FacebookTwitterLinkedIn

O analiză realizată pentru UNSAR de către un grup de experți independenți arată că populația României continuă să fie vulnerabilă în fața riscurilor de zi cu zi care pot conduce la accidente, îmbolnăviri și, din nefericire, chiar la deces.

Deficitul de protecție al românilor în fața unor asemenea evenimente nedorite se situa anul trecut la o valoare de 620 miliarde lei (126 miliarde EUR), în creștere cu 5,6% față de 2020. Astfel, diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață în cazul producerii unui eveniment neprevăzut este din ce în ce mai mare, iar ponderea în PIB a deficitului de protecție se menține la un nivel ridicat, de 52% (2021). Pentru majoritatea familiilor efectul este scăderea drastică a nivelului de trai și dependența de ajutoarele sociale oferite de stat.

Potrivit datelor ASF, ponderea activității de asigurări de viață în totalul sectorului de asigurări se află la un nivel scăzut, comparativ cu celelalte state analizate ale UE, deși protecția financiară contractată de români prin intermediul asigurărilor de viață a urcat cu 11%. Astfel, ponderea segmentului de asigurări de viață s-a situat la 17% în totalul subscrierilor, comparativ cu circa 74% în Italia, 46% în Franța sau 40% în Ungaria.


“Asigurările de viață, prin rolul lor principal, cel de protecție, pot contribui la reducerea vulnerabilității familiilor din România și a dezechilibrelor sociale. Interesul în creștere la nivelul societății pentru aceste produse ne arată că din ce în ce mai mulți români își doresc să fie mai bine protejați în calea riscurilor la care suntem expuși.
“, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.