadrului temporar de criză (foto: ec.europa.eu)

În cea mai recentă reuniune a sa desfășurată în perioada 21-22 martie 2024, Consiliul European a subliniat importanța unui sector agricol rezistent și durabil pentru securitatea alimentară și autonomia strategică a UE și a invitat Comisia să continue eforturile pentru atenuarea tensiunii financiare a fermierilor prin proiectarea mijloacelor de sprijin suplimentar, cum ar fi extinderea TCTF.

Ca răspuns la un sondaj al Comisiei din 27 martie 2024 privind expirarea unor părți din TCTF, statele membre au subliniat că perturbările pieței ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei persistă și afectează în special sectorul agricol primar, care se confruntă cu provocări importante și este în curs tensiune financiară.

În acest context, Comisia consultă statele membre cu privire la o prelungire limitată pentru sectorul agricol primar a secțiunii TCTF , care permite în prezent statelor membre să acorde sume limitate de ajutor până la 30 iunie 2024. Prelungirea limitată va permite statelor membre să continue să ofere sume limitate de ajutor fermierilor acolo unde este necesar și să garanteze că măsurile de sprijin în criză sunt puse în aplicare în mod eficient.

Propunerea Comisiei Europene, transmis statelor membre

Proiectul de propunere al Comisiei trimis săptămâna aceasta statelor membre nu afectează dispozițiile rămase din TCTF.  Statele membre au acum posibilitatea de a comenta cu privire la proiectul de propunere al Comisiei. Comisia intenționează să adopte modificările limitate ale TCTF cât mai curând posibil, ținând seama de feedback-ul primit de la statele membre.

Cadrul temporar de criză a ajutorului de stat, adoptat la 23 martie 2022 , a permis statelor membre să folosească flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei . Cadrul temporar de criză a fost modificat la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022 .

La 9 martie 2023, Comisia a adoptat actualul cadru temporar de criză și tranziție pentru a promova măsuri de sprijin în sectoarele care sunt cheie pentru tranziția către o economie net zero , în conformitate cu Planul industrial Green Deal .

În prezent, Cadrul temporar de criză și tranziție, astfel cum a fost modificat la 20 noiembrie 2023, prevede următoarele tipuri de ajutor, care pot fi acordate de statele membre:

  • Secțiunea 2.1: Sume limitate de ajutor, sub orice formă și acordate până la 30 iunie 2024, pentru companiile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contrasancțiunile ulterioare de până la 280.000 euro  și, respectiv, 335.000 euro în sectoarele agriculturii, pescuit și acvacultură, și până la 2,25 milioane euro în toate celelalte sectoare;
  • Secțiunea 2.4: Ajutor pentru compensarea prețurilor ridicate la energie. Ajutorul, care poate fi acordat sub orice formă în principiu până în iunie 2024, va compensa parțial companiile, în special utilizatorii intensivi de energie, pentru costurile suplimentare datorate creșterilor excepționale ale prețurilor la gaze și energie electrică;
  • Secțiunea 2.5: Măsuri care accelerează lansarea energiei regenerabile . Statele membre pot institui scheme de investiții în toate sursele de energie regenerabilă, inclusiv hidrogen regenerabil, biogaz și biometan, stocare și căldură regenerabilă, inclusiv prin pompe de căldură, cu proceduri de licitație simplificate care pot fi implementate rapid, incluzând totodată suficiente garanții pentru a proteja nivelul loc de joaca. În cadrul unor astfel de scheme, ajutorul poate fi acordat până la 31 decembrie 2025; după această dată, se vor aplica în continuare regulile obișnuite privind ajutoarele de stat, inclusiv în special prevederile corespunzătoare din Orientările privind ajutorul pentru climă, energie și mediu (CEEAG);
  • Secțiunea 2.6: Măsuri care facilitează decarbonizarea proceselor industriale . Pentru a accelera și mai mult diversificarea aprovizionării cu energie, statele membre pot sprijini investițiile pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, în special prin electrificare, eficiență energetică și trecerea la utilizarea hidrogenului din surse regenerabile și pe bază de electricitate, care îndeplinește anumite condiții, cu extinderea posibilități de a sprijini decarbonizarea proceselor industriale care trec la combustibili derivați din hidrogen. În cadrul unor astfel de scheme, ajutorul poate fi acordat până la 31 decembrie 2025; după această dată, se vor aplica în continuare regulile uzuale privind ajutorul de stat, inclusiv în special prevederile corespunzătoare din CEEAG;
  • Secțiunea 2.8: Măsuri pentru accelerarea în continuare a investițiilor în sectoarele cheie pentru tranziția către o economie net zero , care să permită sprijinul investițiilor pentru fabricarea de echipamente strategice, și anume baterii, panouri solare, turbine eoliene, pompe de căldură, electrolizoare și utilizarea captării carbonului și depozitare, precum și pentru producția de componente cheie și pentru producția și reciclarea materiilor prime critice aferente. În cadrul unor astfel de măsuri, ajutorul poate fi acordat până la 31 decembrie 2025.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!