FacebookTwitterLinkedIn

Măsurile discutate de autorități, pe surse, privind taxele și impozitele noi care vor fi adoptate pentru acoperirea deficitului bugetar, au generat agitație în rândul mediului de afaceri din țară, inclusiv din domeniul construcțiilor și imobiliare. Potrivit lui Alex Skouras, fondatorul Alesonor, dezvoltator în portofoliul căruia se află proiecte precum Amber Forest, măsurile vor afecta negativ piața. 

„Măsura privind reducerea facilităților fiscale în construcții va afecta companiile de construcții și astfel, o întreagă forță de muncă care lucrează în acest sector. Ne vom confrunta din nou cu un deficit al forței de muncă, care probabil va prefera să plece și să lucreze în afara țării”, declară el. Printre efectele negative pe termen lung, cauzate de majorarea prețurilor, Skouras enumeră întârzierea termenelor de execuție sau creșterea prețului pentru clientul final.

„În ceea ce privește măsura care prevede impozitarea de 5% pentru diferența dintre prețul de vânzare și valoarea de 600.000 lei, dacă aceasta va fi adoptată, va afecta semnificativ dezvoltatorii imobiliari, fiind o măsură impusă într-un timp foarte scurt care nu ne-a oferit posibilitatea de a o include în planurile de afaceri. În cazul nostru, o astfel de măsură aduce un șir de consecințe negative și incertitudine. De exemplu, avem ante-contracte de vânzare cumpărare semnate deja, iar costurile majorate nu vor putea fi incluse”, concluzionează managerul Alesonor.

În România se construiesc aproximativ 70.000 de locuințe noi pe an, dar anul acesta s-a văzut o scădere de 20% pe trimestrul I. Potrivit lui Skouras, scăderea se va accentua, dat fiind că în semestrul I al anului 2023 s-au eliberat cu 24,5% mai puține autorizații de construire pentru rezidențiale față de anul trecut. 

„În 2023 nu se vor finaliza oricum mai mult de 56.000 de noi locuințe. Să presupunem ca jumătate dintre acestea îndeplinesc criteriul și depășesc cu aproximativ 80.000 de euro plafonul (o presupunere rezonabilă având în vedere media pe mp nou construit din statistici). Datele de mai sus ar însemna că taxa este capabilă să aducă un venit bugetar maxim anual de 560 milioane lei (56.000 locuințe * 50%) * 80.000 euro * 5% = 112 milioane euro, adică 560 milioane lei). Acest venit maxim/teoretic reprezintă un procent de 1,87% din întregul deficit bugetar de 30 de miliarde de lei pe care încearcă guvernul să-l acopere, adică sub 2% din totalul necesar. Introducerea unei noi taxe, care va genera costuri majore de administrare fiscală pentru stat, dar și pentru companiile din piață, pentru acest prezumtiv rezultat, este nejustificată economic”, arată Alex Skouras.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a declarat la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News, că cele mai multe măsuri de creştere a taxelor şi de introducere de taxe noi, care au circulat în spaţiul public, dar nu au fost asumate de nimeni, ar fi false.

„Cele mai multe măsuri nu sunt adevărate. Nu venim cu taxe noi. Este posibil să fie mărire de acciză la ţigări, o mărire de redevenţe”, a spus Ciolacu la emisiunea Gândurile lui Cristoiu la Aleph News.

Cu toate acestea, el a spus că guvernul va veni, până la finalul lunii august, cu două seturi de măsuri, pentru creşterea veniturilor şi pentru reducerea de cheltuieli bugetare.