FacebookTwitterLinkedIn

Rata de ocupare a hotelurilor din București a fost de 62% în primul trimestru din 2023, în creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield. Din analiza companiei, rata de ocupare se apropie de nivelul pre-pandemic. 

Raportat la regiune, Bucureștiul a înregistrat a doua cea mai mare rată de ocupare a hotelurilor, imediat în urma Varșoviei, dar peste cele din Budapesta, Bratislava, Praga și Sofia, arată studiul realizat de Cushman & Wakefield.

Performanța din acest an se datorează atât revenirii puternice a cererii pe segmentul turismului individual, precum și îmbunătățirii pe segmentul turismului de grup și de afaceri. Evoluția pozitivă a indicatorilor a fost susținută și de creșterea calității ofertei de hoteluri din București prin deschiderea Marmorosch București, Autograph Collection și renovarea Intercontinental Athenee Palace.  

”Vedem o revenire a interesului investitorilor locali și internaționali pentru hotelurile din România, deși aceștia rămân prudenți din cauza nivelului ridicat de incertitudine și a costurilor mai mari de finanțare. Prima tranzacție a fost deja încheiată în primul trimestru (vânzarea hotelului K+K Elisabeta) și ne așteptăm ca activitatea investițională să se redreseze în continuare în a doua jumătate a anului”, spune Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, Cushman & Wakefield CEE & SEE. 

Potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializată ȋn industria hotelieră, tariful mediu al hotelurilor din București a fost de 92 de euro în primul trimestru, depășind cu aproape 12% nivelurile din 2019 și fiind cu 35% peste valoarea din primul trimestru al anului trecut, în condițiile în care în acest an cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%.  

Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire cu peste 80% a venitului mediu pe cameră disponibilă din București comparativ cu același interval din 2022. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în perioada ianuarie-martie, în medie 57 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, cel mai mare nivel dintre capitalele din CEE. 

Activitatea de investiții în active hoteliere în CEE a fost limitată pe parcursul anului 2022, volumul tranzacțiilor ridicându-se la 409 milioane euro, ceea ce reflectă o scădere cu 70% față de 2019. Atitudinea investitorilor de expectativă a fost determinată de numeroși factori, inclusiv invazia rusă a Ucrainei, costurile energiei, creșterea inflației și a ratelor dobânzilor din sectorul bancar și altele. 

Potrivit analiștilor de la Cushman & Wakefield, în anul 2023 volumele tranzacționate ar trebui să se redreseze. “Natura anti-inflaționistă a proprietăților imobiliare hoteliere, combinat cu nivelul ridicat al fondurilor proprii disponibile și cu redresarea solidă a industriei ar trebui să faciliteze relansarea tranzacțiilor hoteliere în regiunea CEE”, se spune în raportul companiei. 

În 2022, România a înregistrat un volum total de tranzacții de circa 75 de milioane de euro, din care Bucureștiul a înregistrat circa 44 de milioane de euro. Volumul tranzacțiilor a înregistrat o creștere de 56% la nivel de țară, respectiv 91% în București comparativ cu 2021. 

Din punct de vedere al ofertei, capitalele din CEE au înregistrat o creștere moderată în 2022, pe parcursul anului trecut fiind deschise 18 hoteluri cu 2.420 de camere, în timp ce 6 hoteluri cu 1.145 de camere au fost închise pentru a fi repoziționate pe piață. 

Pentru 2023 a fost anunțată deschiderea a 25 de hoteluri noi, cu 3.187 de camere în CEE, inclusiv mai multe redeschideri, cum ar fi Intercontinental Athenee Palace din București, din ianuarie, și Almanac X Praga.

În 2022 nu a fost deschis nici un hotel nou pe piața din București, însă până în 2024 este estimată o rată medie anuală de creștere de 4,9% a numărului de camere, datorată în mare parte de lansări de hoteluri premium și de lux. Swisshotel, Corinthia Grand Hotel Boulevard, Novotel Băneasa sunt printre lansările anunțate în următorul an și jumătate în București, iar Ibis Syles Bucharest Airport s-a deschis luna aceasta.