FacebookTwitterLinkedIn

Bihor, zonă renumită pentru terapiile naturale și apele cu proprietăți curative, atrage în stațiunile sale Băile Felix și 1 Mai cei mai mulți turiști din țară pentru tratamente balneare. Și operatori privați de sănătate precum Affidea, Medicover sau MedLife sunt prezenți în Oradea, ultimul cu patru unități. Orașul cunoaște o dezvoltare și în privința terapiilor complementare, cea mai recentă investiție fiind realizată de Andrei Breaz, cofondator al Clinicii Hyperbarium, unde se efectuează terapii hiperbare.

Investiția în echipamentul hiperbar de ultimă generație, care include și echipamentul medical aferent camerei hiperbare, s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, punctează investitorul. În plus, pentru achiziționarea sediului, unde înainte funcționa un showroom, și pentru amenajarea acestuia, s-au alocat peste 1,7 milioane de euro. 

Clinica Hyperbarium, inaugurată la începutul lunii iunie 2023, este situată în Oradea, în apropiere de Băile Felix, stațiune recunoscută pentru apele termale cu efecte benefice asupra afecțiunilor reumatismale, ale sistemului nervos și ale aparatului locomotor. În opinia lui Andrei Breaz, „combinarea terapiei hiperbare cu apele termale oferă pacienților o experiență terapeutică unică. Apele minerale termale pot completa și amplifica efectele terapeutice ale oxigenoterapiei hiperbarice, oferind o abordare integrată a tratamentului pentru pacienți.”

Stațiunea Băile Felix beneficiază de o infrastructură medicală bine dezvoltată, inclusiv spitale, clinici și facilități de recuperare, însă cea mai apropiată cameră hiperbară de uz medical se afla la aproape 300 km de Oradea, „făcând imposibilă combinarea acestor două terapii până la deschiderea Clinicii Hyperbarium”.

Breaz motivează că necesitatea investiției într-un centru de terapii hiperbare a avut și o componentă personală. „Pe lângă poziționarea strategică și potențialul foarte mare al acestei terapii, motivația de a alege acest gen de investiție are și o componentă personală, eu însumi beneficiind de efectele terapiei hiperbare acum mulți ani, la recomandarea unui medic ortoped, reușind astfel să evit protezarea șoldului”, spune cofondatorul clinicii. 

Andrei Breaz, cofondator Clinica Hyperbarium

În vestul țării mai sunt și spitale de stat care au în plan achiziționarea de astfel de camere hiperbare, precum noul Spital de boli infecțioase și pneumologie din Oradea, care urmează a fi ridicat cu fonduri PNRR, și Spitalul de Recuperare din Cluj.

În prezent, în România, cei mai mulți medici familiarizați cu această terapie sunt „cei care au experiență în spitale din țări ca Franța, Germania sau Italia, unde terapia este frecvent utilizată ca alternativă terapeutică în unele afecțiuni sau ca adjuvant în multe altele”, adaugă Andrei Breaz. 

Însă chiar dacă majoritatea pacienților vin cu recomandare medicală, terapia hiperbară nu este deocamdată decontată de Casa de Asigurări de Sănătate din România. Iar prețurile nu sunt de neglijat, dat fiind faptul că o ședință de oxigenoterapie costă 500 de lei. În Statele Unite, terapia este aprobată de Food & Drug Administration (FDA) pentru 16 afecțiuni, precum boala de decompresie, intoxicația cu monoxid de carbon, embolia gazoasă, gangrena gazoasă, politraumatismele, arsurile, hipoacuzia acută, bolile asociate diabetului sau necroza osoasă aseptică. 

Investiții de peste 14 milioane de euro în stațiunile termale de lângă Oradea

După pandemie, Oradea și stațiunile termale din apropiere și-au crescut atractivitatea în rândul turismului balnear. Pentru 2023, autorităţile din Sânmartin, comuna care administrează stațiunile Băile Felix și 1 Mai, previzionează un număr de 300.000 de vizitatori, depășind nu doar recordurile dinainte de pandemie, ci și din comunism. 

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, citat de publicația eBihoreanul, spune că creşterea numărului de vizitatori coincide cu schimbarea profilului celor două staţiuni, care au încetat să mai fie destinaţii ieftine, rezervate pensionarilor veniţi la tratament ori turiştilor obişnuiţi să mănânce „din plasă”.

„Dacă acum câţiva ani staţiunile trăiau din pensionarii veniţi la tratament, acum aceştia reprezintă sub 10%. Turiştii, majoritatea până în 30 de ani, caută hotelurile cu SPA, cu servicii incluse, cu bazine interioare, ca să nu îi afecteze starea vremii, şi cu locuri de joacă pentru copii”, spune Cristian Laza.

În ultimii patru ani, administraţia locală a investit peste 14 milioane euro în reabilitarea staţiunilor, pentru a le creşte atractivitatea.