24 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

HoReCa – Predeal – Convocare pentru vânzare către Adrian Sârbu EXCLUSIV – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Consorțiul format din Sierra Quadrant și Tanasa și Asociații SPRL, care au administrarea judiciară a societății Teleferic Prahova, au convocat Adunarea Creditorilor, pe ordinea de zi figurând aprobarea cesiunii creanței deținută și rezultată din contractul de asociere în participațiune încheiat cu Susai Mont, prin negociere directă cu Prosperya Financial Management, pentru o sumă începând cu 4 milioane lei.

Administratorii insolvenței de la compania care operează instalațiile de teleferic din Sinaia, Bușteni și Predeal au convocat Adunarea Generală pentru a aproba vânzarea creanței asupra firmei Susai Mont, care a construit facilități hoteliere în Predeal. Fondul de hedging înregistrat în Cipru care a trecut la achiziția creanțelor ANAF asupra Teleferic Prahova spune pentru Profit.ro că se va opune la vot și în justiție. „Ei încearcă să cumpere ceva de 13 milioane de lei cu 4 milioane lei, în dauna creditorilor”, susține managerul Fondului, Florin Pistae.

Consorțiul format din Sierra Quadrant și Tanasa și Asociații SPRL, care au administrarea judiciară a societății Teleferic Prahova, au convocat Adunarea Creditorilor, pe ordinea de zi figurând aprobarea cesiunii creanței deținută și rezultată din contractul de asociere în participațiune încheiat cu Susai Mont, prin negociere directă cu Prosperya Financial Management, pentru o sumă începând cu 4 milioane lei.

Despre ce este vorba. Sunt facilități hoteliere din zona Susai prezentate ca fiind construite pe credite asumate de Teleferic Prahova într-o asociere în participațiune, pe o concesiune luată de la Primăria Predeal pentru 49 de ani și apoi pentru o perioadă care echivalează cu durata construcțiilor.

Hotelul Susai din Predeal a fost anunțat în urmă cu un an ca fiind cumpărat de către dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag Development Europe. Întrebați însă acum de Profit.ro dacă Hagag Development Europe este în proprietatea hotelului Susai sau dacă s-a renunțat la achiziție, reprezentanții companiei au transmis că nu doresc să comenteze.

Acum, administratorii judiciari sunt prezentați ca solicitând aprobarea ca activele din zona Susai să plece către familia lui Adrian Sârbu, fondatorul Mediafax, cel care și-a solicitat protecția sub legile insolvenței acum 6 ani, în calitate de acționar majoritar al Teleferic Prahova.

Profit.ro a relatat anterior că acționarul majoritar al Teleferic Prahova este, conform termene.ro, Prosperya Financial Management SRL, cu 92,6% din capital. Aceasta este controlată de Consiglia Management Intl SRL, cu 75,5% din părțile sociale.

La Consiglia, asociat principal este Smart Financial Services SRL (70%), entitate la care acționar și administrator unic este Adrian Sârbu.

FFB Wolf Hedge Fund, cumpărător al creanțelor ANAF asupra Teleferic Prahova, spune că nu numai că va vota împotrivă, dar că va cere să se scrie expres, în procesul verbal de ședință, că vânzarea s-ar face către familia lui Sârbu și va ridica opoziție în instanță. „Ei încearcă să cumpere ceva de 13 milioane de lei cu 4 milioane lei, în dauna creditorilor”, susține investitorul Pistae Nucu Florin, administratorul fondului înregistrat în Cipru.

În convocatorul pentru Adunarea Creditorilor este menționat un raport de evaluare întocmit de Appraisals & Consulting Division pentru activele din zona Susai și care estimează valoarea acestora la 12,94 milioane lei.

Administratorii judiciari încearcă să obțină cash din creanța deținută asupra Susai Mont prin 4 variante, în care ultima este vânzarea prin negociere directă pentru Prosperya, creditorii fiind informați că respectiva societate și-a exprimat și în trecut interesul de achiziție pentru suma de 4,00 milioane lei.

Pistae susține că vede o mișcare deoarece fondul său ar urma să fie înregistrat în calitate de creditor majoritar garantat, după recunoașterea creanțelor pe care le-a cumpărat de la ANAF. 

La ce se referă. Este vorba de o aprobare pe care o precedentă Adunare a Creditorilor a acordat-o pentru vânzarea instalațiilor de teleferic din Sinaia, de asemenea contestată în justiție.

Ce este pregătit la vânzare? Este vorba de terenuri în valoare de 1,68 milioane lei, construcții de 2,40 milioane lei și instalații de 5,81 milioane lei, cu un total de 9,89 milioane lei (2,02 milioane euro). În oglindă, câteva zile mai târziu, Consiliul Municipal din Sinaia a adoptat o hotărâre privind garantarea unei sume de maximum 7,42 milioane lei, finanțare rambursabilă internă, pentru o serie de investiții, inclusiv achiziția unor active ale societății Teleferic.

În luna octombrie, Pistae a susținut, într-o discuție cu Profit.ro, că vânzarea telefericului din Sinaia – care aduce 45% din venituri – ar însemna sfârșitul societății. El a votat împotrivă în Adunarea Creditorilor, însă a fost înregistrat cu numai 0,01% din voturi, deși susține că este cumpărător integral al creanței de 2 milioane lei a ANAF către societate, utilizând prevederile legale privind subrogația.

Subrogația este operațiunea juridică de înlocuire a creditorului cu cel care face plata creanței sale în numele debitorului; terțul care plătește va lua locul creditorului, iar debitorul va avea o datorie față de terț.

EXCLUSIV Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova – convocată pentru a aproba înstrăinarea către Adrian Sârbu a unor active din Predeal a căror achiziție fusese anunțată de israelienii de la Hagag

 

Au votat în favoarea vânzării de active Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, cu 57,89% din voturi, și BCR, cu 11,62% din voturi. Pistae a acuzat că votul ar fi fost unul „fals” pentru că Fiscul din Brașov ar fi votat în baza unor creanțe pe care nu le mai deține: „Fiscul votează cu ce nu are.”

Pe data de 17 ianuarie, la Tribunalul Brașov este un termen pentru înregistrarea FFB Wold Hedge Fund în tabelul creditorilor de care până acum administratorii judiciari nu au luat act. „Toată creanța e plătită; ei nu mai au niciun drept”, spune despre Fisc managerul fondului, care oferă o perspectivă și asupra urgentării procedurilor de vânzare de active: „ANAF trebuia să aibă un rol activ; 6 de ani de zile au stat în insolvență și nu au vândut nimic și acum s-au apucat să vândă active când a apărut un creditor care a plătit… Asta e o nebunie!”

Profit.ro a adresat întrebări pentru Tanasa și Asociații asupra motivelor pentru care creanțele pe care fondul din Cipru le-a dobândit de la ANAF nu au fost luate în considerare. Până la acest moment nu a fost transmis un răspuns.

Cu jalba la DNA

Pentru Pistae, răspunsul era simplu: susține că ar fi un abuz în serviciu. Este motivul pentru care a bătut drumul la Direcția Generală Anticorupție pentru a depune plângere penală. Denunțul a fost făcut împotriva lui Mihai Florea de la Sierra Quadrant și a lui Constantin Tanasa de la Tanasa și Asociații SPRL, în timp ce pentru Fiscul din Brașov procurorii au spus că preiau cercetarea „in rem” (asupra faptei). Acuzațiile – fals intelectual și abuz în serviciu.

În paralel, investitorul a venit cu o cerere de sechestru pe activele Teleferic Prahova „pentru a preîntâmpina înstrăinarea frauduloasă a acestor active”, așa cum scrie în plângerea penală depusă la DNA.

Tranzacția vânzării telefericului din Sinaia – între un anunț pe Facebook și un litigiu în instanță

În aprobarea din Adunarea Creditorilor se stipulează „valorificarea în bloc prin licitație publică cu strigare” a respectivelor active. Un anunț publicat pe contul de Facebook al Gondolei Sinaia menționează desfășurarea acesteia. „Vestea cea mare este că suntem în plin proces de achiziționare a activelor Teleferic Sinaia”, este mesajul operatorului deținut de municipalitate, care califică acest demers drept o „reparație istorică”.

„Am câștigat licitația, în următoarele săptămâni vom încheia contractul de vânzare-cumpărare. Din acel moment vom avea skipass unic pe toate instalațiile de transport de cablu din Sinaia”, mai scrie Gondola Sinaia.

Pistae, fost deținător al hotelului Robinson din Predeal, spune că licitația nu s-a ținut și că tranzacțiile nu se fac prin anunțuri pe Facebook. „Cumpără ce nu e de vânzare”, spunea, într-o discuție cu Profit.ro, investitorul, care a lucrat și pentru Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), reglementatorul pieței de capital, la începuturile instituției, între timp integrată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

FFB Wolf Hedge Fund, vehicul financiar care își realizează majoritatea tranzacțiilor pe piețele externe, depusese la Tribunalul Brașov contestație la hotărârea Adunării Creditorilor. „I-am blocat în instanță”, susține Pistae, fost director general al Creditanstalt Asset Management și al Sierra Quadrant Investment Fund. Litigiul a fost înregistrat de tribunal pe 23 noiembrie, cu o săptămână înainte de anunțul Gondolei Sinaia.

Informații cu privire la vânzarea de către Sârbu a telefericului din Sinaia au apărut în presă anterior. Procesul, având ca obiect anularea regulamentului de licitație solicitată de fondul din Cipru, are termen stabilit pentru 17 ianuarie, identic cu cel pentru includerea în tabelul creditorilor.

Povestea achizițiilor creanțelor ANAF

Pistae vizează obținerea de creditor garantat majoritar în Adunarea Creditorilor în baza achizițiilor de creanțe de la ANAF. El spune că și ultimul vot al Fiscului din Brașov vine de la o entitate care ar fi decăzut din nivelul de deținător de datorie prins în tabelul creditorilor.

Votul reprezentanților statului din Adunarea Creditorilor a venit pentru întreaga deținere de 57,89% din voturi. FFB Wolf Hedge Fund spune că are documente de confirmare a plăților de subrogație de la ANAF, chiar și o corespondență cu Direcția din Brașov cu privire la aceste viramente.

Compania a deraiat, însă, către insolvență, și din 2016 este în administrare judiciară, sub controlul Adunării Creditorilor. În componența acesteia se află și fondul administrat de Pistae, care are inclusiv o perspectivă de listare la bursă, pe piața AeRO de la BVB..

„Planul nostru este să o scoatem din insolvență cu activele întregi – de aceea și plătim creditorii – să o punem pe bursă și de acolo să ne scoatem banii pe care i-am investit”, a declarat pentru Profit.ro Pistae, care în anul 2011 a lansat Fonduri pe Indici, un grup de vehicule financiare în care se află și fondul care spune că a cumpărat creanțele de la Teleferic Prahova.

FFB Wolf Hedge Fund spune că și-a făcut intrarea la masa credală achiziționând, înainte de pandemie, un titlu marginal al Bursei de Valori București asupra Teleferic Prahova, pe care l-a cumpărat de la Depozitarul Central. La constituirea tabelului creditorilor, fondul avea pretenții pentru o sumă cu puțin peste 14.000 de lei. Prezența pe această listă i-a permis, însă, vehiculului financiar utilizarea subrogației pentru plata creanțelor unor terți debitori în intenția sa de a deveni creditor principal. 

Fondul – unde Pistae are și cea mai mare deținere – a trecut din august la achiziția creanței la ANAF. Prima „halcă” din creanța statului a fost de aproximativ 281.000 de lei, plătită în 4 tranșe în ultimele zile ale verii.

Creanța de 2 milioane lei de la ANAF este prezentată ca asigurând majoritatea în Adunarea Creditorilor și, în baza ei, fondul de hedging vrea declanșarea unei majorări de capital prin conversia creanțelor care ar excede capitalul social, de 603.000 de lei, al Teleferic Prahova.

Activele de la munte au o valoare agregată de aproximativ 20 milioane euro, conform evaluării BCR.

Anul trecut, Teleferic a avut afaceri de 22,35 milioane lei și un profit net de 3,92 milioane lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!